Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
filmatoplo написа:
Значи е вярно :supz: .
Moнтирал съм 5-6. Засега врата за дърва стои отворена на всички и нямам представа как работят на дърва
zhristov - напреднал
С хората, с които имам уговорка, предлагат единствено този котел SFL и вече там с различен брой секции. И съответно с SUN P7 или SUN P12 при варианти с повече секции. Харесва ми факта, че котелът, горелката, па и радиаторите са все на една фирма, което, естетвено, те води до мисълта, че са се постарали нещата да пасват и да е добре оптимизирано всичко. Да, видях набързо, че някои са имали проблеми с тази горелка. Ще зема да попрегледам втори път по-обстойно.

Днес си направих труда да разгледам и виадрус У22. С коя горелка работи добре? Лесно ли се инсталира?

Не съм твърдо решил още да е Фероли. Казусът ми не е съвсем прост и ме боли глава вече от умуване как да го реша.

Двуетажна къща, от които само първия етаж е довършен и пригоден за живеене. Втория си стои на груб строеж. Направих добра външна топлоизолация на първия, предстои ми окачени тавани, шото досто топло бяга именно от таваните.

Тази зима обаче искам вече да пусна парно на етажа, като котелът, който искам да купя, да е достатъчно мощен да захранва и двата етажа един ден.

Освен това, искам тази зима да съм на твърдо гориво, а догодина или след 2г, да мина на пелети.

Просто пари за горелка за тази зима трудно бих намерил. То аз едва за котел и радиатори и там сичко, дет си трябва (помпа, арматура, разширителен съд и т.н.) намирам, още 2хил. за горелка и прубразувателен кит нямам.

Та, накратко, 30-35кВ котел на т.г. пригодим за пелети в последствие. Приемам оферти.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ето ти хубав котел за пелетна горелка"
http://www.bosch-climate.bg/products/so ... 000-b.html
filmatoplo - майстор
Да-добър избор Бош +горелка Ватерланд и си готов .
zhristov - напреднал
Нещо се натроих на чугунен, а не стоманен.

filmatoplo, по-нагоре беше изредил кои котли са читави. Потърсих един по един всичките в нета.

Виадрус У22 засега печели конкурса. Забелязвам че май има модели предимно за въглища и предимно за дърва, като съответно могат да работят и на другото твърдо гориво. Въпросът ми каква горелка може да му се инсталира остана неотговорен. Някой да има такъв котел с горелка или майстор да е слагал горелка на такъв котел?
naskov - майстор
Преди два дни инсталирах на един У22 горелка Ватерланд. Гори по същия начин, както GP na Ерато. Фероли гори по съвсем друг начин, пламъка е като от нафтова горелка. Така, че избор има. Важното е да е топло :)
И защо ти е чугунен за пелети? Триходов стоманен има много по-добър топлообмен - от рода на Бош и Орор, ама ти си знаеш - мерака е голям сърбел :-D . На Виадруса му се слагат допълнителни угунени плочи да не бяга топлото в комина
XaMaB - напреднал
Какво Ви е мнението за тази конфигурация http://www.bgtherm.com/store/product/17 ... plekt.html
Дали не е по удачно от чугунен VIADRUS с горелка за пелети?
Ами да, това е копие на Орор
zhristov - напреднал
naskov написа:
Преди два дни инсталирах на един У22 горелка Ватерланд. Гори по същия начин, както GP na Ерато. Фероли гори по съвсем друг начин, пламъка е като от нафтова горелка. Така, че избор има. Важното е да е топло :)
Това с пламъка като от нафтова горелка, хубаво ли е, лошо ли е?
LazarGanev написа:
И защо ти е чугунен за пелети?
Тук отваряме темата стоманен срещу чугунен котел. Един мой приятел баща му правел стоманени и ми разправя, че ако не била дебела ламарината, химията дето става в котела я яде и рано или късно сдава багажа, докато чугунените били вечни, но едно изтърване, знам ли - завиране на водата и опит да се охлади по най-лаишкия начин с една кофа студена вода - и пук-пук.
Та и тук нямам твърда позиция. Напомням, че в началото ще съм на въглища, дърва и един ден ще мина на пелети (макар че като прочетох темата за пелетите и нещо тоя ден го слагам малко по-далече в бъдещето)

Започвам да мисля и друг вариант - да взема по-малък котел - 20-23кВ колкото ми е нуждата за първия етаж и евентуален макс 200л бойлер със серпентина(и). И след 3-4години, когато си довърша втория етаж (още 110кв), тогава да го мисля.

Ако отсега взема по-голям котел, дали разходът ми на гориво, каквото и да е то, ще е голям, въпреки, че ще отоплявам едва половината от предвиденото? И дори да е голям дали 3-4г отпляване ще го оправдае пред алтернативата да се купува един, после друг котел?

Тема "Чугунови котлета на Ferroli" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: