• 1
  • 2
Съвети за начинаещи готвачи.
mimeto_87_b - специалист
Здравейте. Днес мъжа ми донесе един толстолоб, но не знам как се приготвя. Мисля да е нещо с оризче, лук и доматен сос на фурна, и евентуално супа, но рибата трябва ли да е сварена предварително? И на някои места в нета чета, че трябвало да се дере :? Помагайте моля
ebahti - майстор
Tolstopa понамирисва на тиня и на мен не харесва чорба от него.Лично аз го дера и филетирам(ама требе да е голям) филетата ги режа на хапки,мариновам със соев сос и подправки,овалвам у галета или царевично брашънце и пържа.Изпържените хапки ги поръсвам с малко оцет и чесън и консумирам с много водка.....или вино :wink: Кожата ,главата и костите отиват за котараците....
mimeto_87_b - специалист
Мерси много, за чорбата четох в друг форум, никога не съм правила или консумирала такава риба. Обаче сега има малък проблем- вече го нарязах на шайби без да съм го драла (под дране разбирам да му махна не само люспите, но и кожата, нали) и смятам да го пържа, би ли било проблем да си остане с кожата :) или при всички случай трябва да я махна, че малко трудно ми се струва.
torbalan - Дървен философ
ако не е голям - няма нужда да го дереш...

ако е повече от 10 - 15 килограма - може да го филетираш :)

пържен, особено дунавския е екстра :)
mimeto_87_b - специалист
уххх, няма да го дера значи :-D този екземпляр е някъде 2-3 кг не повече. Благодаря и на двама ви за бързите отговори.
torbalan - Дървен философ
нарежи го на шайби и го изпържи във фритюрник...

общо-взето друго не му трябва...
аз обичам да го мариновам след като го изпържа с една влашка марината....

счуквам чесън (много)
заливам го с малко олио, от това в което съм пържил рибата, да църне...
след това оцет...да стане на чорбичка...ако оцета е хубав, добавя се и вода...
ако обичаш - магданоз, чер пипер, печени люти чушки стрити на едро...

после заливаш рибата в една тенджера и известно време я държиш да се задуши :)
mimeto_87_b - специалист
torbalan, благодаря ти и за рецептата за марината. Рибата вече е изпържена, но следващия път и ще я мариновам. За съжаление не можах да я опитам, че преди няколко дни получих нещо като рибно натравяне от една маринована :-D
stiv1961 - майстор
mimeto_87_b написа:
За съжаление не можах да я опитам, че преди няколко дни получих нещо като рибно натравяне от една маринована :-D
mimeto_87_b
Защо се захващаш с такива рисковани начинания?Аз петък така се натрових от една ракия, че чак сега пия бира да се пооправя :-D
kuger - майстор
Около 6 кг. риба, дран и филетиран. Едното филе панирано, другото на скарата, и двете станаха разкошни! От главата и кокалците супа, но грешка беше, че цопнах и кожата, стана много мазна.
MMIel - специалист
Малко късно, но и аз да се включа с моята рецепта. Все на някой ще свърши работа. Та...
Нарязан на шайби както е с кожата(мазнинката) на фурна с ориз, орехи, стафиди, чер пипер, много чесън, съвсем малко естрагон(доста силна подправка е) и сол на вкус. Става приказка и върви с тежко червено винце :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Как да приготвя толстолоб?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: