RgIvoD написа:Естествено че е по-рентабилно особено ако имаш достатъчно двор да разположиш хоризонтални серпентини. Оставащия кофраж е технология на 30-40 години, не се хващай на маркетингови трикове. Виж колко е ще ти е топлинното съпротивление, какви нужди за отопление ще имаш (в ОВ проекта какво са ти сметнали?), как решават термомостове около прозорци например и т.н...BobyB написа:Какво ще рече Евромак 2?RgIvoD написа:Зависи, мисля да го комбинирам с соларни панели и рекуператор Prometeo HR 400 , както и с вертикални серпентини в земята, но бих искал преди всико да преценя до колко ще е ефетивно всичко.Става въпрос за проектно отопляема площ от 300м2 със средна височина от 2,80м. Къщата ще бъде изградена по системата Евромак 2 .Но искам да предвидя и отоплението преди да започна със строежа.
Вертикални серпентини в земята - ти термопомпа въздух-вода или земя-вода правиш?[/
Евромак 2 е нова система за строителство с оставащ кофраж. Представлява едновременно изграждане на стена изолация и кофраж / http://www.izostil.com/.
Понеже нямам водоизточник или поне не съм открил се налага да е вода-земя.миля че би било по рентабилно от вода-въздух особенно през зимата, Въобще търся коплексно решение за отопление/охлаждане и вентилация
![]()
.
filmatoplo написа:Тия кофражи от стиропор са още- ITB ,ICF .
Относно това проверил съм как седят нещата със всички подобни ситеми Евромак 2 е най-изпипаното решение и е с Неопор като външният слой на стена може да варира от 5,10,15 и мисля че 20 см +15см.стена(бетон) + 5 см. Неопор от вътре.Като аз ще добавя отвътре и 5см.вата и двупластов гипсокартон /2x 1.25/.