Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
petkov - напреднал
Здравейте майстори
Налага ми се да извърша преместване на входната врата на апартамент. За да бъде пълноценно използвано коридорното пространство, което ще бъде спечелено е добре да бъде премахната и стената, на която е входната врата в момента (стена около 1.5 м). Проблемът е, че над входната врата е таблото с предпазителите и то трябва да бъде също преместено. Сградата е ново строителство. Кабелите са зазидани в мазилката без гофрирана тръба. Това което смятам че трябва да бъде направено е да се разкрият кабелите, да се премести таблото на друга стена и чак тогава да се премахне стената. Струва ми се обаче, че това не е работа за домашен майстор и затова се колебая дали да опитам да го направя сам.
Virtuozo - специалист
Ако има възможност да се премести в посока такава,че кабелите да имат нужда от скъсяване а не удължаване,то задачата до известна степен се улеснява.Другото е внимателно отбелязване и маркиране на кабелите с цел да могат лесно да се възстановят на предишните си места/нещо абсолютно задължително!/
Що се отнася до техниката за безопасност след като започнеш от главния захранващ кабел и го обезопасиш останалите,колкото и да са много все пак са безопасни.
vk - специалист
Да използвам тази тема да попитам и аз - при необходимост от удължаване на кабел в рамките на табло (преработва се апартаментно табло) - какви клеми да се използуват - редови клеми (като тези на снимката) или друго ?
Изображение, Изображение
PCL82 - майстор
Тези редови клеми са много добро решение. Клемите на автоматичните предпазители са от същия тип. Хубавото е, че върха на винтчето не се забива дисектно в жилото и клемата не се разхлабва сама с времето.

Внимавай обаче да са маркови- да не са турски или ELMARK, които пак май са турски. При тях клемите са от тънък месинг и се пукат. Има и ментета от стоманена ламарина. Добре е да са месингови, с покритие, но достатъчно масивни.

Към марковите клеми има мостчета за свързване на няколко клеми една към друга, които се слагат на средния отвор с резба.

За заземителни проводници ползвай жълто-зелени клеми, които имат метални щипки и заземяват еврошината.
c5pro - специалист
PCL82 написа:
Тези редови клеми са много добро решение. Клемите на автоматичните предпазители са от същия тип. Хубавото е, че върха на винтчето не се забива дисектно в жилото и клемата не се разхлабва сама с времето.

Внимавай обаче да са маркови- да не са турски или ELMARK, които пак май са турски. При тях клемите са от тънък месинг и се пукат. Има и ментета от стоманена ламарина. Добре е да са месингови, с покритие, но достатъчно масивни.

Към марковите клеми има мостчета за свързване на няколко клеми една към друга, които се слагат на средния отвор с резба.

За заземителни проводници ползвай жълто-зелени клеми, които имат метални щипки и заземяват еврошината.

Колегата преработва ТАП,не ГРТ.
Колега vk,клемите не са подходящи за ТАП,особено ако е М6.По добре заложи на електрическа спайка.
vk - специалист
Друг вариант, който си мислех е да се ползват тези безвинтови клеми (на снимката). Но входовете са им само отгоре, а по удобно е страничен вход за кабелите.
Изображение
fikata - майстор
По конкретния въпрос. Не е задължително таблото да бъде над преместената на ново място входна врата.Всяко наставяне за удължаване на кабели,проводници независимо от начина на свързване-клеми ,спайки е язва в инсталацията,която рано или късно се проявява.Най добре е таблото да се премести на стена в посока на съкращаване на съществуващите изводи от таблото, т.е те да се съкратят,а не да се снаждат.Т.е таблото да се премести в посока обратна на преместената врата. Удължаването да стане само на двата/трите/ захранващи проводника апартаментно табло..Най добре е това да стане с удължаване на проводниците от етажното разпределително табло с подходящи клеми/"ваго",болтово-гаечна връзка изолирана/.Ако това не е възможно,тогава с нова разклонителна кутия,видима по трасето между етажното и апартаментното табло.
c5pro - специалист
fikata написа:
По конкретния въпрос. Не е задължително таблото да бъде над преместената на ново място входна врата.Всяко наставяне за удължаване на кабели,проводници независимо от начина на свързване-клеми ,спайки е язва в инсталацията,която рано или късно се проявява.Най добре е таблото да се премести на стена в посока на съкращаване на съществуващите изводи от таблото, т.е те да се съкратят,а не да се снаждат.Т.е таблото да се премести в посока обратна на преместената врата. Удължаването да стане само на двата/трите/ захранващи проводника апартаментно табло..Най добре е това да стане с удължаване на проводниците от етажното разпределително табло с подходящи клеми/"ваго",болтово-гаечна връзка изолирана/.Ако това не е възможно,тогава с нова разклонителна кутия,видима по трасето между етажното и апартаментното табло.

По твоите думи излиза,че всяка една разклонителна кутия (над 95 % от раз.кутии се подвързват чрез електрическа спайка - БДС от не знам си коя година) и всеки автоматичен предпазител (всяко АП е клема) е язва в ел. инсталацията.Въпросът ми е:Как според теб да се премахнат тези язви?

Тема "Преместване на апартаментно ел. табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: