• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
PCL82 написа:

Иначе за насоката, че осветлението и контактите са по принцип на отделни кръгове и няма как да измерим общия ток -зависи.
Има как на главния предпазител!
DMN - майстор
Ето и едно въпросче от мен. На кой от двата уреда на снимките, трябва да се вярва за правилната стойност на тока за изчисляване на предпазител например? И най-вече при фактор на мощността различен от единица? Не се правя на интересен, а наистина ме интересува.

Тук е включен компютър, вижда се тока, който показват двата уреда. Точно за тук ми е въпроса, защото при по-големи мощности, ще има доста по-голяма разлика в показанията на двата уреда.
Прикачен файл:
2011-11-18_205136.jpg
Тук се вижда и фактора на мощността.
Прикачен файл:
2011-11-18_205158.jpg
На тези две снимки е включена лампа 60 вата, тук показанията за ток са почти еднакви, защото фактора на мощността е единица. Мултицета показва малко повече, защото отчита и собствената консумацията на другия уред.
Прикачен файл:
2011-11-18_205430.jpg

Прикачен файл

2011-11-18_214122.jpg
8180 - майстор
Имаше твърдения и сравнения с електромер за горния тип уреди, че мерят вярно.
Дали за всички модификации важи - не знам.
Не е изключено - има специализирани чипове за целта и сигурно ги ползват.
Там всичко е по науката - първо интегрират произведението на моментните стойности за да получат пълната мощност, после решават обратната задача за ефективните стойности, активната мощност/енергия и фактора на мощността.
Може и да бъркам - малко, че отдавна "не ми е работа".

Би трябвало да е упоменато в инструкцията, заедно с точността.
lecki - специалист
Удивен съм как Radius само с две изречения е отговорил почти на 100%
radius написа:
1. Компютърното захранване не може да се закотви на 200 вата. Може да е 100, може да е 300
2.Този уред не се знае какво точно мери - RMS или друго, а и импусните захранвания може да го объркват.
Не - може, а точно объркват евтините уреди които не мерят True RMS. (това е цялата закачка на учителя)

ПП. Луминисцентните лампи си имат компенсация на cos f, и краиния е към "1"

ПП. Лазаре ти и елекротехниката чуваш, направо си тръшнал в земята някои електртичари.
Последна промяна от lecki_old на съб ное 19, 2011 12:59 am, променено общо 1 път.
vvventsi - специалист
Наистина почвате да вадите от девет кладенеца вода,учителя е попитал защо при изчислен ток 14А клещите показват 9А,дал е за пример компютри и лампи,можел е да каже електрическа печка и ли нещо друго ,просто е казал компютри и лампи който условно ги приемаме че имат константа мощност,сигурно в момента изучават клас на точност на цифровите измервателни уреди и му е задал въпрос свързан със тази тема,най вероятно очаква отговор че заради абсолютната грешка на уреда има разлика в измерената величина и изчислената!
LazarGanev - "Велик майстор"
Значи още веднъж - не намесвайте класа на точност на уреда, това че бил "тип китайски, от битака" е за подхлъзване. И за най-голямото менте не е допустимо да прави грешки от същия порядък, каквато е измерваната величина.
svetlyon, стана интересна темичката ти - интересна задачка-закачка е дал даскала ти. Ще имаме ли обратен резултат, че да се успокоят духовете? :)
Gadnyara - специалист
LazarGanev написа:
Значи още веднъж - не намесвайте класа на точност на уреда, това че бил "тип китайски, от битака" е за подхлъзване. И за най-голямото менте не е допустимо да прави грешки от същия порядък, каквато е измерваната величина.
svetlyon, стана интересна темичката ти - интересна задачка-закачка е дал даскала ти. Ще имаме ли обратен резултат, че да се успокоят духовете? :)
Уредът, с който се мери в задачата не е поставен на или няма подходящ обхват. Естествено, не е и с 'автоматично превключване на обхвата'.
Тогава нищо не пречи да дава грешка от същия порядък, а и по-голяма.
Примерно, ако решим да мерим дебелина на косъм с шублер, ще получим резултат с грешка по-голяма от мерената величина, въпреки че изм. уред си е добър.
...Защо това да не е 'верния' отговор на задачата, беше посочен от много колеги, даже и със снимки!?

Освен това, захранванията на РС-тата са китайски!
Всички знаят, че 1 китайски Ват=0.5W по ISO. :mrgreen:
svetlyon - напреднал
Здравейте пак :) наистина ви благодаря за всички мнения мн интересна тема се получи (аз мислех че няма да ми обърнете внимание) както и да е... а за верния отговор от преподавателя евентуално някога през януари до тогава трябва да съм подготвен с моя отговор. Другото което е че се мери с цифрови амперклещи, които според мен каквато и грешка да дават не е възможно при ток 14А да мерят 9 това е една прекалено голяма грешка за уреда. (вие сте дали снимки мерейки едно и също с различни уреди, но ви се получават доста близки стойности, а в моя случай се разминават с 5А) Поздрави! :)
пп: товара си е точно 3kW такова нещо като ненатоварени компютри няма в случая... натоварени са до такава степен че достигат точно 200 W(12х200=2400W, 2400+600=3kW)
valentino76bs - майстор
svetlyon написа:
Здравейте пак :) наистина ви благодаря за всички мнения мн интересна тема се получи (аз мислех че няма да ми обърнете внимание) както и да е... а за верния отговор от преподавателя евентуално някога през януари до тогава трябва да съм подготвен с моя отговор. Другото което е че се мери с цифрови амперклещи, които според мен каквато и грешка да дават не е възможно при ток 14А да мерят 9 това е една прекалено голяма грешка за уреда. (вие сте дали снимки мерейки едно и също с различни уреди, но ви се получават доста близки стойности, а в моя случай се разминават с 5А) Поздрави! :)
пп: товара си е точно 3kW такова нещо като ненатоварени компютри няма в случая... натоварени са до такава степен че достигат точно 200 W(12х200=2400W, 2400+600=3kW)
Tи как разбра колко са натоварени в момента, тея 200вата как ги измери по табела ли.,я мери няколко компа да видиш какъв им е тока,на всеки поотделно.
DMN - майстор
Мисля, че повечето от вас не обърнаха внимание на моя въпрос, който поставих по-горе и с приложените снимки. Обаче е възможно там да се крие отговора на задачата. Вие говорите за амперклещи, но според мен те би трябвало да показват същото, което и мултицета по принцип. Вижте на първата снимка, какво показва мултицета включен да измерва ток в обхвата до 2А. Вижте уреда над него, вижте стойността на тока, който показва в средния дисплей. Има голяма разлика - мултицета показва 0.555А, а измервателя на мощност - 0.842А и това при фактор на мощността 0.70, който според мен е причината уредите да дават тези грешки. Ами, ако включа десет компютъра, какво ще се получи? разлика от 3А между двата уреда! Нещо подобно се получава и във въпроса на питащия - амперклещите показват по-малка стойност - 9А вместо 14А. Обаче съм съгласен и с другите съфорумци, че няма такова нещо като - "компютъра ми постоянно консумира 200 вата". При мен варира от 120 до 176 вата!
Вижте и последните две снимки - там фактора на мощността е единица и двата уреда показват съвсем близки стойности на измервания ток(първата снимка от последните две).
Не знам какво е имал предвид преподавателя, но ще чакаме с интерес отговора :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Интересна задачка относно измерване на тока с амперклещи. :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: