• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 21
Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
Стефко - специалист
Колега, извинявам се предварително за апострофа, но помисли още малко над конструкцията на конуса, преди да предлагаш производство. Може да е зрителна измама от снимките, но не ми се вижда боядисания в червено конус да е с дължина 250 мм. Освен това стъпка 6 мм е прекалено малка. Колкото резбата е с по-голяма стъпка, и по-голяма дълбочина, ефекта на зацепването в дървото ще е по-голям. Иначе при твоите размери има опасност да не зацепва добре.

Моя конус е със стъпка 8 мм и дълбочина около 5 мм. Диаметъра на конуса в на-дебелата част е Ф60 мм, и дължината е 180 мм. И работи перфектно. Още нещо по твоята конструкция - опитай да намалиш максимално разстоянието от голямата ремъчна шайба до първия лагер. Натоварванията са големи, и може да имаш проблеми с огъване на вала в тая зона.

Има още доста неща за изчистване/поне което виждам аз от моя опит/, но поста ми стана доста дълъг.
iavor - специалист
Стефко написа:
Колега, извинявам се предварително за апострофа, но помисли още малко над конструкцията на конуса, преди да предлагаш производство. Може да е зрителна измама от снимките, но не ми се вижда боядисания в червено конус да е с дължина 250 мм. Освен това стъпка 6 мм е прекалено малка. Колкото резбата е с по-голяма стъпка, и по-голяма дълбочина, ефекта на зацепването в дървото ще е по-голям. Иначе при твоите размери има опасност да не зацепва добре.

Моя конус е със стъпка 8 мм и дълбочина около 5 мм. Диаметъра на конуса в на-дебелата част е Ф60 мм, и дължината е 180 мм. И работи перфектно. Още нещо по твоята конструкция - опитай да намалиш максимално разстоянието от голямата ремъчна шайба до първия лагер. Натоварванията са големи, и може да имаш проблеми с огъване на вала в тая зона.

Има още доста неща за изчистване/поне което виждам аз от моя опит/, но поста ми стана доста дълъг.
Колега ВСЕЗНАЙКО...първо прочети написаното и после изказвай мнение.Никога и никъде не съм споменавал за производство. Колкото до размерите който не вярва да дойде и да ги провери...имам и микрометър :yawinkle: И накрая не знам какво те кара да мислиш че точно твоето изпълнение е най-добро и трябва да служи за еталон.За мен е достатъчно че ми върши работа и тъй като тази тема е изчерпана за мен пожелавам успех на всички и се махам. Дано съм бил полезен за някои. :thumbs:
Стефко - специалист
Колега, аз ли написах това?
iavor написа:
Конус за цепене на дърва
Произвеждам конуси за цепене на дърва. Размерите са от ф60 до ф120. Посочената цена се отнася за ф60. За уточняване на вашите изисквания, моля ползвайте дадените варианти за връзка.
Цена: 50.00 лв.
Местонахождение: гр. Хисаря Данни за контакт
За връзка с подателя на обявата използвайте:
0889640222
Това намерих в интернет.Моя си го правих сам и е с размери ф-70 мм,дължина 250мм и стъпка 6мм лява резба.Има и със стъпка 8мм,въпрос на избор.Важно е при изработката да се направи така че да няма биене при захващането към оста на ел.мотора или вала. Това е което се сещам за сега а и сугурно колегите по-горе ще дадът мнение и съвет.

Може и аз нещо да съм объркал, но поста ти е написан по начин, който предполага, че ти изработваш и предлагаш конуси. Извинявам се, ако не съм прав. Но само за последния си пост. Иначе, изработката ти е посредствена, затова са и моите апострофи към твоето изобретение. Съжалявам, че се замесих с тебе.
skat - специалист
Здравейте, колеги! Радвам се, че открих тази тема във форумите и се надявам да е още жива, защото днес направих безуспешен опит да подкарам един конус. Върти се без да зацепе дървото и пуши до запалване и само толкова. Разбрах две грешки: 1 - стругарят ми го е направил недостатъчно остър накрая и 2 - оборотите са много високи, почти 1:1. Смятам да сложа шайба и да ги докарам до около 500. Смятате ли, че тази резба ще върши работа:

Прикачен файл

konus.jpg
gozilla - напреднал
колега като гледам конуса ти е много тъп отпред..некадърен стругар :sad: !и аз имах същия проблем...че си играх с пилата да го заострям .оборотите ми също бяха големи и ги намалих сега са към 800 и цепи много добре стига дървото да не е много усукано иначе заклинва :sad:
skat - специалист
gozilla написа:
колега като гледам конуса ти е много тъп отпред..некадърен стругар :sad: !и аз имах същия проблем...че си играх с пилата да го заострям .оборотите ми също бяха големи и ги намалих сега са към 800 и цепи много добре стига дървото да не е много усукано иначе заклинва :sad:
Благодаря, gozilla, при теб резбата с каква стъпка и каква дълбочина е? Гледам във форумите показват един специален конус, дали е необходимо реално да се гони този профил?

Прикачен файл

konus_rezba.JPG
konus_rezba.JPG (23.43 KиБ) Видяна 12890 пъти
gozilla - напреднал
здравей!бях поръчал точно такъв конус да ми направят но сигурно за по лесно стругаря-некадърник го направи с триъгълна резба :lol: стъпката му е към 6-7 милиметра ..но пък върши работа!отначало го пробвах на мотор с 2800 оборота но нищо не правеше даже изобщо не искаше да се забива в дървото както в твоят случай.
skat - специалист
Жив и здрав да си, човеко! Даде ми надежда и следващата седмица продължавам с експеримента. :)
gozilla - напреднал
дерзай колега :lol: но основно дай да ти престържат конуса ..върхът трябва непременно да е остър!!
stamenov1 - специалист
http://www.youtube.com/watch?v=MD0cp3g6 ... re=related

Това също ми харесва.

За конуса, на моя му преработих малко резбата с ракетата с тънък диск като я удълбочих и заострих, вече цепи, но все още трябва да понатисна докато зацепи, защото не ми е добър върха все още. Пробвах го с 2-3 годишни сухи дърва, които цепих за подпалки. Заклини само няколко пъти, но ми е слаб и мотора.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 21

Тема "Конус за цепене на дърва" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: