• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
valentin112 написа:
Тук учителят дали не заложил уловка с факторът на мощността, който е равен на активната мощност, разделена на пълната мощност. При наличие на индуктивен товар фазовият ъгъл между напрежението и тока е 45 градуса, т.е. косинус фи =0.707. Това косинус фи веднага влиза в сметката и тогава формулата за мощността придобива следният вид: P=U.I.cos f. Извеждайки тока от тая формула получаваме стойност съвсем близка до показанията на амперклещите на учителя.
Май нещо грешиш ако е така cosF да е равен на 0.707 тогава тока ще е I=P/220*cosF I=3000/220*0.707 I=19.28A. колега при по малък cosF токът расте!!!
valentin112 - специалист
Сгрешил съм точното означение на формулата, а то е P=UIxcos f, т.е. cos f e в знаменател на U.I от тук 3000 вата ги умножаваме по 0.707, което е равно на I.U, а то е числото 2121. Следва, че I.U=2121 и намираме за I=2121 разделено на 220 получавме стойност на тока 9.64 А. И пак казвам, че вземам пред вид фактора на мощността, който е равен на активната мощност, разделена на пълната мощност, т.е. имаме не само активен товар и cos f не е равен на единица. Ще е интересно мнението на учителя.
LazarGanev - "Велик майстор"
valentin112, а в какви граници на практика варира cosф знаеш ли поне, и при какви консуматори оказва реално значение?
vvventsi - специалист
valentin112 написа:
Сгрешил съм точното означение на формулата, а то е P=UIxcos f, т.е. cos f e в знаменател на U.I от тук 3000 вата ги умножаваме по 0.707, което е равно на I.U, а то е числото 2121. Следва, че I.U=2121 и намираме за I=2121 разделено на 220 получавме стойност на тока 9.64 А. И пак казвам, че вземам пред вид фактора на мощността, който е равен на активната мощност, разделена на пълната мощност, т.е. имаме не само активен товар и cos f не е равен на единица. Ще е интересно мнението на учителя.
A бе човек как ги получи тези 9.64А нали P=U.I.cosF ами тогава I=P/U.cosf 3000/220.0.707
I=3000/155.5
I=19.28A !
valentin112 - специалист
LazarGanev написа:
valentin112, а в какви граници на практика варира cosф знаеш ли поне, и при какви консуматори оказва реално значение?
От 0 до 1, а реалното значение са консуматори, при които напрежението и тока са дефазирани. Например промишлени предприятия с много ел. двигатели /индуктивни консуматори/ са насърчавани от енергодоставчиците да компенсират косинуса в посока единица по капацитивен път...но това е друг въпрос, отклоняваме се от задачата на учителя.
fikata - майстор
Повтарям.Виж ми постинга погоре. Когато мощността се дава във ватове W. Това е активната мощност.Т.е при нея косинусфи вече е отчетен. Другата мощност,пълна/привидна/ или реактивна /индуктивна или капацитивна/ се дефинира с други единици.Условието на задачата не е коректно.
Защото мощността на един активен товар,респективно токът му е различен/по малък/ при товар консумиращ активна и реактивна енергия/.
Класически пример за чисто активен товар е активното съпротивление-нагревател,лампа с нажежаема жичка...
Двигател,трансформатор,лум.осветление/дросел/, т.е. където има трансформация на напрежението,характерът на товара се променя и трябва да се отчете косинуса с който се намалява полезната част на ефективнатата стойност на произведението за мощност- ефективната стойност на синусоидата на напрежението по тока...
Да припомним,че такава загадка при прав ток/изправено напрежение/ не може да има. Т.е фрапираща разлика между измерена и изчислена стойност на тока,независимо от класа на точност на изм. уред.
Последна промяна от fikata на ср ное 23, 2011 10:11 am, променено общо 1 път.
valentin112 - специалист
fikata, съгласен съм, а забелязах и някои неточности при автора, който цитирах. Най-вероятно са допуснати при превода. Ще изчакам с интерес развръзката в тая тема, дано svetlyon не забрави да сподели.
2v6 - майстор
svetlyon написа:
Здравейте, моя въпрос към вас не е свързан с някакъв проблем, с който съм се сблъскал, а е по скоро като задачка. Та по темата направо... имам един преподавател, който днес ми зададе много интересна задачка.
Имаме една стая с 12 компютъра всеки от които по негови данни е 200W (общо компютър с монитор клавиатура и мишка - както си му е реда) и 600 W за осветление... общо 3кW мощност. При измерване на тока с амперклещи (както той се изрази тип "китайски от битака") измерва 9А при положение, че всички компютри работят и осветлението е на 6. Според простата формула излиза че при 3kW трябва да измери 14 А. Неговия въпрос е защо се получава тази разлика при измерване и при смятане. Може да ви се стори елементарно, но аз не мога да стигна до верния отговор. Поздрави! :) ще се радвам ако някой ми отговори и се извинявам ако мястото на темата не е тук или подразня някой с нея. :)
Първо, както каза по-горе radius компютрите по данни може да са 200W, но не си ги мерил по-отделно, както си му е реда :)
Второ за да смяташ ток от мощност ти трябва напрежение - мерил ли си го :?:
Тани - модератор
2v6 написа:
Второ за да смяташ ток от мощност ти трябва напрежение - мерил ли си го :?:
Браво!Това беше много добро попадение!
jordanvass - майстор
Колеги, когато се поставят подобен тип задачи обикновено се идеализират някои входни данни - автомобилът се движи ТОЧНО с 60км/ч, компютърът харчи ТОЧНО 200 вата и т.н. То е ясно, че никога няма да са точно 200, но за целите на задачата винаги се приема идеално условие. Както и за напрежението - щом не се споменава никаква закачка по него, значи се приема условно, че си е точно 220 волта. Не дълбайте в тази насока, няма да изскочи оттук заекът. Всичко се върти около разликите между пълна, ефективна и реактивна мощност. Точно това е имал предвид питащият, като е подчертал, че измерването е с евтин китайски боклук, който не се знае какво и как мери.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 14

Тема "Интересна задачка относно измерване на тока с амперклещи. :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: