• 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 54
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
256
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 294

Ники274 - специалист
Е това му казвам на колегата,ама се мъчи да обяснява ,как инсталацията за бита се смята и прави първо от консуматора,тогава кабела и предпазителя.
vvventsi - специалист
Ники274 написа:
Е това му казвам на колегата,ама се мъчи да обяснява ,как инсталацията за бита се смята и прави първо от консуматора,тогава кабела и предпазителя.
Аз не съм казал че се тръгва от предпазителя ,на ли това казах че контакта условно го приемаме за консуматор 3.5kW затова и му се пуска 2.5mm2 кабел!
Тани - модератор
И каква е ролята на 4mm² кабел след 16А предпазител в една битова инсталация където няма чак толкова дълги кабели? :?
vvventsi - специалист
Тани написа:
И каква е ролята на 4mm² кабел след 16А предпазител в една битова инсталация където няма чак толкова дълги кабели? :?
това се нарича презапасяване,после само сменяш предпазителя и си готов!
Тани - модератор
В такъв случай как ще се почустват горките 2,5mm² кабелчета след предпазител за 4mm² :-D
Ники274 - специалист
Тани написа:
В такъв случай как ще се почустват горките 2,5mm² кабелчета след предпазител за 4mm² :-D
Ами кабел 2х0.75 на телевизора или уредбата как се чувства в цялата работа....
vvventsi ако зависи от теб,предполагам всички предпазители в таблото ще са 63А ,щото може да се сменят и не е проблем ;)
vvventsi - специалист
Тани написа:
Ако тези кабелчета 2.5mm2 са за контакти ще се чувстват ,перфектно,защото,всеки образовам човек ще му е ясно че на един контакт повече от 3.5kW не трябва да включва щото няма да издържи контакта,а ако се погледне таблицата ще се види че на 25A издържа 2.5mm2 кабел!
vvventsi - специалист
Ники274 написа:
Тани написа:
vvventsi ако зависи от теб,предполагам всички предпазители в таблото ще са 63А ,щото може да се сменят и не е проблем ;)
Обикновено електрониката си има предпазители още на входа ако е направена както трябва,а за предпазителя 63A не съм казвал да се слага на 2.5mm2!

ПП.Моя индукционен поялник е с човка 2.5mm2 и му измерих тока през човката 213А при 1с работа съвсем леко се затопли ,предпазител 32А с крива ''C'' изключва при ток 5-10пъти над номиналния за 0.2с за 32А при късо ще изключи за 0.2с при ток между 160-320А!!!
ArturDent - Почти Безобиден
Тани написа:
:idea: Предпазител за 4 mm² няма. Има предпазител за ХХ А.
:!: А при магистрала 2.5 mm² може да не ти излезе пада на напрежението, но това е друга тема - за нас теоретиците.
Ники274 - специалист
vvventsi написа:
Ники274 написа:
Тани написа:
Обикновено електрониката си има предпазители още на входа ако е направена както трябва,а за предпазителя 63A не съм казвал да се слага на 2.5mm2!

ПП.Моя индукционен поялник е с човка 2.5mm2 и му измерих тока през човката 213А при 1с работа съвсем леко се затопли ,предпазител 32А с крива ''C'' изключва при ток 5-10пъти над номиналния за 0.2с за 32А при късо ще изключи за 0.2с при ток между 160-320А!!!
Електрониката има предпазител на входа -така е,да вземем телевизора ти,има на дънната платка предпазител ,а кабела на телевизора 2х0,75 кой го пази?

Между другото щом правиш сравнения за тока,предполагам човката на поялника ти е с меден проводник :lol:
  • 1
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 54

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: