Най - вълнуващия въпрос зимно време.
от ekon1 » вт сеп 04, 2007 1:26 pm
колеги,трябва да се замислим вече да почистим и комините за сезон 2007-2008.Вариантите са два-коминочистач или запалване.Вапроса ми е следния с какво да го запаля да изгорят саждите?
от inkovsv » вт сеп 04, 2007 1:36 pm
Само коминочистач или сам си го почистваш.Саждите не горят и не се занимавай с глупости.
от ekon1 » вт сеп 04, 2007 3:22 pm
тавана ни е гредоред с голям наклон и чесно казано ме е страх да се кача горе за това търсих друга алтернатива
от ironlady » вт сеп 04, 2007 3:27 pm
Има едни кубчета, който са точно за тази цел.Действат на принципа на нафталина.Незнам дали си виждал как гори комина, но определено изгаря всичко.Тази процедура е хубаво да се прави от 5-10год веднъж или по често ако комина е мн тесен.Нагара и саждите, който не изгорят падат и от ревизията се почистват.
От кой град си? Трябва да ги има по магазините, там където се предлагат камери и камини/опаковката им е една червена кутиика с размер 15х15
Ако е за Варна и Бургас мога да ти кажа къде точно да отдеш и за си вземеш.
от miro_dim » вт сеп 04, 2007 7:17 pm
кажи къде ги има в бургас
от ekon1 » вт сеп 04, 2007 9:39 pm
от Ст.Загора съм.Понеже съм на 1 ет.ме е страх да не направя някакъв проблем на живеещите над мен кооператори.Все пак тия сажди развиват голяма температура за не определено време.Да не им опадат плочките?
от null » вт сеп 04, 2007 9:50 pm
Аз пък се качвам два пъти в годината на покрива да чистя комина (просто за парното ползвам два обикновени комина и се запушват)
Имам си шомпул и топуз на въже. Не е нещо сложно.
Знам, че има начин това да се направи и отдолу нагоре, но тогава няма тежест и вместо въже се използва стоманено жило. Виждал съм как го правят.
от escutcheon » вт сеп 04, 2007 10:09 pm
Това с топуза си е класика и няма по-добро ако има достъп до комина!
от burningice » ср сеп 05, 2007 10:49 am
миналата година се подпали комина в блока- не беше чистен от доста време. такава температура разви че изпадаха плочките до последния етаж
от ironlady » ср сеп 05, 2007 1:57 pm
ekon1 написа:от Ст.Загора съм.Понеже съм на 1 ет.ме е страх да не направя някакъв проблем на живеещите над мен кооператори.Все пак тия сажди развиват голяма температура за не определено време.Да не им опадат плочките?


Има и така вероятност, особенно ако са доста саждите.наистина най безопасно е с топуз и въже.

*Таблетите за Бургас може да се намерят :arrow: ул.Транспортна до изхода на Метро ,под автокъща Тони - камини "Дявач" - на гърба има указание как се ползват, освен да съоръжения на дърва се ползват и за котли на нафта -...успех и следвай указанията :!:
от donnna » ср сеп 26, 2007 11:56 am
в казармата за целта използвахме артилерийски гръм - бяха във вид на цилиндър - вътре стърготини и барут. ама 1 пич си опърли косата - погледна в комина дали ще пламне :lol: вътре в стаята после беше мазало от сажди...
от Transporterr » ср сеп 26, 2007 6:51 pm
като стана въпрос за казармени спомени ...
Може да пробваш и с керосин ...също с такъв успех :)
топиш парцал и буташ вътре ...само си не затваряй комина да не излети капака ....
от hameleon » ср сеп 26, 2007 10:15 pm
От 5-6 години използвам метода на запалване на саждите,много съм доволен,но спазвам определено правило - запалването е винаги след дъжд.Правя факла от стари дрехи навити на 3 слоя като всеки слой се привързва с тел.Дръжката на факлата е желателно да бъде от някакво сурово дърво/в моя случай - люляк/.След като направя факлата напоена максимално с нафта я поставям в найлонова торбичка,пъхам в розетката почти хоризонтално и паля.Необходимо е отваряне на прозорец за да постъпи достатъчно количество кислород . След което излизам на двора и гледам димът които излиза от комина-първоначално черен,а след като се запалят саждите бял.Процедурата трае около 30-45 мин.След около час проверявам комина с огледалце :lol: .
от ekon1 » пет сеп 28, 2007 6:59 am
дрън-дрън саждите не горяли.Стана коминчето като ново.Паленето остава за мен наи-добрия и чист начин за почистване на комина.
от dokto » чет окт 18, 2007 4:36 pm
виждал съм съборени комини от палене на нафта и нафталин, макар да е най-бърз и най-мързеливият метод не го препоръчвам. Това с топуза и четката е най-безопасния и сигурен начин!
от mladkal » чет окт 18, 2007 5:15 pm
ekon1 написа:от Ст.Загора съм.Понеже съм на 1 ет.ме е страх да не направя някакъв проблем на живеещите над мен кооператори.Все пак тия сажди развиват голяма температура за не определено време.Да не им опадат плочките?


Като си градски и ти трябват такива почистващи комина таблети иди на улица Патриарх Евтимии. От Столетов вървиш посока Августа Траяна. Вървиш по западния (левия -ако вървиш в правилната посока) тротоар и между тези две пресечки има магазин специализиран за камини,печки и такива разни. Почти съм убеден, че там ще те насочан точно и ясно какво ти трябва.
Друг вариант е да видиш някоя обява за височинни работници (ав СЗ има доста такива обяви) и да ги спазариш да ти очистят комина, за да не се занимаваш с глупости и да не си рискуваш цялостта на костната система!
Желая ти успех!
от Kirilpm » нед ное 18, 2012 12:41 pm
Съжалявам че вдигам стара тема,но при мене проблема е малко по особен.Комина е в 5 етажна къща двоен,незнайно защо първия(приземния) етаж,на който живея комина му свършва 30см под плочата на втория,там останових че има дупка в зида и комина се включва към главния на който ревизията е на втория етаж.От покрия очиствам всичко до тая дупка,сигурно от чистене се е излъскал та и тухлите са се изронили,но дупката се запълва и пуши,а единствения достъп е през розетката за тръбата която е на 2 метра под нея или през ревизията горе долу на 4 метра под нея.Какво ли не правих,бутах през розетката жило от челарка,перваз,пусках прахосмукачка,бръкнах с една от онея стъргалки за тръби,пусках самоделни бомбички,един приятел гърмя с ловна пушка,слагах таблетки в печката,но ефект нулев,това с таблетките сигурно заради многото кюнци,ама няма вариант да се сложи близо до комина печката.Вече остана само да го запаля,но ме притеснява,че защото хич не тегли ще се опуши стаята,ще се напука мазилката на горния етаж от високата температура,ако ще го паля ще е с керосин за да не пуши толкова много.И най-крайния вариант да се изкърти отвор в комина на 2рия етаж,да се разшири тази дупка където се включва в основния и да се затвори,ама хич не ми ще.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Отопление”