Всичко за дърводелството
spectrum - напреднал
Проблема е че самите врати не са разпробити и нямат направен отвор за слагането на брава. Вратите са масивни дървени и ме притеснява най много как ще направя надлъжният отвор за да поставя бравата в него, с какви инстументи и с каква техника ще издълбая въпросният отвор за да не прецакам врата която определено е хубава и вече такива не се намират. Това което ми идва първосигнално е с бормашината и една бургия с нужният размер да напрвя няколко дупки и следтова да ги свържа но се притеснявам колко читаво ще стане и затова реших да се допитам до форума... предварително благодаря на изказалите мнение... :tonqe:
Вторият ми въпрос е свързан с подрязването на вратите защото се оказаха малко по дълги след повдигане на нивото, идеята ми е да ги подрежа с пробивният трион като за целта ще сложа еднин мастар ще го нивелирам хубаво ще го хвана с две стеги и със зегето ще режа по него за да стане равно... дали има резон в подрязването по подобен начин ?
Последна промяна от spectrum на ср ное 09, 2011 12:33 pm, променено общо 3 пъти.
torbalan - Дървен философ
прави се на фреза...
но ако нямаш и с бормашината ще стане

вземи бургия за дърво, от тези дето имат малко остро връхче - така ще намалиш вероятността да ти кривне на някъде и да одраскаш...

също фиксирай вратата стабилно, да не шава и си избери удобна за работа поза :)
EDI - майстор
И с бормашина става по домашному, както си го намислил, правил съм го този номер на дена врата.Поне ще разбереш колко е дебела летвата отдолу :lol: Иначе си има специализирани фрези, гледал съм разни списания, ама те са за професионална употреба.
spectrum - напреднал
OK... мерси много за подкрепата и съветите... притеснявах се да не направя някоя глупост и да съсипя хубавите врати..., но щом става и с бормашина ще бъда прецизен и внимателен докато получа нужният резултат. Имам да повторя това упражнение 6 пъти, така че накрая даже ще се специализирам... :yawinkle:
внимавай много оста на сфредела да бъде в равнината на вратата
че ако кривнеш леко на страни - може да се покаже сфредела от някъде :)
bogomilZ - специалист
spectrum написа:
OK... мерси много за подкрепата и съветите... притеснявах се да не направя някоя глупост и да съсипя хубавите врати..., но щом става и с бормашина ще бъда прецизен и внимателен докато получа нужният резултат. Имам да повторя това упражнение 6 пъти, така че накрая даже ще се специализирам... :yawinkle:
Вероятността да похабиш вратите е 100 процентна - закарай вратите в дърводелска работилница и да ти ги дупнат на борапарат. В домашни услория с бормашина не става. За шината на бравата се вкопава с фрезер Ф20 дълбочина 2 мм, за тялото на бравата с Ф14 - дълбочина 90 мм. Изказвам съмнение за колегите постнали съвети, че никога не са дълбали легло за брава по описаните начини (дори и да са избирали удобна за работа поза). Операцията може да стане с ръчна оберфреза, но трябва да е с удължени колони и да е закрепена на специален станок. Вратите са твои и ти си решаваш как ще ги ольоскаш.
bogomilZ - прав си, най-добре е в дърводелски цех

на ръка съм копал няколко пъти...абе за ставане - става, ама не е като истинско :)
дори съвсем скоро се наложи да разширя дупката за една брава...
EDI - майстор
При мен се наложи за две врата да правя подобно нещо и го направих с бормашината.Като правех ремонт преди 7 години обърнах двете врати и трябваше да им издълбая масто за бравите и нямах никакъв проблем.А за леглото за шината го правих с длета, не с ел. инструмент.Шината на бравите ми беше правоъгълна.Иначе е естествено ,ч емайсторите в някоя работилница ще ги направят както се полага.
spectrum - напреднал
Със сигурност да закарам вратите в дърводелски цех е наи правилното решение..., но съм в края на основен ремонт които ме изцеди тотално както психически така и финансово, затова съм решил сам да свърша тази работа с цел спестяване на финанси и разправии... така че всеки съвет ще ми е от полза ...
spectrum - напреднал
За да не пускам нова тема реших да продължа тази. Вторият ми въпрос е свързан с подрязването на вратите защото се оказаха малко по дълги след повдигане на нивото, идеята ми е да ги подрежа с пробивният трион като за целта ще сложа еднин мастар ще го нивелирам хубаво ще го хвана с две стеги и със зегето ще режа по него за да стане равно... дали има резон в подрязването по подобен начин ?

Тема "Как се монтира брава на интериорна врата + подрязване ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: