• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 315
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
turistak - специалист
filmatoplo написа:
Болчето било свалено -затова изгоряла скарата :) .
нека да не се заяждаме :-)

На картинката с червено съм отбелязал шлицът в който трябва да влезе краят на скарата. Въздухът се нагнетява от вентилатор под нея. И той "задължително" минава през процепите на скарата, т.е. високата температура остава НАД скарата!.

Когато "Болчето било свалено" и скарата няма кой да я задържи в шлицът, тя пада и въздухът минава над нея.

Когато ползвах тази чудесна горелка, горях пелети от Баумакс. До колкото знам те се водят високо качество, вероятно е поради това да са и по-калорични.

Иначе правя разлика м/у чугун и стомана, даже съм виждал и желязо-въглеродна диаграма :partyman:

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (21.44 KиБ) Видяна 5617 пъти
filmatoplo - майстор
Не -това го казах на Сънчо -като нормално обяснение , тоест да разбере какво в същност се е случило , а когато след постовете ми слагам това - :) , значи -мек тон ,приятелство ,заинтересованост . :)
batspetar - напреднал
Предложете пелети някъде около Пловдив,ще ги горя в горелка Фероли.
bilici - специалист
batspetar написа:
Предложете пелети някъде около Пловдив,ще ги горя в горелка Фероли.
Рогош - най хубавите ,които съм горил след румънските.
http://www.ahira.eu/bg/contacts.php
syncho - майстор
turistak след като правиш разлика дай ми логично обяснение за огъването на чугунената скара на тази иначе "прекрасна" горелка :) На всичкото отгоре колкото и да са калорични тези пелети те не могат да достигнат точка на топене на чугуна, а дори и да я достигнат по някакъв божествен начин, то тя би била не долу където горят, а на върха на пламъка, където е най-високата температура...
AntonBM - специалист
Прочетох цялата тема. Добра е.
Сага да кажа защо пиша и аз тук. Преди 2 седмици ме помолиха да проектирам ОВК инсталациите на един цех за производство на пелети. Казах си цената, приеха я и трябваше да се захвана с работата, НО! За пръв път ме карат да проектирам нещо, което Инвеститора няма идея как да го направи! Нормално е аз да му помогна, но той си е избрал вече машините за производство – Китайски, а китайците не дават никаква информация за тях! Много грубо производството преминава през няколко етапа:
1. Дробене на дървеният материал – мощни мелачни машини.
2. Изсушаване – необходимо е са се постигне влажност под 15%. Тук са най-големите проблеми.
3. Повторно по-фино смилане.
4. Пресоване – тук има отделяне на много топлина, която трябва да се отвежда.
5. Охлаждане на продукцията.
6. Пакетиране.
ОВК проекта обхваща не само поддържане на температурите на помещенията, а всичко свързано с подгряване и охлаждане на продукцията, вентилация, пенвмо-транспорт, прахо-отделяне и др. не толкова важни неща БГВ, вентилация на WC и т.н.
Китайците са дали габарити на машините, електрически мощности и до там! Ако искаш повече купи си ги! Ние ще дойдем да ги пуснем. Да, но как да направи проекта, така че да може да кандидатства за финансиране по Европейска програма? Ако моят проект не е направен като хората с подробна количествена сметка и описание на всички машини, няма как да се съставят точни оферти – трябва освен китайската да има поне още 2. Само, че китайците на казват как работят машините им!
1. Сушилнята. Има няколко начина за сушене и всички те са свързани с консумация на много топлина. Няма данни каква топлинна мощност е необходима на сушилнята и какъв тип топлоносител и трябва, за да тръгне. Китайците са казали да проектираме зидана пещ 2х2 м??? Само, че как пещта се свързва със сушилнята е гатанка... По мои груби сметки за сушене на 2,5 тона на час ми трябват около 800-1000 kWh. Архитектите нарисували в план 2х2 метра кубче и чакат да им кажа какво да правят... Аз не виждам как ще изкарам 1000 kW от него и как да го свържа със сушилнята... Обясних на Инвеститора, че само с тези данни сме за никъде! Трябва да знам какво подавам на сушилнята, вода ли и с каква температура; пара ли или направо подгряване въздуха с газовъздушен топлообменник? След 1 седмица получих отговора, който най-малко очаквах – на сушилнята се подава горещ въздух 400°. Топлинната мощност китайците я дават като 10% от произведеният краен продукт да се гори – получава се почти колкото съм сметнал и аз към 1000kW. Тези как успяват в зидана пещ да вмъкнат топлообменник (от какво е направен той) и да изкарат 1000 kW с въздух? Хайде тука сметката е лесна - явно дебита на въздуха трябва да е 7500 м³/ч. Само, че топлообменника, който може да понесе този дебит не се събира в пещта? Вентилатори работещи с въздух 400°С има, но не за непрекъснат режим на ползване – издържа до 2 часа... Мога да сложа вентилатора да нагнетява и така ще съм с по-ниска температура, НО - как, като вкараме 400°С при настърганият талаш, не пламва тази сушилня???
2. Пресата. Процеса на пресоване отделя топлина от 80kW – поне така са казали... Аз требва да охлаждам пресата с вода. Добре де ще я охлаждам, но до каква температура? С едни машини ще го направя, ако трябва да е загрята до 30, с други, ако е до 70° и трети, ако е повече... И защо да изхвърлям тази топлина? Не може ли да се вкара в сушилнята?
Абе имам още сумати въпроси, но няма кой да ми отговори...
Та питам. Някой от вас запознат ли е с процеса на производство? Знам, че има повече от един начин за правене на нещата и варианти много, но ако сте запознати с производството на поне 1 цех, ще ми помогнете.
turistak - специалист
syncho написа:
turistak след като правиш разлика дай ми логично обяснение за огъването на чугунената скара на тази иначе "прекрасна" горелка :) На всичкото отгоре колкото и да са калорични тези пелети те не могат да достигнат точка на топене на чугуна, а дори и да я достигнат по някакъв божествен начин, то тя би била не долу където горят, а на върха на пламъка, където е най-високата температура...
Амо тя не е стопена, тя е огъната в края. И за мен е интересно каква т-ра вдигат пелетите при горене.
filmatoplo - майстор
:? Пустите му Китайци , да беше заложил на пълно ной-хау.
Christo - майстор
Здравей, AntonBM! Имам една книжка за производство на пелети, но е на английски. Исках да я приложа, но сайтът не харесва pdf файлове и такива с толемина над 1МВ. Ако искаш да ти я пратя, пиши на indusoft@mail.bg или дай някакъв email.
AntonBM - специалист
Христо, пуснах ти поща и съобщение на „лични”. Дай да го видя тоя PDF. Все ще се оправя с английския, щом не е китайски...
Проектирал съм сушилни за дърва, плодове, коли и т.н. но там аз сам си ги измислях, а тук трябва да свържа готово китайско творение, за което нищо не знам... PDF-а едва ли ще ми помогне, но знае ли човек...
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 315

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: