• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
moimoimoi - майстор
не твърдя че разсъжденията ми са верни но така ги виждам аз :lol:
първо прочетете тази статия http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0% ... 1%82%D0%B0

явно е че консумацията на един комп не може да се направи константа 200 вата та какво остава за 12 броя, това по скоро се приема за даденост,както и мощноста на лампите 600вата
за компютрите е ясно че не са чисто активен товар, за лампите можем да гадаем
та от статията от горепосочения линк съм си харесал един цитат:

"Значимостта на фактора на мощността се обуславя от това, че по-ниският фактор на мощността води до увеличение на тока, с който се пренася активната енергия до консуматорите, а това увеличава загубите в електропреносните съоръжения."

от условието на задачката че: мощноста е 3000 вата а тока около 14 ампера се отнася за чисто активен товар
P=U.I
но както ни е известно имаме поне една група неактивни товари/12 компа/ т.е вече фомулата за мощноста е P=U.I.cos fi
и след като осмислим цитата: "Значимостта на фактора на мощността се обуславя от това, че по-ниският фактор на мощността води до увеличение на тока, с който се пренася активната енергия до консуматорите, а това увеличава загубите в електропреносните съоръжения."косунус фи е от 0 до 1 за целите на задачата го приемаме че е 0,64
и ми идва на ум че формулата придобива следния вид: 3000=U.[14.0,64]
т.е. ако е активен товара уреда ще измери 14 ампера, но понеже той е реактивен тока който ще измери уреда е 14.0,64....което е 9 ампера/уреда ни мери активни величини -ток,напрежение
т.е. активен електромер ще измери мощноста при 9 ампера
ето за това има електромери за реактивна енергия,има и косинус фи регулатори :weedman:

извода е че амперклещите мерят активен товар

пп:ники274 ме е изпреварил
Последна промяна от moimoimoi на съб ное 19, 2011 7:43 pm, променено общо 1 път.
Ники274 - специалист
Обаче ти колега moimoimoi по добре го каза,браво за което :prayer:
И тези косинус фи регулатори са просто едни кондензатори.
Предполагам даскала е имал в предвид луминисцентна лампа,ако е от старите модели и кондензатора и е "жив" още , ще избяга от уравнението ;)
fikata - майстор
Последните съображения са правилни с една забележка.За да бъдем коректни : активната мощност се измерва и отбелязва с W /ватове/, реактивната се мери и бележи с VАr /волтампер реактивни/, а пълната мощност във VА/волтампери.
Когато се казва,че един уред има мощност в ватове W /в случая 200W/ това трябва да е неговата активна мощност, т.е. пълната /привидна/ мощност корегирана с косинусфи. :)

Респективно на едно голямо енергиино съоръжение,например силов трансформатор, което има голям реактивен характер се характеризира с трите вида мощности:пълна кVА, активна кW и реактивна кVАr.
Последна промяна от fikata на съб ное 19, 2011 7:52 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
Сега забелязвам, че във вчерашното си пространно изложение съм пропуснал да приложа споменатия линк с четивото.
А той е английската версия на този от moimoimoi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor
Там нещата са малко по-подробни и е приведена картинката за нашия случай.
moimoimoi написа:
но както ни е известно имаме поне една група неактивни товари/12 компа/ т.е вече фомулата за мощноста е P=U.I.cos fi
Колега,
В изложеното от теб пропускаш един съществен цитат от линка си:

"Несинусоидални напрежения и токове [редактиране]
В електрическите мрежи не винаги напреженията и токовете имат идеална синусоидална форма. Изкривяването им се дължи на наличието в мрежата на различни консуматори с нелинейни характеристики. Най-многобройни са асинхронните електродвигатели и персоналните компютри. Освен тях силно влияние върху формата на напрежението в мрежата оказват и мощните токоизправители, дъгови пещи, съоръжения за електродъгова заварка и редица други импулсни устройства.
В този случай не може да се определи фактор на мощността като cosφ. При несинусоидални режими се въвежда обобщен фактор на мощността, който се означава с λ."

Тук вече нещата стават по-сложни, а формулата с cosФ - невярна.

Мисля че превишаваме необходимостта и полезността за Форума.
Сигурно ще е достатъчно да отбележим, че както при всяка дейност и тук е добре винаги да си проучим кои са най-подходящите и правилни инструменти (уреди), пък комуто се наложи да задълбава.
Бих искал да спомена за интересуващите се от проблема, че обсъжданата материя не е масово позната и ежедневно необходима. Почти за всички ни е останала по учебниците и забравена там - не е кой знае каква загуба.
Има някакъв практически смисъл да имаме "едно на ум" когато ни пробутва разни "чудеса на техниката", демонстрирани с неясни методи за визулизация на ефекта.
В Практикер например, демонстрират ефективността на енергоспестяващите крушки, в Техномаркет - новите телевизори - колко коректно - не знам, за тях също важи дискутираното тук.
valentino76bs - майстор
svetlyon написа:
Здравейте... усещам някакво напрежение и почвам да съжалявам, че ви попитах, но както и да е :) Относно компютърното захранване, напълно ми е ясно че неможе да е точно 200W. Знам че зависи от натоварването на компа (състоящ се от различни компоненти, консумиращи различни мощности при различн режим на работа), но даскала каза 200W точно пренебрегвайки натовареността, всички компютри са натоварени до такава степен, че всички да са 200W, а осветлението и то е точно 600W. valentino76bs нищо не съм мерил аз нито табелки съм гледал, казвам... кво ми каза човека и какво ме попита. Въпроса е кратък и ясен "защо меря с амперклещите 9А, при положение че смятайки трябва да са 14А". От това дали ще му кажа верния отговор или не нищо не зависи, просто задачка от страна на даскала (с повишена трудност както той се изрази), която може и да има няква уловка, може да е с елементарен отговор а може и да се окаже доста сложна и нерешима за мен. То така и стана квото и да мислих ми се струва хем вярно хем не... така че ще поживеем и ще видим. Поздрави! :)
Абе брат как така той ти казал еми добре ако са по малка мощност всички и се получава разликата....се едно да мериш тока на климатици инвертори ...аз ти казвам всички са натоварени номинално общата мощност е 50 А по сметки, а ти мериш 35 ....ко прайм,то е ясно че има нещо за което те е питал то без да има няма да ви пита.Виж при няколко как варира тока,ако имаш възможност де.
vvventsi - специалист
Аз предлагам да питаме учителя,кой е отговора на задачата,защото само той знае :lol:
valentino76bs - майстор
Сега щом разла кучетата :-D ще вземеш един уред дето мери TRUE RMS и ще измери колко е тока,да видим от къде идва това.
vvventsi - специалист
8180,виж снимката това е книжката на жълтия мултицет обърни внимание на за ограденото ,на 200Mom пиши във скобички -10цифри,знаеш ли защо пише -10 ,защото когато допра единия и другия кабел на късо не показва 0Mom а показва 1.0Mom, което означава когато се измерва на 200Mom задължително махаш 10цифри от показаната стойност на дисплея!същото е при ампер клещите задължително първо прибавяш 5цифри към стойността която показва дисплея!
Ампер клещите показваха 5.6A това беше тока на печка елва кварц, към тези 5.6 прибавяме 5цифри и получаваме 6.1А ,+/-2.5% получаваме че реалната стойност е между 5.9А и 6.25А!

ПП.цитат:Този уред, на този обхват, ако показва 6А, реалната стойност би могла да бъде от 5,35 до 6,65А ако уреда беше показал 6.0А добавяш 5цифри вслучая 0.5А и получаваме 6.5 и +-2.5% получаваме че реалната стойност е между 6.33А и 6.66А !

Прикачен файл

1.jpg
8180 - майстор
vvventsi написа:
8180,виж
На теб ти писах да се кротнеш вече. Писах ти и среден 2,5 по измервания.
Не ме занимавай с глупости!
Може да не съм доучил, ама познавам само следните цифри:
0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.
Ти коя махаш си е само твоя работа. Писах по-горе СПЕЦИАЛНО ЗА ТЕБ какво значат тези неща.
Ограденият ред, най-вероятно е грешен!
Пак забрави ±.
Пише се Ом, Ohm ако няма Омега.
Съответно - МОм, МОhm.
Имаш безчет правописни и граматически грешки. Едвам ще вържеш среден 3.
Общуването ми с теб е силно затруднено. Постоянно ми напомня един лаф:
"Не е*би тъпачка - к*ра затъпява." :)
vvventsi - специалист
8180 написа:
vvventsi написа:
8180,виж
На теб ти писах да се кротнеш вече. Писах ти и среден 2,5 по измервания.
Ама не си ти учителя аз съм завършил със 5.50 по ел измерване :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 14

Тема "Интересна задачка относно измерване на тока с амперклещи. :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: