Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kuuuuuul - майстор
Много ми харесва,ама кажете и цената де. :partyman:
Tsilkov - майстор
schuldiner написа:
но с такъв вид трудно се зарибяват клиенти.
Според мен не е проблема само в "козметичния вид".Тази неравномерност води до разлики в дебелината на топлоизолационния пласт и създава джобове където да се събира влага и мърсотия.Освен това за да достигне пенополиуретана уникалния си коефицент на топлопреминаване(ламбда) от 0,22 W/mK трябва да се излее определено количество пяна в опредлен обем(както се случва когато правиш панели).Тука в случея е сипано с "пръскачката" и квото стане :| .Не ми се мисли ,че полганаето като технология изисква определна температура и влажност на въздуха.Ако говорим за някакво културно полагане на полиуретан на място би трябвало отгоре на ребрата да има ограничаващ лист OSB и на всеки такъв лист да се изсипва точно определно количество пяна,да се изчаква и тогава нов лист.Ама то тогава става една бавна и мъчителна :?
Ето как е правилно да се полага полиуретана според мен (снимката е взета от сайта на българска фирма):
Изображение

P.S.На хората които имат мерак да експериментират за покрива с нестандартни решения различни от вата препоръчвам да си направят подпокривно пространство 1 метър и да го запълнят с бали от слама.Освен че е екологично и почти без пари то един метър слама ще направи истинска изолация нямаща нищо общо с 10 сантиметровите изолациики които се слагат масово :cool: .Същото важи и за хора имащи къщи с подпокривно пространство кеото не ползват за нищо.
schuldiner - майстор
Снимките са на тетомастър, не изпълнението. Ако не е така, извинявам се (макар да няма за какво). Дори бих му завидял, щото това като инвестиция в машини и обучение не е по джоба на всеки.
Кривото си е криво, неравномерното понякога е проблем, но зависи... Половината покрив 4 см и другата половина 6 см прави цял покрив 5 см. При топлоизолациите е така! При хидроизолациите никак не е така, но не ми се коментира, че много колеги с мазани изолации ще ги заболи... Естествено и Tsilkov е прав, че има риск различната дебелина да се прояви като термомост, но по снимка аз не бих се изказвал за тези неща. Освен ако не става дума за очевидни пропуски на големи полета. Който иска да смята - според мен при дебелина на плочата 10 см, необработени полета до R 10 см няма да правят термомост в нашите условия. Ама няма и да споря...
Последно, полиурея и полиуретан са почти едно и също. Почти. За полиуретанова пяна порядъкът е 30 лв./м2 за 5 см слой. Полиуреята трябва да е по-скъпа, поне заради по-скъпите суровини - да речем с 50%. Дали ще е едното, дали другото или нещо средно (хибридно), зависи от специфичните условия на обекта.
Хайде, като за лаик по темата много изписах. Надявам се не толкова грешно, колкото се опасявам, че би могло...
ArturDent - Почти Безобиден
Tsilkov написа:
...препоръчвам да си направят подпокривно пространство 1 метър и да го запълнят с бали от слама.
А к'во правим с гадовете - мишки и подобни?
tetomaster - специалист
А това тук е мое изпълнение( говоря за отсрещния покрив)

Прикачен файл

25.jpg
25.jpg (77.49 KиБ) Видяна 3808 пъти
Tsilkov - майстор
schuldiner написа:
Естествено и Tsilkov е прав, че има риск различната дебелина да се прояви като термомост
В тоя случей нямах това предвид макар ,че някой "прецизен изпълнител" и до там може да стигне.Имах предвид ,че като цяло не знаеш каква дебелина получаваш защото ако половината е 4 см ,а другата е 6 см верно прави 5 см ,ама като тръгнеш да изолираш няма как да измериш средноаритметично по всяка бабунка и да сумираш :lol: .По-големия проблем е обаче че така разхвърляна пяната не знаеш каква плътност има и от там каква ламбда(а съпротивлението на топлопреминаване е дебелината умножена по ламбдата).Околната влажност и температура още повече усложняват нещата.Оттам нататък върху покрива просто си сложил думата "топлоизолация" без да се знае каква работа ти върши тя,колко пари от отопление ти спестява и каква отоплителна инсталация трябва да сложиш на къщата под нея.
Ако беше евтина(както случея със сламата които коментирах по-горе) е ОК защото слагаш пяна до забрава и всичко е 6 .Ама това което казваш за 30 лева на квадрат за 5 см слой(който се равнява на 10 см. вата) значи няма какво да го коментираме тоя материал при условие ,че хубава вата с ламбда 0,038-0,04 е 80-100 лева на кубик.

ArturDent написа:
Tsilkov написа:
...препоръчвам да си направят подпокривно пространство 1 метър и да го запълнят с бали от слама.
А к'во правим с гадовете - мишки и подобни?
Както вече писах това е за хората които имат мерак да експериментират.Всяко нещо си има решения и приложение.То и въпросната пяна която така старателно(без да съм имал предварителен помисъл) оплюх си има места където е технологично перфектна ,но за масовия вариант на сравнително стандартни сгради просто е нецелесъобразна.
P.S.Сгризачи съм се борил в подземния ми гараж защото ми ядяха колата гадовете :? - решението беше машинки с ултразвук(пестрепелер).
BobyB - специалист
Tsilkov написа:
P.S.Сгризачи съм се борил в подземния ми гараж защото ми ядяха колата гадовете :? - решението беше машинки с ултразвук(пестрепелер).
При мен бяха почнали да гризат фибрана под замазката на първия етаж, разхождаха е из подземния гараж и се качваха по шахтата. Слагах капан, хванах 2, една даже се беше качила в банята чак на втория етаж, неясно как, ама пуснах котката там да видя че лови мишки :)
Същата котка сега нощем я прибирам да спи в гаража. :)
schuldiner - майстор
Tsilkov, да си призная, преди 6-7 години и аз така разсъждавах... С времето се убедих, че много от опасенията ми са основателни, но проблемите могат лесно да се избегнат. Както писах по-горе - оборудване и обучение му е майката. За съжаление още не съм дорасъл за този бизнес.

Тема "Топлоизолация на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: