Всичко за дърводелството
boreto1 - специалист
Chefo77 написа:
boreto1 написа:
Да бе нестава с зеге ,че аз се с зеге си ги режа и става като нова .
А ние всички ти вярваме ...
Ножа тръгва настрани и става да си такова мамата. Освен ако не режеш някакви врати по 10 мм или ножа ти не е заварен за оста на зегето. Или може би новите, които са ти монтирали, са ги рязали със зеге преди това :)
Шегичка.
Циркуляр ръчен + мастар. И здрава ръка. И после - нежно с пиличката (не за нокти) или шкурка по ръбовете. Да има фаца все пак :)
Миналата седмица рязах врата (външна 6см.дебела)на стара кооперация правих коридора с плочки и трябваше да я скася с 1,5см. нямах проблем никакъв с зегето естественно не ми раидар зегето а е макита нож ползвах ситен като за метал на по-високи обороти
Chefo77 - майстор
Колега, вярвай ми, че съм се пробвал на много врати, с Bosch - GST 75 BE и с ножове T118A, T118B, T101AIF, T119BO и T101B до T144D ...
Ефектът е абсолютно един и същ, при това на 4 см врата. Проблемът не е в зегето, а в еластичността на ножа.
Да не би вратата да е била с някаква странна, различна структура?
boreto1 - специалист
Не споря казвам ,че при мен стават екстра и ножа предимно ми е за метал,защото отдолу вратата е с пирончета.Разбира се най-добре е с циркуляр.Рядко режа врати.
marian1 - майстор
Така-а-а-а виждам че има пропуски, и понеже съм си буден по природа гледам да ги запълня! :lol:

По първият въпрос
Брава в домашни условия може да се вкопае и с мадкап! Който не знае какво е здраве да е.Постига се висока точност, необходимо е само да имаш нужните свредла 1,2 длета и малко сметки да се направят Гледал съм най-добрият дърводелец ( не само дърводелец е човека ) за мен ( и доста хора и го познават и им е работил ), дядо ти Седефчо :prayer: - номер едно, от него съм учил доста неща - работеше с страшна точност като машина! Всичко е въпрос на сметка необходим инструмент и ръка.
Врата няма сми да се реже със зеге, има си или циркуляр, или трион ( не му знам името със шина отгоре ) със ситни зъби. Това със зегето, може, но за вратата на някой непретенциозен клиент и евтинка врата. На врата която трябва да се получи като фабрична - първо трябва да се види структурата и прецени с какво,но в никакъв случай със зеге - циркуляр или трион! Не е и грешно да се отреже една идея по висока и да се довърши с абразив - шкурка, шлайф машинка за заглаждане и придаване на минимална фаска ( ако не е някоя фолирана плоскост) ....
spectrum - напреднал
След внимателно прочитане на мненията в темата реших да не се занимавам с глупости и да закарам вратите в дърводелски цех, но за целта трябва сам да взема размери и да кажа колко да ми подрежат вратите също така и на каква височина да ми направят отвора за бравите, та въпросът ми сега е как наи правилно и точно да взема размерите и колко над лаисната между ламината и плочките трябва да е вратата /защото тя се пада точно под вратата/ също така и на каква височина се пробива отвор за брава /макар че това трябва да го знаят в цеха/.
Ako wse oshte ne si otrqzyl wratite, spored men trqbwa da stane po sledniq nachin:
1. s Tochen niwelir prowerqwash dali laisnata i ploshta ot poda pod traektoriqta na wratata sa niwelirani za da se izbegne zakachaneto nawratata.
2. Ako wsi4ko e rawno se wzima wytreshniq razmer ot gornata chast na kasata do laisnata na poda. wadish 3mm luft za nad wratata plus oshte 4mm za pod wratata. Ako niwelira pokaje izpyknala nerawnost merish ot nai-wisokata to4ka predi da izwadish tezi razmeri. Ako ima hlytwane w poda, pak si wzimash razmerite wse edno 4e e niweliran. Proweri i laisnata dali e niwelirana, ne e losho da se proweri i gornata 4ast na ramkata. Ako e neobhodimo, wrata moje da se odreje i na razli4ni razmeri w dwete strani, stiga lufta pri zatworeno polojenie da e ednakyv.

Brawite se montirat taka 4e centyra na dryjkata da e na okolo 90-92cm ot poda.

Uspeh

p.s. Izvinqwam se za latinicata, no nqmam kirilica.
Mejdu drugoto ima edni nojowe za zege, koito li4no ne sym polzwal, no milsq 4e shte stanat za podobna rabota - podrqzwane na wrati.

Прикачен файл

noj za zege.jpg
noj za zege.jpg (20.17 KиБ) Видяна 3158 пъти
preslav - майстор
spectrum написа:
След внимателно прочитане на мненията в темата реших да не се занимавам с глупости и да закарам вратите в дърводелски цех, но за целта трябва сам да взема размери и да кажа колко да ми подрежат вратите също така и на каква височина да ми направят отвора за бравите, та въпросът ми сега е как наи правилно и точно да взема размерите и колко над лаисната между ламината и плочките трябва да е вратата /защото тя се пада точно под вратата/ също така и на каква височина се пробива отвор за брава /макар че това трябва да го знаят в цеха/.
След още едно прочитане на темата ще установиш, че е най-добре да повикаш дърводелците у дома и да си вземат размерите, да подрежат, да издълбаят и да си свършат работата!
spectrum - напреднал
preslav написа:
spectrum написа:
След още едно прочитане на темата ще установиш, че е най-добре да повикаш дърводелците у дома и да си вземат размерите, да подрежат, да издълбаят и да си свършат работата!
Точно така и стана колега... благодаря на всички отговорили. За взимане на размери, разпробиване, подрязване, слагане на первазите, напасване, монтиране на бравите + транспорт олекнах с 200 лв за 6 врати, но мисля че си спестих много нерви и мъки, така че грам не съжелявам :rolleyes:
thinkpad - майстор
Съжалявам, че вдигам старата тема, мисля че имам нещо да добавя полезно. Днес правих отвор за брава на една врата, която никога е нямала такъв и се е затваряла с резе. Трябва една бормашина, 3-4 размера свредла - 1 голям, 1 още по-голям и 1 малък и един среден. Също така трябва длето, прободен трион, малък чук и търпение. Без специални инструменти става много бавно. Пробивате с подходящ по-голям свредел, близък до дебелината на бравата отвори с бормашината на разстояния, колкото се може по-близки, като държите бормашината право. Тя трябва да сключва с ръба на вратата ъгъл от 90градуса. Пробивате отворите до дължината на бравата и малко повече. После се режат остатъците със зеге-то. След това с по-голям свредел се разширява където трябва и се напасва с длето докато бравата може да влезе без сериозни усилия във вратата. Измерете местата на отворите - разстоянията от планката до съответният отвор. Отбележете ги на вратата приблизително, но все пак съблюдавайки точност и пробийте отворите с по-голям свредел. За винтовете на дръжките се използва малък свредел.
----
Описаната процедура не е лесна, отне си направо няколко часа, докато се напасне както трябва с наличните инструменти. Отворът не е от най-красивите, но след като се сложи бравата - не си личи. Гледате да не кривите, най-добре си отбележете центровете за отвори предварително. Има опасност ако не съблюдавате перпендикулярност и равност свредлото да кривне и или да не може да поставите бравата или въобще да пробие вратата. Успех на всеки, който се заема да прави подобно нещо сам!

Тема "Как се монтира брава на интериорна врата + подрязване ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: