Най - вълнуващия въпрос зимно време.
allberti - напреднал
Здравейте от скоро живея в къща 2 етажа по 120кв.м. отоплявам се с локално парно {заварено положение} котлето е De Dietrich 36Kv {мисля}намира се на партера. Системата е с отврен разширител който е на тавана след колектора който разпределя щрангове с топла вода надолу по радиаторите. Паля котлето на 12часов цикъл с горно горене. Въпросът ми е следният: Нормално ли е да доливам на всеки цикъл по около минута-минута и половина студена вода, защото водата в системата изчезва и навлиза въздух. Благодаря предварително и моля за извинение ако въпросът не е зададен правилно или имам съществени пропуски в описанието на системата.
VLADO66 - майстор
Не е нормално освен при много висока температура на водата,а през какво доливате и не сте ли установил някъде да има теч.
allberti - напреднал
Ами температурата не висока с изключение на първите 30мин. в момента на разпалване след това свивам достъпа на въздух почти до минимум и клапата на комина с едно зъбче. Доливам системата през монтиран кран в котелното от централния тръбопровод до тогава докато не потече вода при мен от от контролна тръба от разширителя. А видим теч няма обиколих няколко пъти.
VLADO66 - майстор
Това е някаква мистерия имах отворена система и я доливах 2-3 пъти за сезон,но тъй като помещението за разширителния съд ми трябваше за друго го махнах ,праснах един обезвъздушител и сложих затворен разширителен съд при котела.
allberti - напреднал
И мен ме смущава, ебати расипията, два пъти в денонощие да да разхлаждаш загрята вода. 8-[
Ahmakov - специалист
Несполучлива конструкция на разширителния съд. Дай схема - формата и отворите, за да ти кажа какво да промениш.
allberti - напреднал
ОК! Сега като се прибера ще снимам, премеря и утре ще пусна снимки и данни #-o
novgradski - специалист
...имах подобен проблем с един приятел..
-първото нещо което направих е:преработка на разширителния съд(..най -отгоре пробих отдушник и встрани преливник),но водата пак се губеше.
Тогава започнах да проверявам всяка тръба....и се оказа че най-вероятно майсторите които са му правили пода, при монтаж на лайсните са пробили една тръба (замазана в пода).Пуснах нова тръба -външно покрай перваза ....проба...О.К.
Така че и при теб най -вероятно се губи- "сълзи" от някъде.
bulhomes2 - майстор
Котела предполагам е чугунен. Защо наистина не сложиш затворен разширителен съд (и то някъде долу) и с една автоматична пълначка скоро би трябвало да намериш теча. Със сигурност имаш теч някъде - няма как нормално да се губи толкова вода.
allberti - напреднал
Благодаря за мненията. Пробвах да снимам но светлината е твърде оскъдна и не се получава. Ще пробвам да опиша тъй като не мога да измеря защото целият съд е опакован във вата :): Разширителният съд е правоъгълен с формата и големината горе-долу на 20-30л. туба. При самото дъно на съда влиза тръбата от колектора, 10см. над нея е /контролната/ тръба която при пълнене прелива и отива към котелното където аз виждам, че водата е достигнала нивото /личното ми мнение е че тази тръба е по-ниско от колкото трябва/ и след около 35см. над контролната тръба има друга тръба /преливник/ която е изведена на покрива и прелива в улукааа, така. Снощи си направих експеримент, врътнах кранчето на /контролната/ тръба затворих я и пълних докато преля на покрива. Ефектът беше добър, не влезе въздух в системата но иначе сутринта отново наливах огромни колиства вода докато прелее, e т`ва е! Чудя се от къде може да се губи? :?
Последна промяна от allberti на вт ное 15, 2011 10:32 am, променено общо 1 път.

Тема "Доливане на вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: