Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kyxap - специалист
Да, с радиатор на 32 градуса ще умра от студ, В СТАЯ където е 24 - НЕ. Интересно ми е, можеш ли да ми кажеш, кога в стаята ще стане 24, при радиатор на 32, нека позная - вероятно напролет.
Тани - модератор
А колко мислиш е максималната препоръчана температура за водно подово отопление :? Това кога ще се достигне температура 24°C в стаята при температура 32°C на топлоносителя зависи от отдаваната мощност на отоплителното тяло (която зависи от площта на топлообмен и скоростта на въздуха ) и от изолацията на стаята. Нека не забравяме , че в пасивните къщи се разчита буквално на температурата на обитателите ѝ за да я стоплят! В нея отоплителни уреди и системи въобще НЯМА! Недей си прави изводи като гледаш само от твоята камбанария!
filmatoplo - майстор
Точно в момента -водата по моите радиатори е със средна температура 35 градуса , нямам стаен термометър но има поне 22 гр.Вън сигурно е 5 градуса .
Brave - специалист
Напълно възможно е да се отопляваш с тела с такава температура - газовия ми котел е нагласен да произвежда вода с температура 39 градуса, докато стигне до подовото със сигурност пада малко, а самия под, едва ли е по-топъл от 25 градуса. Обаче цял ден температурата вкъщи е 20 градуса (стаен термостат), което при подово се усеща като доста топло (ходя по къс ръкав вкъщи). Сега работи котела само по три - четири часа на ден, когато е много студено, разбира се, това време се увеличава, но дори и при -18 не му е проблем да затопля къщата.
radius - майстор
С подовото е друго. Не питах за подово или за конвектори. Просто ми е правило впечатление, как експоненциално пада отоплителната мощност спрямо температурата, на тела които разчитат на естествена конвекция - глидери, панелни. Затова и зададох уточняващ въпрос, защото, съгласете се, звучи странно глидери на 30 градуса. Ако наистина са по ~2 на квадрат, за 25 кв.м. хол това е 45-50 броя! Не разбрах защо това не е по темата, не мисля че омаловажава знанията и постигнатото от автора.
kyxap - специалист
към Филма: въпроса ми беше, кога ще стоплиш стаята с радиатор на 32 градуса. Не ми казвай колко градуса ти е в момента радиатора. Може би ще ми кажеш, че топлоносителя в системата ти не вдига 32 градуса, а? И моите радиатори в момента са студени, ама сутринта дънеха на 80, сега са студени щот ги е спряла терморегулацията в жилището ми. Към мненията за подово, колко квадрата е пода в една стая и колко квадрата е един радиатор?
filmatoplo - майстор
Денем ми е толкова температурата средно 35 , вечер я усилвам 45-50 гр.Цяла зима съм така -макс 55 градуса на водата в най студени дни.
ivan_v - специалист
kyxap написа:
към Филма: ... Към мненията за подово, колко квадрата е пода в една стая и колко квадрата е един радиатор?
Топлоотдаващата повърхност на алуминиев глидер H600 е повече от 0,5 м2. При два глидера за квадратен метър площта на радиатора ще е повече от тази на пода. Данните за топлозагубите на едно помещение обаче не се смятат на база квадрати или кубици, а на база всяка топлогубеща повърхност от стаята по отделно, със съответния и коефицент на проводимост и температурната разлика от двете й страни. Като се взимат под внимание и термомостовете. И накрая най-сигурния начин - предходната зима се включва ел. отоплител с възможност за настройка на отдаванато му мощност и се наблюдава каква мощност ще е нужна за поддържането на желаната температура. Нужни са поне 2 денонощия за да се темперира системата.
filmatoplo - майстор
Много правилно , в смисъл че с температура 35 градуса не може да се топлиш инцидентно ,с такава температура на водата -отоплението се пуща октомври и се спира април-май :wink: .Не желателно стайната да пада под 18 гр .Тия работи не съм ги измислил аз -нискотемпературно отопление , има си проектанти , да дойдат да ти сметнат топлозагубите и да ти кажат за теб лично -дали е възможно . :)
kyxap - специалист
filmatoplo написа:
Много правилно , в смисъл че с температура 35 градуса не може да се топлиш инцидентно ,с такава температура на водата -отоплението се пуща октомври и се спира април-май :wink: .Не желателно стайната да пада под 18 гр .Тия работи не съм ги измислил аз -нискотемпературно отопление , има си проектанти , да дойдат да ти сметнат топлозагубите и да ти кажат за теб лично -дали е възможно . :)
Точно така, виждам, че сме на едно мнение, пускаш октомври на 32 градуса и април-май става 24 градуса в стаята, даже към май може и да го спреш - пак ще стане 24. И да не забравяме, врати и прозорци да не се отварят, че ще трябват още няколко месеца за възстановяване на ззагубените гредуси.

Тема "ТП вода-вода от климатик." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: