Несрещам никъде цени на слънчеви панели, селективни ,обикновенни или тръбни за- ВАТ-МОЩОСТ!Ако има някой дори приблзителни цени ,моля да сподели! Зная ,че КПД е много променливо, особенно за неселективните и по-малко за селективните ,но поне някъкви ориентировачни стойности ! 
Не случайно няма. Просто, ако се направи такава таблица тя няма да е вярна освен за някой много частен случай. Атачвал съм ти една електронна таблица с която може да се изчислява КПД-то на плоски и вакумни слънчеви колектори. Виж колко много фактори влияят на КПД-то:
- температура на външният въздух
- температура на бойлера
- интензитет на слънчевото греене.
Когато се промени някой от тези фактори се променя КПД-то и то в доста широки граници. Интензитета в таблицата е даден за конкретно географско разположение – Бургас, като той е средностатистически – включва и облачните дни и е за точно определена ориентация на слънчевите колектори – посока Юг, ъгъл 40°, ако се промени нещо се променят и стойностите. За външната температура и температурата на бойлера, сам се сещаш, че те не стоят едни и същи.
Все пак по-долу имам една таблица, която до някъде може да ти свърши работа. Там съм ползвал среднодневни стойности на цялата попаднала енергия на колекторите за тяхната ориентация и съм сравнил плоски колектори 3,2 квадрата с вакумни с 2 квадрата (монтират се на горе долу на една и съща площ от покрива). Все пак това сравнение не е много показателно. Направил съм си го за „лична консумация”.
Цените на колекторите ги има – разрови с гугала, и ще изкараш всякакви. Не вярвай много на КПД-тата в каталозите им. Виждаш от формулите, от колко фактора зависят те. Как да ти дадат точна стойност в каталога? Сложили са някаква стойност, но за да се разбере до колко е вярно, трябва да се пише и за какви условия е то.