Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Ники274 - специалист
kam34 написа:
Така е щото всеки под път и над път тегли жици и се прави на голям специалист.
По Белгията и Францията усукват ли си връзките на кой като му дойде например. :lol:

А на теб какво ти е мнението по въпроса,че нищо не ти се разбра от коментара.Ако може повече яснота.
kam34 - специалист
Коментара ми е няколко поста по нагоре.
Ники274 - специалист
От него се вижда,че не разбираш много,явно не ти е силна страна електротехниката или се бъркам...?
kam34 - специалист
Няма да споря с теб.
vk - специалист
Аз да попитам Ники274, защо при двуполюсните предпазители е задължителна земна линия ?
И друго, (за Франция) защо е трипроводна инсталация, след като не слагат ДТЗ (казваш че е рядкост)?
blv - специалист
vk написа:
Аз да попитам Ники274, защо при двуполюсните предпазители е задължителна земна линия ?
И друго, (за Франция) защо е трипроводна инсталация, след като не слагат ДТЗ (казваш че е рядкост)?
То "земна линия" и в БГ е задължителна. По втория въпрос по простата логика, че защитният проводник никога не се прекъсва при схема TN. Нашата наредба №3 нали е съгласувана с европейските норми-дет се вика прочетете упътването.
Ники274 - специалист
vk написа:
В България всички стари инсталации в бита са изградени с двупроводно захранване.И съответно всички уреди и съоръжения са занулени понеже няма заземителен проводник.В този случай се прекъсва само фазата от таблото,а работната нула остава свързана.Понеже е работна нула тя има някакъв потенциал спрямо земя.Предполагам всеки се е сблъсквал с този проблем.Например искрене когато се допре нулата до метални тръби на водоснабдяването,проблеми най вече с бойлера,изгаряне на ширмовката на меките връзки и т.н.Това е един от минусите на тази инсталация.
Когато се ползва двуполюсен предпазител,се прекъсва и нулата.Ако е двупроводна инсталацията уреда няма да е нито занулен ,нито заземен.Което е в разрез с доста наредби за безопасност и т.н. и т.н.За това при двуполюсни предпазители трипроводната инсталация е задължителна.Съответно уредите се заземяват ,а не зануляват.
vvventsi - специалист
Аз не знам защо при трипроводна инсталация казват че уредите са заземени,всъщност при IT и ТТ системи имаме заземяване а при ТN-C ,TN-S и ТN-C-S имаме зануляване!

Тема "Проблем с дефектнотокав защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: