kabel96 написа:Фло аз не съм го направил само споделям идеята ама мисля да зглобя една бройка.Саждите не са никакъв проблем за пример ти посочих фабричните котли.Как мислиш дали собственика им постоянно ги чисти.Абе собственика на битов котел не го чисти често,обаче като започне да го чисти се вижда в чудо от нагара,особенно тоя ,дето гори на икономичен режим ,а не със цялата мощност.Има разни препарати ,но в крайна сметка без телената четка не може да се мине. Сега, примера с фабричните котли не е много точен си мисля,тъй-като там има цели системи за газоочистка,освен това те са на течно гориво,втечняват се и въглищата. Ламбда сензора изисква минимално 315 градуса по Целзий температура на газовете за да действа,а това в комина едва ли го има някъде.Може би на димохода,/това което излиза от котела и влиза в комина/би могло да има към 300-350 градуса при условие,че мощноста е на макс,ама като гори така какво да му регулираш.Не искам да те разочаровам,но моето мнение ,че ламбда сензор за битов котел няма приложение!Виж ако тръгнеш в посока измерване на въглеродния оксид и на дисплея да излизат картинки или надписи: лошо,добро или мн.добро изгаряне може и да стане! При всички случаи ти желая успех!![]()
![]()
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фло
- специалист
477 мнения в "Ламбда контрол на котел"
novgradski
- специалист
...във всяка "машина" има загуби...в този случай трябва да се помисли по- скоро за загубата на топлина (където за получаването й са изразходвани средства),а не за загубата на кислород който когато е повече -"отива"в комина...виж ако комина "няма тяга"- вентилатор...а и условията на работа (както е писано по-горе) са много различни наистина.
colyo
- специалист
При ДВГ ланда сондата се поставя ня изход от цилиндъра.Там температурата е достатъчно висока за да не се отлагат сажди по колектора.При котлите не знам къде има оптимална температура за монтаж на такова чудо, но то би играло основна роля при регулирането на горивния процес.Друг важен признак е цвета на пламъка.Може да се процедира и като при дизелите с димомер, но той изисква често чистене. Най-лесно ми се вижда мерене на температура на изход от котела и по нея да се правят настройки и автоматизации, а и термометрите правят сравнително малка грешка при натрупване на малко нагар. Каквото и да се избере е важно да се сложи на място с висока температура, за да не събира сажди.
lov
- майстор
За да работи сондата тя трябва да има висока температура. Дори и в автомобилите това се постига с допълнителен ел. нагревател в самата сонда. Така че частично проблема с отлагането на сажди се решава. Пък и не е задължително сондата да е постоянно вътре. Може да се измисли нещо механично което да я защитава когато не се използва. Да не би да си настройвате горелките непрекъснато и да спите при тях я.
colyo
- специалист
По старите са без подгрев. Защо да я криеш като тя ще ти управлява горивния процес. На колите да не би да се вадят. Те си отчитат постоянно и като се развалят горивния процес отива на майната си. От количеството кислород в димните газове, електрониката си прави "сметка" колко гориво и колко въздух да пусне.
Но "кюмур" и "дръви" само въздуха може да се регулира , но на газ, мазут, шикълки, орехови черупки и на каквото ти дойде наум, минаващо през дозатор, се регулира и подаването на гориво. Като гледам в последно време нищо не остана без регулиране. За да пестим ток, вода и гориво даваме 3 пъти повече за електроника, но се надявам , че един ден и тя ще поевтинее.
Но "кюмур" и "дръви" само въздуха може да се регулира , но на газ, мазут, шикълки, орехови черупки и на каквото ти дойде наум, минаващо през дозатор, се регулира и подаването на гориво. Като гледам в последно време нищо не остана без регулиране. За да пестим ток, вода и гориво даваме 3 пъти повече за електроника, но се надявам , че един ден и тя ще поевтинее.
lov
- майстор
Практически всичката управляваща електроника е най евтиния възел на дадено изделие. изключая телевизори и компютри. Точно това е идеята чрез електроника да се опрости механиката. Само че после като резервна част същата тази електроника ни я продават на цената на златото.
Много добре знам че на старите автомобили сондите са без принудителен подгрев ама там се ползва друг трик компа я елиминира за определено време и си зарежда данните от МАП таблицата все едно е в авариен режим.
То е ясно че на дръвца и кюмюр само с въздуха ама там дори и механично може да се направи а и зареждането е еднократно по принцип и после по рядко се добавя гориво. Там и процесите са по други. Мисълта ми беше за пелетни и други горелки. За газовите и там проблем вентилаторите им са на една скорост поне аз само такива съм виждал. Лазар да се произнесе по темата. Та там само чрез ограничаване на горивото но пък имат и друг проблем модулирането на газта не е в много широки граници.
Много добре знам че на старите автомобили сондите са без принудителен подгрев ама там се ползва друг трик компа я елиминира за определено време и си зарежда данните от МАП таблицата все едно е в авариен режим.
То е ясно че на дръвца и кюмюр само с въздуха ама там дори и механично може да се направи а и зареждането е еднократно по принцип и после по рядко се добавя гориво. Там и процесите са по други. Мисълта ми беше за пелетни и други горелки. За газовите и там проблем вентилаторите им са на една скорост поне аз само такива съм виждал. Лазар да се произнесе по темата. Та там само чрез ограничаване на горивото но пък имат и друг проблем модулирането на газта не е в много широки граници.
LazarGanev
- "Велик майстор"
При газовите котли е шарено положението - обикновено при конвенционалните котли вентилаторът е с постоянни обороти, променя се само количеството газ, но това не може да става безгранично, защото под 25-30% от мощността КПД започва да пада драстично. При кондензните котли има предварително смесообразуване и променливи обороти на вентилатора - и КПД остава висок при модулация.
colyo
- специалист
И какво излезе накрая:)) Човека имаше желание да прави кислородни анализатори , пък всички тук взехме да му обяняваме що е то ланда сонда . Колега мятай ги серийно и да видиш колко народ че вземе да те търси. Даже и аз ще си поръчам един че да разправям че съм с електронна камина.
Christo
- майстор
Здравейте и от мен! Имам пред очите си един HERZ 30 KW. На изхода на котела преди вентилатора, който смуче пушека е монтирана лаМБда сондата. Тя има вградено отопление на 12V. Там до нея е монтиран и термометър за димните газове. При пълен товар, температурата им не надвишава 150 градуса и спада до 80 при частично натоварване(поне според паспортните данни). Предполагам, че софтуерът прави някакви корекции на измереното от ламбда сондата в зависимост от температурата на изгорелите газове, за да се регулират оборотите на димния вентилатор. Не се отказвай от идеята! Освен показание, предвиди и някакъв изход на измерените стойности, които да могат да се подадат на управлението на котела. Смисълът няма да се загуби и над 350 лева да е, защото ще ги дадем веднъж, пък после ще икономисваме гориво и хамалогии 10-15 години.
Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература