• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Takezo Sensey - модератор
Хай банда !

Колега има проблем :

Прави една виличка, майсторите които му редиха покрива първоначално бяха наредили керемидите, успоредно на линии и редове ...

В последствие някой му е спонемал, че трябва да са шахматно !?

Някой да обясни кое как и защо ...

Заглавието на темата е "сръбски", защото не има знаем точно марката.

Поздрави !
EDI - майстор
Не знам как ще стане тази работа.Не съм чувал за шахматно редене на керемиди.
Sharkolia - специалист
давам лаишко мнение ала пусто да му се невиди кермидите нали си имат канали които се застъпват ,та в тоя ред на мисли най-вероятно се редят така както според "да го наречем сглобката" изисква.
Takezo Sensey - модератор
Благодаря момчета !

Поразпитахме напред назад, мненията са разни .

Търсим вносителя, за да каже кое и как, ще напиша резултата тук.

Поздрави !
BanoTheWolf - специалист
Дай и една снимка на тоя покрив с това редене успоредно да го видим какво не му е наред :?
FMaster - специалист
Шахматното редене (разминаване на фугите) е по-стабилно, но по принцип това редене се ползва само при втори и трети ред от покрива, ако се монтират снегозадържащи куки.Останалите керемиди се редят стандартно. Всичко е въпрос на желание, няма определено редене за тея керемиди. Успех!
jekasus - майстор
В нашия край, а и във Варненско не е по-различно, старите покриви с такива цигли Изображение са редени шахматно. Ако циглите са нови, значи някой дядка се изказа неподготвен, същата работа да ми кажат да накисвам плочките, преди да ги лепя.
batsande - специалист
Здравей,Takezo Sensey, аз също дълго мислих как да наредя керемидите(сръбски Младост) и след дълго редене на "сухо" и фирата им при рязането при маите (ако имаш такива) ми допадна реденето една над друга.Не се притеснявай, този тип керемиди (ако са като моите)производителите още от едно време ги правят така, че да се редят и по двата начина т.е. и двата са правилни.Въпрос на вкус е и който и да избереш няма опасност от разместване и теч.

Поздрави

ПП А ето ги и моите керемиди viewtopic.php?f=47&t=30102&start=80
schuldiner - майстор
Точно заради фирата при кроенето се дава възможност да се разминават. В комплекта трябва да има и единички, за да не се обезсмисля икономията от кроенето в началото на реда като стигнеш в края. Най-доброто е, че на покрива няма парчета по-малки от половин керемида. Ако на някой му говори нещо това...

Забравих, шахматното е опция - когато се налага. Съвсем не е задължително.
kam34 - специалист
Преди две години си правех сам покрива с керемиди Младост по точно този модел с два канала. http://www.mladost.co.rs/bug/tradicional_crep.html

Редих ги една над друга, както е на схемата, само от едната страна на комина за да не режа ги разместих с 1/2 керемида. След като свърших напълно покрива ми просветна каква глупост съм направил :wallbash: улея на горната керемида тече точно в мястото на застъпване на долния ред :datz: Но вече покрива беше напълно готов и не ми се разбутваха измазаните капаци да си оправя гафа. Успокоението ми е че разминаването е само на един ред и се примирих.

За две години няма течове.

Има български които като се наредят шахматно улея на едната се пада върху улея на другата разместена на 1/2. При сръбските от модела който показах не е така и очевидно се редят една над друга.
  • 1
  • 2

Тема "Как се редят "сръбски" керемиди, шахматно или ... ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: