Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Късно виждам темата, но ще се опитам да дам мнение, като с това се надявам да помогна с нещо.

Наистина едно пиролизно котле ще свърши чудесна работа. До колкото разбирам тези бунгала са в гората и не липсват дърва, така че това би бил най-разумния вариант. Пелетите ще легнат доста по-скъпо като гориво. Пиролизните котли си имат доста високо кпд и няма кой знае какви разправии (чистене и поддръжка) покрай него.

Друго ми дойде на ум. Казваш, че медни тръби влизат под земята към бунгалата. Знае ли се дали и как са изолирани, ако са? Това е много важно при изчислението на мощността на котела. Ако случайно не са изолирани направо е задължително да ги откриеш и изолираш моментално и след това да мислиш за мощността на котела. Също така каква дължина от тръбите са отвънка (вкопани)?

За момента на първо четене това се сещам да попитам и да дам като съвети.
filmatoplo - майстор
Аз съм правил същото -тръби под земята -има отдаване .Тръбите бяха полипропилен Стаби фи-40 с изолация Изогоматерм по 13 мм,положени в ПВЦ тръби фи-110 пълни с перлит , и пак за няколко часа преди да ги заровя -като пипнеш певецето се усеща че не е ледено като предмет който не се топли на двора , допълнително насипахме тръбите с перлит отгоре и заровихме канала 50-60 санта дълбок.Всеки знае трасесата на тецовете -там гъмжи от хора които живеят в тях , значи се топлят :wink: .
syncho - майстор
филма то ясно, че има отдаване, но колкото по-малко толкова по-добре. Аз принципно като се правят такива външни трасета препоръчвам да се правят с предварително изолирани тръби с твърда изолация. В случаи, когато обаче вече всичко е положено най-добре да се изрови и или с черупки и се пълнят после с изолация или както ти си го направил, но даже с още по-дебела гумена изолация. За изолация пари не трябва да се пестят. Това ми е като някакъв закон и никой не може да ми промени мнението. Даже сега на сградата, която строим ми се иска като стигнем до изолацията да сложим мин 10см висока плътност (мин 30кг/м3).
torbalan - Дървен философ
тук се лансира една идея за климатици...

вместо амнайсе климатика - не е ли най-подходящо да се сложи една яка термопомпа, която да работи последователно с камината...
syncho - майстор
Ако става въпрос за планината зимата тая яка термопомпа ще смуче яко ток и само това. Климатиците също не са решение.
Ми то е въпрос на сметки и условия...
ако има условия (разбирай подпочвена вода или пък място, където да се закопае серпентина в земята) термопомпата харчи по-малко за ток, отколкото котела за пелети...
TOMMY - помощник
syncho написа:
Късно виждам темата, но ще се опитам да дам мнение, като с това се надявам да помогна с нещо.

Наистина едно пиролизно котле ще свърши чудесна работа. До колкото разбирам тези бунгала са в гората и не липсват дърва, така че това би бил най-разумния вариант. Пелетите ще легнат доста по-скъпо като гориво. Пиролизните котли си имат доста високо кпд и няма кой знае какви разправии (чистене и поддръжка) покрай него.

Друго ми дойде на ум. Казваш, че медни тръби влизат под земята към бунгалата. Знае ли се дали и как са изолирани, ако са? Това е много важно при изчислението на мощността на котела. Ако случайно не са изолирани направо е задължително да ги откриеш и изолираш моментално и след това да мислиш за мощността на котела. Също така каква дължина от тръбите са отвънка (вкопани)?

За момента на първо четене това се сещам да попитам и да дам като съвети.
Дърва не липсват, но както казват хората..Вода гази жаден ходи..

Тази година цената им беше по 65 лв. за кубик(бук) и много трудно уредени. Ако щете вярвайте една съчка не е изгорена незаконно придобита. Дори паднала маса трудно се урежда, като прибавим и хамалогията по нацепване и складиране везните клонят към пелетния котел.(не че те са евтин вариант за отопление и при това съмнително качество на пелетите) :x

Не знам важно решение ми предстои да взема.

Забравих да спомена тръбите(медните) са изолирани и са с дължина около 15 метра до разпределителя, а към бунгалата са тези гъвкавите с алуминиевата вложка и те са изолирани, мисля, че го бях написал някъде в предишните си постове.
TOMMY - помощник
torbalan написа:
тук се лансира една идея за климатици...

вместо амнайсе климатика - не е ли най-подходящо да се сложи една яка термопомпа, която да работи последователно с камината...
Този вариант също го обмисляме, но има много аварии през зимата, от които няма ток и по три дни понякога.

Има подпочвени води, направен е декоративен кладенец за дренаж

Ако не те затруднявам може ли да пуснеш някой линк за термопомпи с приемливо съотношение цена/качество около 30 квт, които биха били достатъчни за отоплението(по предложение на LazarGanev .),че и там е едно многообразие от цени ,качество и надеждност
Моята е от тук.

Звъни, разпитвай - човека е свестен :)
srusev - специалист
Тя 30кв. термопомпа сигурно е трифазна.
Абе за тези условия, които има томи най-добре си е пиролизно котле. Тези 50-70куб. ги е горяла камината с пиролизния котел ще паднат доста. Камината я има я няма 60%КПД. Тези цени 65лв.куб. ми се струват нереални за планината, в Търговище си ги намирам на по 40лв. хубава дървесина. Той може да свърже два пиролизни котела и в по-топлото да пали единия само. В ерато има промоция на Дакон пиро 21кв. (ако не са ги изкупили) два ще му дойдат на 3,2хил. Разликата от атмоса е, че нямат датчик на димните газове за през нощта. Мой познат си сложи в къщата и е много доволен.

Тема "Отопление за 10бр бунгала.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: