• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 38
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BobyB - специалист
RgIvoD написа:
BobyB написа:
RgIvoD написа:
Зависи, мисля да го комбинирам с соларни панели и рекуператор Prometeo HR 400 , както и с вертикални серпентини в земята, но бих искал преди всико да преценя до колко ще е ефетивно всичко.Става въпрос за проектно отопляема площ от 300м2 със средна височина от 2,80м. Къщата ще бъде изградена по системата Евромак 2 .Но искам да предвидя и отоплението преди да започна със строежа.
Какво ще рече Евромак 2?
Вертикални серпентини в земята - ти термопомпа въздух-вода или земя-вода правиш?[/

Евромак 2 е нова система за строителство с оставащ кофраж. Представлява едновременно изграждане на стена изолация и кофраж / http://www.izostil.com/.
Понеже нямам водоизточник или поне не съм открил се налага да е вода-земя. :? миля че би било по рентабилно от вода-въздух особенно през зимата, Въобще търся коплексно решение за отопление/охлаждане и вентилация :) :?: .
Естествено че е по-рентабилно особено ако имаш достатъчно двор да разположиш хоризонтални серпентини. Оставащия кофраж е технология на 30-40 години, не се хващай на маркетингови трикове. Виж колко е ще ти е топлинното съпротивление, какви нужди за отопление ще имаш (в ОВ проекта какво са ти сметнали?), как решават термомостове около прозорци например и т.н...
RgIvoD - помощник
Двор Има общо е 830м2. но аз искам да са вертикални точно поради това че няма да заемат много място а и в бъдещ период може да искам да копая примерно за басейн.
filmatoplo написа:
Тия кофражи от стиропор са още- ITB ,ICF . :wink:

Относно това проверил съм как седят нещата със всички подобни ситеми Евромак 2 е най-изпипаното решение и е с Неопор като външният слой на стена може да варира от 5,10,15 и мисля че 20 см +15см.стена(бетон) + 5 см. Неопор от вътре.Като аз ще добавя отвътре и 5см.вата и двупластов гипсокартон /2x 1.25/.
denuchi - специалист
А ето и цена от мен за тази система "Gaia Aria MSER-XEE" от Clivet. До колкото разрах има два модела 6-7кв. и 13 кв. и съответно проблизително 15000лв. и 17000лв. Система подобна на Алтрмата на Дайкин. Но по точна информация може да предложи - a_stoev.
Чаро - Акълия
RgIvoD написа:
Двор Има общо е 830м2. но аз искам да са вертикални точно поради това че няма да заемат много място а и в бъдещ период може да искам да копая примерно за басейн.
За 300м2 отопляема площ си приготви едни 40-50к лв само за сондите, ТП и ВОИ отделно
Ти си преценяваш, но ако приемаш съвети... сондирай за вода, хем евентуално за басейна, хем климатизацията ти е най-ефективна :wink:
@mu - напреднал
Малко да съживя темата
Страхотна работа и страхотна тема
Ванко си е свършил работата перфектно а и ти явно си голям мераклия =D> =D> =D>
Дай малко повече инфо относно мониторинга ,ще стане ли само с Ардуино Етернет ( http://www.robotev.com/product_info.php ... cts_id=294 ) или трябва и Ардуино дуемиланови.
От къде са купувани датчиците
naughty - специалист
@mu написа:
Малко да съживя темата
Страхотна работа и страхотна тема
Ванко си е свършил работата перфектно а и ти явно си голям мераклия =D> =D> =D>
Дай малко повече инфо относно мониторинга ,ще стане ли само с Ардуино Етернет ( http://www.robotev.com/product_info.php ... cts_id=294 ) или трябва и Ардуино дуемиланови.
От къде са купувани датчиците

Става перфектно и само с Ардуино Етернет. Ако искаш още по-ниска цена и не те е страх да запояваш се насочи към Nanode.eu

Скоро ще пусна отделна тема само за мониторинг системата ми с детайлни иструкции как да се направи.

edit: сензорчето е от тук smartgreenshop.co.uk, но знай, че доставката е безобразно бавна (месец)

друг вариант е
SCT-013-030 или SCT-013-000

прочети тук:
http://openenergymonitor.org/emon/node/156

гледай да поръчаш от Европа защото от щатите ще ти скъсат нервите митниците
naughty - специалист
Термопомпата навърш малко над година,

ето малко статистика:

Изображение

Лятото е ползвана само за бойлера, и 2-3 седмици за охлаждане

Общо е изпапкала ~4200Kwh или грубо 750лв за година, без да издребнявам с нощна/дневна тарифа (тогава сетката ще е още надолу)
Dimonrb - специалист
Скоро ще пусна отделна тема само за мониторинг системата ми с детайлни иструкции как да се направи.
=D> Това ще го чакаме с нетърпение [-o<
naughty - специалист
Dimonrb написа:
=D> Това ще го чакаме с нетърпение [-o<
ето я де :)

http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=35265
marian1 - майстор
Колега с интерес следя темата ти от самото начало, много съм възхитен от всичко. Браво, това е бъдещето, жалко че Ванко се самопрецака така, инак и аз щях да се закача.
По въпроса ми - колега сега разглеждах таблицата която си поместил тук - ти се обслужваш без пари направо! Браво много ти е добра системата!
Пиша ти обаче понеже ме притеснява ниската температура в бойлера заради възможността от легионела - обърнал ли си внимание че си около граничната стойност? Всичко това пиша, не за да ти се правя на умен, нито да плювам по теб, по скоро искам да помогна с това което забелязах - ако ти си пропуснал - не критикувам, обръщам внимание само! Пък ако имаш решение по въпроса - моля сподели.
А иначе ми се върти една идея - как да се пребориш по ефективно. Доколкото помня критичната температура е 60 гр.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 38

Тема "Термопомпа въздух-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: