Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
:) Уместно сравнение. По метео-сайтовете има един показател Wind Chill - температура с отчитане на вятъра. Тя винаги е по-ниска от реалната, при наличие на вятър.
Фло - специалист
radius написа:
:) Уместно сравнение. По метео-сайтовете има един показател Wind Chill - температура с отчитане на вятъра. Тя винаги е по-ниска от реалната, при наличие на вятър.
Това е ефект на вятъра,който при скорост от 1 м/сек. отнема 1 градус от температурата на 1 линеен метър повърхност. Затова и в метеостанциите термометрите са в специални къщички със жалузи от четирите страни.
ArturDent - Почти Безобиден
Фло написа:
Това е ефект на вятъра,който при скорост от 1 м/сек. отнема 1 градус от температурата на 1 линеен метър повърхност. Затова и в метеостанциите термометрите са в специални къщички със жалузи от четирите страни.
Това за което говорите, няма нищо общо с физиката.
Температурата с отчитане на вятъра е чисто субективно усещане. А къщичките в метеостанциите имат цел да пазят от няколко неща, но не и от вятър.

Фло, ако температурата е 10 градуса и задуха вятър с 40 м/с, дали там където повърхностите се обдухват става -30 градуса? Ако е така да почнем да правим хладилници само с вентилатор, без разните му там компресори и фреони...

Вятъра, (движението на въздуха) спомага за по-бързия топлообмен между предмета и въздуха. Но това има значение само ако са с различни температури.
За бетона конкретно: Найлона/одеалото/.... би помогнал само по-бавно да изстине, но не и да не изстине. Има и някакъв парников ефект.
Последна промяна от ArturDent на ср ное 23, 2011 5:14 am, променено общо 1 път.
schuldiner - майстор
Артър, фанчето какво прави? Да не би да духа студено? Просто изравнява температурите по-бързо. Увий си радиаторчето и пак го обдухвай - хем ще можеш да измериш разликата по CPU-то.
Бетонът е с положителна температура, естествено. Въпросът е за минусовите температури на въздуха и как да се забави охлаждането.
Фло - специалист
schuldiner написа:
Бетонът е с положителна температура, естествено. Въпросът е за минусовите температури на въздуха и как да се забави охлаждането.
Да,това е важното,когато няма добавка за понижаване на точката на замръзване на водата в него.При температури около нулата завиването с найлон може да помогне,тъй като бетона има висок топлинен капацитет/топлинен акумулатор/и изстива бавно и като,че ли ще издържи първата нощ до положителните температури през втория ден.Дали това е достатъчно е съмнително и затова препоръките са да не се лее бетон под +5 градуса през зимата и над +35 градуса през лятото.На мен винаги ми е било любопитно защо бъдещия обитател на една къща ,в която ще живее примерно още 50 г.бърза да спечели дни ,подлагайки на риск и компрометиране качеството на строителните работи.
radius - майстор
Фло, ами защото не всички са категорично убедени в думите ти (като не оспорвам верността им). Сам виждаш, че в тази тема се изказаха доста разностранни мнения. Как аз, като лаик по темата, да взема решение ? В нормите за строителство пише , че под +5 градуса са зимни условия и се ползват съответните добавки. Не пише колко по-зле става с тях бетона. Винаги се правят компромиси, може би не мога да преценя в случая колко е голям копромиса.
Фло - специалист
Въпросът ми беше какво ще загубиш ,ако оставиш мокрите процеси за едно по-хубаво и ползотворно време като пролетта?Не е случайно,че по традиция у нас строителството се спира след Димитровден,който е и празник на строителя.
radius - майстор
Ще загубя спокойствието да знам, че съм свършил поне грубото. Но така или иначе го изгубих и сега след като ме наплаши. :?
destino - специалист
Изляхме бетона, сложихме добавките. От бетоновият възел казаха, че са им течни добавките до -15.
Днес ходих и малко овлажних бетона, на места се е напукало с ширина 1мм и дължина 5-7 см.

Фло, прав си на 100%. Тази плоча трябваше да се излее преди около 20 дена, обаче строителите не успяха навреме, та се наложи тази дилема.
vlad0 - специалист
Аз преди 2 години бях пред същата дилема - дали да леем плочата или да изчакам пролетта. Е изляхме я на 17ти декември към обяд а вечерта като почна да вали сняг та натрупа едни 20-25 санта. В бетона бях поръчал да сложат добавка/Хидрозим или нещо подобно по спомен/ и да чукна на дърво няма никакви проблеми с плочата, така че свиркай си и да не ти пука. Сега отливам огради и към бетона не слагам абсолютно нищо/ бъркаме го на ръка/ и пак няма никави проблеми.

Тема "Каква е опасната температура за бетона" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: