• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Thomson Life - специалист
Здравейте! Опитвам се да си направя контролер за RGB лента. Направих го с интеграл 4060, който управлява транзистори (отпушва и запушва ). До тук всичко ок, но имам един период през който лентата не свети и искам по някакъв начин да го компенсирам :? ( например да свети един от цветовете ). Някой може ли да ми помогне как да го направя :?: ?

Прикачен файл

Заснемане.PNG
Заснемане.PNG (14.8 KиБ) Видяна 3190 пъти
MamaMy - майстор
Що не инвертираш един от сигналите :?
velas - специалист
Винаги ще има момент, в който нищо няма да свети. Би трябвало друго да се мисли. :?
rosendochev - специалист
А защо не пробваш с микроконтролер ?
Схемите обикновенно не са сложни и работят много добре .
Аз лично съм пробвал две схемички ,тази и тази
А по твоята схема с 4060 пробвал ли си да свържеш reset-а с друг изход
jordanvass - майстор
Извинявай, че на ръка ти надрасках набързо схемичката, но идеята е по-важна.

Изображение

Входовете Q1, Q2 и Q3 са си твоите изходи на брояча, които си начертал. Транзисторът VT2 си е този транзистор, който си управлявал досега за единия цвят. Предполагам, че си имаш и резистора R1, задължителен е.
Когато поне на един от трите входа има високо ниво, то през съответния диод VD1-3 и резистора R2 се отпушва транзисторът VT1. В колектора му ще имаш ниско ниво, но то през диода VD5 няма да влияе на работата на твоя транзистор VT2 и той ще си се отпушва и запушва както преди през R1 и VD4.
Когато обаче И на трите входа се появят ниски нива едновременно (твоето състояние, дето си оградил в червено), тогава VT1 се запушва и през резистора R3 и диода VD5 ще се отпуши транзисторът ти VT2 и ще светне принудително този цвят.
Ако VT2 е свързан по някакъв друг начин няма да ти е трудно да обърнеш схемичката в края.
За диоди можеш да ползваш каквито малки имаш, а резисторите ще си сметнеш лесно сам отзад напред.
Можеш, разбира се, да ресетнеш брояча на 7 (111 двоично по твоята графика) и така ще ти брои от 0 до 6, но пак ще ти трябват толкова части за дешифриране на това число, а и ще трябва да инвертираш, за да ти свети всичко при състояние 000.
Thomson Life - специалист
Благодаря ти много за схемата (наистина и това е добра идея), но се сетих за логики и си измайсторих една, която проверява дали и на 3-те входа има 0 и пуска единия от цветовете. Сега се появи друг малко по-малък проблем и той е захранването. Ще може ли да ми помогнете за схема на захранване на 12в с голяма филтрация понеже схемата дава някаква оттечка и схемата не работи правилно. Имам грец и кондензатор свързани така, че кондензатора да обира смущенията, но и трите цвята светят непрекъснато без да се сменят. Иначе като си го свържа към стабилизатор всичко е наред, но това не ме устройва. Май нещо забравям :? някакви идеи :?:
MamaMy - майстор
Направи си елементарен стабилизатор с един транзистор и ценер. Ако пък не искаш стабилизация сложи само един малък електролит в базата.
jordanvass - майстор
Thomson Life написа:
Благодаря ти много за схемата (наистина и това е добра идея), но се сетих за логики и си измайсторих една, която проверява дали и на 3-те входа има 0 и пуска единия от цветовете.
Е то е същото де - дешифрира се 000. Логика не е задължително да се направи само с интегрални елементи, може и само с транзистори, може, както виждаш и с диоди. Но като си намерил решение - покажи го на хората да го видят. Този форум не е в полза само на питащия, а и на четящите. Може някой да се заинтересува и възползва от твоето решение.
MamaMy - майстор
:2thumbs:
jordanvass написа:
Е то е същото де - дешифрира се 000. Логика не е задължително да се направи само с интегрални елементи, може и само с транзистори, може, както виждаш и с диоди.
http://uktc-bg.com/materiali/CT/Upr/upr-2.html
jordanvass - майстор
MamaMy написа:
:2thumbs:
jordanvass написа:
Е то е същото де - дешифрира се 000. Логика не е задължително да се направи само с интегрални елементи, може и само с транзистори, може, както виждаш и с диоди.
http://uktc-bg.com/materiali/CT/Upr/upr-2.html
Извинявай, нещо не схванах мисълта ти. Защо ми показваш тази теория?
  • 1
  • 2

Тема "RGB Controller" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: