Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
destino - специалист
Искам да попитам тук, ще леем плоча тези дни и през нощта температурата пада до -2, -3 градуса.
Ако излеем бетона сутринта, ще успее ли да дръпне достатъчно до нощта, за да не замръзне?
Знам, че има добавки, но конструктора спомена, че влошават качеството на бетона.
От друга страна, доколкото съм забелязал, ден след изливане бетона е топъл, това достатъчно ли е?
Става въпрос за южна България.
vvventsi - специалист
Мисля че такива неща се правят когато е топло,ако е студено със сигурност няма да стегне,до вечерта!
torbalan - Дървен философ
destino, ако е неизбежно леенето на плоча - помисли с нещо да го завиеш... няколко часа след като е излят - може да го завиеш с вата например...
също така и за добавки...

но ако може да се отложи за напролет - по-добре отлагай :)
marian1 - майстор
Кажи на конструктора ти да се разходи до Летище София - в момента издигат кулата на РВД - към 50 метра, или етажа щяла да бъде ( не разбрах ).... с "отслабен бетон" май - защото не виждам да са спрели да я строят в тези минусови температури, а я вдигат с часове!
destino - специалист
Да се отложи няма начин. Ще се лее в понеделник в 11 часа, дават времето слънчево, някъде около 10-12 градуса.
Т.е. само към вечерта, или нощем, 10-12 часа след леенето е възможно да падне под нулата на няколко градуса.

Мога да сложа добавки, но днес четох, че добавките не са добре за арматурата. Пише това за калциевият хлорид.
Не знам какво използват в нашият бетонов възел.

Мисля, дали към вечерта да не го покрия с найлон и отгоре слама 5-10 сантиметра.

Строителите казват, че само след 4-5 часа бетонът ще дръпне, и няма страшно.
Но аз пак да си попитам тук.
Георгиев - специалист
При бетонирането е важно бетоновата смес да не замръзва преди да е набрала критичната си якост. Което значи, че е хубаво поне 1-те 3 дни да бъде задържан на температура над 3 градуса, най-добре това да са първите 7 дни.

Ако има опасност от замързване най-рационалният метод е бетонът да се приготви със загряти добавъчни материали и топла вода, горе долу около двайсетина градуса да се получи бетоновата смес, както и да се намали водоциментовия фактор. Мисля, че за сегашните метереологични усовия (освен ако не си в планината) няма да има нужда да нагряваш пясъка и чкъла, може и само последното да ти свърши работа.

Съответно има и още методи, като завиване на бетона с някаква изолация, нагряване на бетона и т.н.

Калциевият хлорид наистина не е желателен, влияе зле на армировката и прави бетона хигроскопичен, но има толкова много други пластификатори които могат да се добавят, конструкторът да не се прави на ударен.
destino - специалист
В понеделник ще се опитам да разбера какво използват против замръзване, става въпрос за Устра бетон в Кърджали.
Марката е В20.

Конструкторът не се прави на ударен, според него 2-етажна къща с кавото и както да я правиш, все ще държи.
Също каза, че няма начин да се контролира този процес, ще кажат, че ще сложат едно, пък ще сложат друго.

Затова се опитвам да намеря оптималният вариант.

Сетих се, че имам полистирол EPS, 5 сантиметров, ще покрия плочата с него.
Мисля, трябва да предпази от замръзване.
kam34 - специалист
Слагай съответната добавка против замръзване в точното съотношение и няма да намали якоста на бетона. Виж например тези:

http://www.boro-bg.com/articledetails.php?ArticleID=75
http://www.strom21.eu/product/%D0%92%D0 ... %D0%95-134
http://www.stroymix.com/main/products6.php?id=5
професионал - специалист
До -5 градуса наливаш смело без добавки,бетона се изцежда от излишната вода за няколко часа,и като почне да свързва се повишава температурата му.Действително няма конструктор,който да харесва добавките (поне аз не съм работил с такъв),но в краен случай стигаме и до тях.Във всеки случай,нямам спомен в последните 19 години да сме отлагали бетон за пролетта :-D .Всичко става,но трябва да се преценява правилно ситуацията.Поздрави!
  • П.П.
Сега температурата отива под нулата доста късно вечерта или даже рано сутринта,така че,бетона ще има време да се изцеди.Бетона трябва да бъде максимално гъст-колкото да може да го качва помпата и никакво разреждане.
destino - специалист
Да, за водата знам, разредиха бетона само веднъж в бетонобъркачката за основите, видях късно,
но за основите не е критично. Забранил съм категорично да се добавя вода след излизане от базата.

След изливането, кога горе-долу може да се ходи по бетона безопасно за него в този сезон?
Какво мога да направя за да не се напука плочата? Ще се използва вибратор, умерено.
Арматурите съм ги повдигнал с кръгли фиксатори на 10-15мм.
Утре ще измия кофража и местата на сцепване на бетона.
Дебелината на плочата е 12 см.

Тема "Каква е опасната температура за бетона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: