• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
AntonBM - специалист
radius, за това ми харесва този сайт. Можеш да си въртиш колекторите и да гледаш колко радиация попада върху тях. За зимния наклон си много прав, но често не мога да убедя архитектите, че ако ги наклоним още малко, няма да загрозят чак толкова много ската на покрива... Иначе кой е по-изгоден пак може да се смята от таблиците. Гледа се кой колко произвежда, като махаш всичко над 100% (прегряването) и делиш на цената на инсталацията, така че да видиш кога ще се изплати. Нещата са горе долу на кантар, но от голямо значение е и консумацията. За каква печалба може да се говори, ако хората се къпят веднъж седмично? Видял съм, че при хотелите слънчевата се изплаща на около 5-тата година. Там има много къпане. Само, че говоря за сезонни хотели, по черноморието. При тях излиза по-изгодно с плоски, защото през зимата или не се ползват, или ако се ползват, то е много, ама много по-рядко и тогава голямата площ на плоските компенсира по-ниското им КПД.
filmatoplo - майстор
Да предимно плоски монтираме за сезонните хотели , монтажа им е на 30 градуса -така че зимата по малко топлят . :wink:
AntonBM - специалист
Сега правя една кооперация само за руснаци. Там искат да имат обща слънчева инсталация. Има около 60 апартамента, като за тях ми трябват бойлери 6 тона – има басейн, СПА и ресторант. Те ми вдигат обема на бойлерите, иначе и с 4 тона щях да се оправя. На покрива ще сложа 40 плоски селективни по 2,7 квадрата. Ъгъла ще е 42°, защото гоня и зимно и лятно затопляне, но през зимата не се очаква да се живее в повече от 10 апартамента. През лятото очаквам бойлерите да се затоплят от 10 до 50 за 4,5 часа, а през зимата се надявам с тази бройка при ниската консумация да успяват да поддържат температурата. Все пак имам и ЕЛ нагреватели, които ще поддържат долната температура на 40-45°. През лятото, излишъка ще го бутам в 2 басейна – вътрешен и външен. Вътрешният също ще го топля и през зимата. При ниска консумация остава достатъчно и за него. При него КПД-то рязко скача нагоре, защото работя с по-ниски температури.
filmatoplo - майстор
Ако няма много место -30 броя плоски селективни Висман еф 200 ще свършат работа . :wink:
AntonBM - специалист
Filma, колекторите на Viessmann Vitosol 200-F имат нагревна площ от 2,33 квадрата, а аз залагам колектори на Sunsystem PK 2,7, които имат полезна площ 2,61 квадрата. За да свърша същата работа с 30 броя Vitosol 200-F, те трябва да имат КПД по високо от това на PK 2,7 с почти 30%! Това на теория е невъзможно. Вярно е, че са по-добри, но КПД-то им не може да е по-високо от 10-15% (колкото и да са качествени) и така с тяхната площ от 30х2,33=70 квадрата при интензитет на греенето 1000W/m² и да кажем 70% средно КПД ще се произведе към 50kW, а със 40х2,61=105 квадрата и КПД 60% на РК,27 ще се произведе 63kW (със 21% повече). Иначе наистина съм притеснен от мястото. Едва смотах тези 40 бр. Те са с габарит 202,5/124,8, а на Viessmann са 238/105 cm и мога да събера повече Vitosol 200-F от РК 2,7 на покрива, но аз в проекта си не слагам марки и производители. Оставям Инвеститора сам да избере кой вид да сложи. За това залагам в проекта си по-голямо габаритните, а ако Инвеститора реши, че има пари за по-скъпите, място за тях ще се намери. Иначе при еднаква бройка двата вида би трябвало да произведат горе долу еднаква топлина, предимство може да има Vitosol-а, но гаранция няма (в проспекта им нищо не пишат за КПД-то). За РК-то дават КПД 77%, но ще ме извиняват... Това може да се постигне само при оптимални условия. В сметките по-горе аз залагам за тях 60% и това го смятам за топлите сезони (за мен те са по-важни) – през зимата е много по-малко.
П.П. Когато оразмерявам тръбната мрежа аз я смятам при интензитет на слънчевото греене 1060 W/m² (това максимума който попада на тях при ориентация 42° чист Юг) през Август и приемам КПД 80% (много оптимистично, но за сметките е по-добре така - имам изчислителен запас) през Септември се ловят 1100 W/m², но тогава КПД-то е малко. През Юли е 1000, а през Октомври е 1107 W/m².
x1pokrat - специалист
Нека и аз да кажа колко са ефективни вакуумните колектори. Моите са 2х15 тръби(China),някакви си.Не знам колко ефективни са плоските при облачно и мъгливо време, но китаеца вдига при мрачно време(не-повече от 100W solar radiation) около 15 градуса на бойлер 150 литра.На днешното слънце в Бургас имам 45 градуса - 150 литра.Абе трябва си слънчице,пък нека е студено.Гледам селективните панели на комшията бяха се заскрежили преди няколко сутрини.На вакуумните нямаше нищо...
  • 1
  • 2

Тема "Цена ВАТ/ЛЕВА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: