Най - вълнуващия въпрос зимно време.
torbalan - Дървен философ
все пак става дума за отопление не на еднофамилна къща, а на мотел...

30 киловата термопомпа е с компресор не повече от 10 киловата...
виж за трифазното - не знам как стои въпроса...

отделно според мен, ако има чести прекъсвания на тока - в мотела е добре да има и един генератор, който да осигурява поне осветление и отопление :)

топлината от радиатора на такъв генератор пък би могла да се вкара в отолението и тя ;)

изобщо, има какво да бъде направено :)
srusev - специалист
Да бе има какво да се направи. И аз съм за термопомпа като най-добър вариант, но при неговите условия.
Пък и обслужването на пиролизния котел не е като на камината.
TOMMY - помощник
...Тези цени 65лв.куб. ми се струват нереални за планината, в Търговище си ги намирам на по 40лв. хубава дървесина....

Повярвай srusev цената наистина стигна до 65 лв. може би спекулативно, но по думите на дърводобивните фирми другия сезон няма да е по различно. Голям зор беше :x
srusev - специалист
Ами приятел и така да е, ако дървата се вдигнат и пелите ще се вдигнат. А ако се поразмърдаш и поразтърсиш. Един тир е 40-50м2, може да се договориш с други предприемачи и 100% ще намериш цени различни от вашите и сигурно от нашите. Камината вярно е горяла дърва, ама едно хубаво котле ще ти намали разходите доста, с пелетките ще си доста отгоре, а и не си като на ГАЗ или термопомпа, искат си поддръжката.
filmatoplo - майстор
При нас на едро може и да са 25-28 лв кубика ,транспорт може да се ползват обратни курсове на някой който идва на пристанището. :wink:
colyo - специалист
Горските стопанства продават дървата по около 35-37 лв/м3, по-ниска цена дават само след незаконна сеч. Аз лично като непрофесионалист мисля, че е най добре да е комбинирана система. Нека си остане камината и като допълнение да се закачи нещо по-ефективно и с по-малко поддръжка, като се вземе в предвид и спирането на тока. Не знам каква акумулаторна станция трябва да се предвиди за ЮПС, за да може да върти голяма помпа. Ако е над 2кВт, цените на инверторите стават убийствени.
torbalan - Дървен философ
:)
не се прави с акумолатори и инвертори, а с дизелгенератор :)
filmatoplo - майстор
То спре ли тока за 2 дни -това значи че ,не само помпата ще спре , ами и осветление ,кухня и всичко на хотела -значи си иска агрегат.
colyo - специалист
Значи пак идвате на моя:))) Просто няма да е само акумулатор, а и дизелгенератор. От военните ако може да се намери нещо на по-човешка цена......за предпочитане да не е от българските военни. Германците имаха много палави дизел-генератори на колесар (ако не се лъжа 18 кВт) без "NOBRAKE" система, но може да се измисли автоматика да пали сам. Един хубав термоакумулатор и.........станаха сумати и пари дет нямат избиване. Жокер: шведите ползват нещо като ярмомелка за дърва,пълнят бункер с талаш и после с дозатор пълнят катализен котел. Чисти се веднъж на седмица. Гледах такъв марка СТС 40кВт отопляваше 2 къщи, краварник и две малки стопански постройки.Шведа каза че ярмомелката си е правил сам. Имам няколко снимки, но не са особено показателни.
LazarGanev - "Велик майстор"
filmatoplo написа:
При нас на едро може и да са 25-28 лв кубика ,транспорт може да се ползват обратни курсове на някой който идва на пристанището. :wink:
После трябва нарязване и цепене. Колко ли иска за цепенето тази кака?
Изображение

Тема "Отопление за 10бр бунгала.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: