• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
fox_vt - майстор
Успоредно след греца.
skrijo - специалист
fox_vt написа:
Успоредно след греца.
Направих го това упражнение ,но пак не става (пали дъгата по-лесно) .Пречи ли на индуктивността че проводника е отгоре е изолиран със силиконова или пропиленова изолация :?: Магнитопровода ми е ламели продълговати ,върху които съм навил проводника .
soton - специалист
И аз се поитах да направя това упражнение като сложих на края кондензаторна батерия без дросел,но нещо не става - пали лесно но никакво качество.

Повдигам отново въпроса защото съм ел.инж.но тук има нещо неясно за мен.
Здравейте колеги!
Нов съм във форума, но имам доста богат опит по отношение на правотоковите електрожени.
1. Не необходимо диодите да са 200 - 250 амперови (по 30 - 35 лв./бр.), могат да се използват диоди като SY185 или подобни(постоянен ток -25 А, ИМПУЛСЕН ТОК - 250 А, струват 4 - 5 лв., даже и по-малко), в моя съм сложил диоди от алтернатор (мисля от "Москвич" бяха). В изправителя диодите работят в импулсен режим и трябва да се избират по този параметър.
2. За дросела - Ш-образен магнитопровод 15-тина см2., навива се шина, колкото може да се събере (сечението, като вторичната на трансформатора). Работата на електрожена (палене, заваряване(меко, твърдо)) се настройва чрез въздушната междина на дросела. Когато ви хареса, застопорявате дросела със съответната въздушна междина и това е.
3. От кондензатори няма нужда, просто нищо не правят.

Надявам се да съм бил полезен.
Последна промяна от LuboLM на ср мар 07, 2012 12:25 am, променено общо 1 път.
pansim - майстор
Колега, не подвеждай хората. За какъв импулсен режим изобщо става дума при изправител за 50Хц???
Това просто не е вярно. Диодите трябва да се избират спрямо продължителния ток който издържат, а не импулсния.
Има даташит, четете моля Ви.
bigdragon - майстор
Да вметна и аз няколко според мен полезни забележки:

1. Изправянето на тока след транформатора ще ви помогне да подобрите качеството на заваръчният шев и нищо повече;

2. Изправянето на тока след транформатора няма да ви помогне да палите базични (стоманени, както неправилно ги наричат "майсторите") електроди, те палят при напрежение над 65...70V.

Така наречените рутилови електроди, именно поради наличието на титаносъдържащият минерал Рутил, палят при напрежение 50...60V. Това напрежение е избрано по-ниско поради изискванията на наредбите за безопасна работа в домашни (хоби) условия, от хора непознаващи мерките за безопасност при работа с такива инструменти...

Повече подробности има в учебниците по заваряване.
Subsa - специалист
Отделената топлина от диод е 70-100W
Може да се използват стари радиатори от процесор.
pansim - майстор
Стари радиатори от процесор са неудачен избор за работа в запрашена среда, а точно в такава среда се работи обикновенно с електрожен.
Избирайте радиатори с по-голямо растояние между ребрата. и достатъчно дебела основа не по-малко от 5мм.

Една добронамерена забележка към колегата Subsa: на сайта от подписа ти още на главната страница се натъкнах на грешка. Жълто -белите пръстени са посочени като "ферит" а те въобще не са такива. Същото важи и за синьо-зелените пръстени.
Мисля, че е редно ако имате някаква връзка със сайта да направите съответни промени.
Subsa - специалист
Забележката е правилна!
Никога не съм се замислял, че са само желязо и няма окис или други елементи вътре.
Реално само доста технически грамотен човек би го забелязал! Мерси

Относно радиаторите от процесори, май само любителски съм виждал с такива радиатори.
Да не забравяме, че имат температурна защита обаче.
Може като доработка да се сложи биметален сензор с допълнителен контактор да прекъсва тока на първичната страна.
skrijo - специалист
bigdragon написа:
Да вметна и аз няколко според мен полезни забележки:

1. Изправянето на тока след транформатора ще ви помогне да подобрите качеството на заваръчният шев и нищо повече;

2. Изправянето на тока след транформатора няма да ви помогне да палите базични (стоманени, както неправилно ги наричат "майсторите") електроди, те палят при напрежение над 65...70V.

Не мога да се съглася с това което казваш .Защото вече си заварям с норд базични електроди ,само малко от време на време ми гасне дъгата :-D ама ще го оправим :) .Поздрави .
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Електрожен от променливотоков на правотоков" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: