• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naughty - специалист
stiv1961 написа:
Температурата на водата целогодишно е около 20 градуса.
Това ако е истина е супер, според мен е възможно само ако има геотермали наоколо? Трябва да говориш със спец по термопомпи вода-вода
stiv1961 - майстор
naughty написа:
stiv1961 написа:
Температурата на водата целогодишно е около 20 градуса.
Това ако е истина е супер, според мен е възможно само ако има геотермали наоколо? Трябва да говориш със спец по термопомпи вода-вода
Има подземни реки.Даже има дворове с бити сонди с температури 35-40 градуса.При нас машината, която би сондата не можа да пробие скалата и спря на дълбочина 12,50 м.А дядото с багетите каза, че на 18 м има гореща вода.
filmatoplo - майстор
Да в серпентината заровена в двора не тече фреон , Стия -ти си готов направо за термопомпа вода -вода :) .Само да имаш нужния дебит за потребната мощност :? от порядъка на 1,5-2 кубика на час -това зависи де.
stiv1961 - майстор
Тъкмо съм си тук на село, ще поразуча какъв е дебита на помпата с която поливаме из двора.Басейна го пълни за около 3-4 часа - 12 кубика.И вода си има.В момента майка разправя, че и три дни да работи помпата вода има бол :)
filmatoplo - майстор
Стив на никой не казвай [-( и си пробий дупка до топлата вода :) , и 35 градуса да е си готов с водно подово или вентилконвектори , заслужава си -после си без пари зимата.Купувам дворно место над тази топла жила :) .
stiv1961 - майстор
Днес зазимихме басейна.Източихме водата, изчистихме го и го напълнихме наново.Засякох- 4 часа пълнене.10-литрови бутилки, пълни наполовина, отгоре поликарбоната и чак напролет....Та се сетих да премеря и температурата на водата, излизаща от тръбата за пълнене - точно 19,5 градуса.

Прикачен файл

201120111525.jpg

Прикачен файл

201120111526.jpg
filmatoplo - майстор
:) Обличай Неопрена и си направи едно къпане :-D
  • 1
  • 2

Тема "Впрягане на слънцето (или вода) към термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: