• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
С Боша ще се видиш в чудо , освен ако не си с пелетна горелка.
kalin72 - майстор
filmatoplo написа:
С Боша ще се видиш в чудо , освен ако не си с пелетна горелка.
Що така?
zhristov - напреднал
Сценарият с пелети остана много назад в класацията. Не съм от хората, дето държи с едно копче да стават нещата. Нямам нищо против да поцепя дръвца, да пълня чували с въглища...

А когато реша да редуцирам тази хамалогия, ще е с Атмос Комби, па после и една термо помпичка вода-вода, соларче... Има време за тия работи.
zhristov - напреднал
Драмата с избор на котел продължава. Имах възможност да видя и огледам Бош 24кВ и, действително, камерата е дълбока и тясна, което значи, само въглища. На дърва ще е крайно неудобно. Трудно си представям какви цепеници ще влязат - дали вертикално да ги слагам или хоризонтално. Дали пък това да се окаже предимство, т.е. котлето да гори по една цепеница в даден момент, когато поизгори започва следващата. Първата тотално се разпада на малки въгленчета и пепел. По някое време може да се наложи да се ползва ръчката да се размърда малко...

Чугуненият котел с предна врата е друга история - огромна камера. можеш да си наредиш доста материал - въглища или дърва - еднакво лесно, според мен. Цепениците могат да бъдат по-дълги, по-дебели. Остава въпроса кой е по-ефективният? Стоманеният е 3-ходов, чугуненият - 2-ходов. Това значи ли, че чугунените изкарват по-горещ дим, в сравнение със стоманените?

Да намесвам ли пиролизата? Имам възможност дори и тази зима. Имам доста 3-годишни дърва и малко миналогодишни въглища. Дали да не зема още тази зима пиролизата?
filmatoplo - майстор
Взимай още сега -Пиролизния котел евентоално комби , след време ако имаш възможност и пелети ще гориш като монтираш горелка на котела .При избор на Пиролизния - виж котел Пиробурн , качество на добра цена. :wink:
zhristov - напреднал
Брей, що си траеш толкова време. Тия BURNiT котли що не съм ги забелязал досега?! Говоря не само за пиролизния, ами за стоманения - WBS Active.

Ще ми се ако ще е пиролизен, да е комби.

Изненадам съм между другото. Очаквах да ми похвалиш Атмос Комбито. Кажи ако имаш впечатления за как се справя с въглищата. Изобщо има ли пиролиза с въглища или си ги гори като конвенционален?
Последна промяна от zhristov на пет ное 25, 2011 5:11 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Комбито работи добре както нормалния Атмос .
zhristov - напреднал
torbalan написа:
и защо твоя приятел те е посъветвал, че не е добре котела да работи на пълна мощност и трябва да избереш по-мощен?
С дни не мога да се отърва от тая тенденция да се иска повече от необходимото.

Вече съм твъро убеден, че 25кВ ше ми паснат идеално. Все още обаче се измъчвам с вида котел - стоманен, чугунен или пиролизен. Сънсистем ме изненадаха приятно с техните котли BURNiT. Уикенда ще попочета повечко за тях.
torbalan - Дървен философ
задай си въпроса какво ще спечелиш, ако котела е по-мощен от необходимото...

задай си въпроса и какво ще загубиш...

ако успееш да си отговориш - ще знаеш кой котел ти трябва :)
filmatoplo - майстор
Виж и Ерато имат един пиролизен -Пиролика :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Решение за отопление на къща 100кв.м" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: