• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentin112 - специалист
Всичко се върти около разликите между пълна, ефективна и реактивна мощност. +1, и моите мисли бяха в тая посока, но някои не ме разбраха
2v6 - майстор
jordanvass написа:
Колеги, когато се поставят подобен тип задачи обикновено се идеализират някои входни данни - автомобилът се движи ТОЧНО с 60км/ч, компютърът харчи ТОЧНО 200 вата и т.н. То е ясно, че никога няма да са точно 200, но за целите на задачата винаги се приема идеално условие. Както и за напрежението - щом не се споменава никаква закачка по него, значи се приема условно, че си е точно 220 волта. Не дълбайте в тази насока, няма да изскочи оттук заекът. Всичко се върти около разликите между пълна, ефективна и реактивна мощност. Точно това е имал предвид питащият, като е подчертал, че измерването е с евтин китайски боклук, който не се знае какво и как мери.
По тази логика човека може да приеме "условно", че измерения ток е "условно" равен на "дадените" входни данни и измерването "условно" съвпада с теоретичните изчисления - задачата е решена "условно" на 100% =D>
8180 - майстор
Ей, "голямата работа" сте и не мирясвате.
Явно, тук "Чукча не ЧИТАТЕЛЬ, а писател" - да не се сърди пак някой.
Писахме няколко човека, ама няма кой да чете.
Ето случая, който обсъждате с Реактивен товар и cosФ:
Прикачен файл:
ACPower03CJCa.jpg
А ето случая от задачата, поне по отношение на компютрите - нелинеен товар с хармоници:
Изображение
Хайде сега любителите на cosФ да определят фазовата разлика и изчислят Фактора на мощност - 0,75, според картинката.
Линкове към картинките давах/-хме в предишните си постове. За ФАКТОРА НА МОЩНОСТ ПРИ РАЗЛИЧНИ ТОВАРИ - писах почти във всяко участие тук.
Колегата DMT показа експеримент с компютър.
Ама кой да чете - писането е по-сладко.
Няма лошо - поне косинуса си изяснете, като по-познат в практиката.
jordanvass - майстор
Колега 8180, хубави картинки, но за кого всъщност са предназначени? Тези, които са наясно с cosф, си ги знаят. Онези, които не са наясно що е фактор на мощността, въобще пък няма да разберат нищо от тези синусоиди. Най-малко от онази нулева средна стойност на мощността, дето си посочил. Дори и на някои квалифицирани електротехници им е трудно да възприемат, че всъщност средната стойност на мрежовото напрежение не е познатото 220 волта, а 0 волта. Май въпросът за косинуса пак ще си остане неизяснен. :)
svetlyon - напреднал
valentin112 написа:
Всичко се върти около разликите между пълна, ефективна и реактивна мощност. +1, и моите мисли бяха в тая посока, но някои не ме разбраха
край на спора! и не че нещо ама тия подмятания кой какво и колко знае са много грозни! Останете със здраве :)
8180 - майстор
jordanvass написа:
Колега 8180, хубави картинки, но за кого всъщност са предназначени
Мисля, че за теб не стават :)
Уместна е забележката - може и да е объркващо.
Картинките се от цитираните по-горе сайтове - за да се види РАЗЛИКАТА при разл. товари, което се опитвам да "натъкна". Все участват Реактивната мощност и Факторът на мощност, но породени от различни фактори - мерят се, изчисляват се и компенсират евентуално също различно.
Хайде пак да "попеторя" - в разглежданата задача cosФ НЕ ИГРАЕ (поне за компютрите - черната картинка).

Те повечето тук с cosФ са наясно, както и приведения частен случай 90о фазово отместване (изясняваха го по-горе), ама не искат да повярват, че едно е фазово отместване на синусуидален ток, друго е бъкан с хармоници.
Имаше по-добра картинка, ама директно на ставаше за форума.
Поиграх си - Ф=45о; cosФ=0,7 (почти колкото на черната картинка по-горе) - ето я:
Прикачен файл:
Power_factor_0.7.jpg
Power_factor_0.7.jpg (29.93 KиБ) Видяна 4010 пъти
lecki - специалист
В условието на задачата е казано - амперклещи "тип китаиски от битака"
което се подеразбира евтини (в никакъв случаи скъпи).Каква е разликата м/у скъпите и евтините?
Като се пренебрегне незначителната разлика в точността на скъпите и евтините (1-2%)
основната разлика е че скъпите мерят "true RMS" тоест истинската ефективна стоиност при наличието на
хармоници различни от основния 50Нz което изкривява синусоидата на тока ( в случая доста, подобно на снимката на осцилоскопа на 8180 ).
engineer - специалист
Здравейте Всички
Отговора за задачата е подсказан в самото условие: китайски от битака. Причината обаче не е в класа на точност а
в честотния диапазон на точна работа. Учудвам се че никой не обърна внимание на снимката от първата страница,
където под табличката с класа на точност си пише

Frequency range: 50Hz to 60Hz.

Това означава, че при тази честота уреда си влиза в посочения клас на точност.
Ако уреда е от по-скъпите, класа на точност се запазва до 400Hz и би отчел резултат по-близък до реалния.
Както доста съфорумци отбелязаха, компютрите консумират крайно НЕсинусоидален ток.
Процента на висшите хармоници понякога надхвърля 50%. Уредът измерва почти само основния хармоник и от там
идва значителната разлика.
Учудвам се също че доста хора намесиха cosф. Ми какво ф, като става дума за измерване САМО на ток.
Ако някои разполага с мрежов анализатор лесно може да потвърди гореизложеното.

Между другото конмютърът ми удома заедно с монитора харчи мощност 215W и cosф = 1, учудващо близо до поставеното в условието на задачата.

Поздрави на всички и на Даскала за чудесната задача.
инж. Константин Илиев

Прикачен файл

100_8321.JPG
engineer - специалист
еее сега седнах и изчетох търпеливо всичко писано по темата. Почти се размазах от кеф.
Да вземем сега cosф. Май само колегата vvventsi се светна, че при един злобен cosф
токът има склонност само да нараства. В условието на задачата беше зададена мощността
във ватове. Също беше зададен изчислителния ток ( не че не можем да си го сметнем).
Ако се съгласят модераторите що не отворим тема
Що е cosФ и има ли почва у нас?
Какво, аджеба, прави математическата функция cos толкова важна?
Каква е разликата между cosф и фактор на мощността?
Що не се ползва направо ф?
за да има ъгъл, трябва преди това да имаме две прави които го образуват
и прочие.
Убеден съм че темата бързо ще се напълни с бисери.
Може и тема за хармониците да открехнем.
Как примерно се дефинира ъглово отместване на n-ти хармоник спрямо основния?
Как реагират различните измервателни уреди на хармониците?
Какво е RMS, DFT, THD, K-фактор и за какво служат
LazarGanev - "Велик майстор"
engineer написа:
Ако се съгласят модераторите що не отворим тема
Какво има да се противопоставят - направо отваряй тема и това е. На мене като неспециалист ми е интересно. :)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14

Тема "Интересна задачка относно измерване на тока с амперклещи. :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: