• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
TOD69 - напреднал
Помогнете със съвет как да захвана корниза към гипс картона. Стаята вече е даже готова(боядисана). Извинявам се ако вече е песано по темата
sasooooooooo - "специалист"
корниза от какъв материал е?

http://www.napravisam.bg/?id=visuals&sid=181

Посъщия начин, ако е стиропор
The_FAN - специалист
sasooooooooo написа:
корниза от какъв материал е?

http://www.napravisam.bg/?id=visuals&sid=181

Посъщия начин, ако е стиропор
иде реч за корниз за перде...трябват ти дюбел за кухи пространства или дюбел за конзолни товари
Има ги по магазините...

Прикачен файл

image50.gif
image50.gif (2.45 KиБ) Видяна 19212 пъти

Прикачен файл

image55.gif
image55.gif (4.42 KиБ) Видяна 19212 пъти
Ако може и от мен един въпрос по темата. Предстои ми същото - монтаж на корниз за перде на тавана от гипсокартон.

Image55 "дюбел за кухи пространства" ли е? Ако правилно си го представям, лявата част на дюбела от картинката ще се пада отгоре над гипсокартона, а към дясната следва да завинтя корниза. Дюбелът няма да достига и навлиза в плочата над окачения таван. Прав ли съм и трябват ли ми по-специални винтове?

Трябва ли да се притеснявам за тежестта на корниза + пердето?
sasooooooooo - "специалист"
Виж, има едни пластмасови дюбели /охлюви им викаме / с много едра стъпка, които първо се завинтват в ГК, а после в тях се завинтва и видата. Мисля, че няколко такива ще ти свършат работа.
Pooh - майстор
С "охлюви" може и да не е достатъчно здраво, ако се окачват тежки завеси, иначе са добро решение. Мисля си че за презастраховка може да се намаже корниза със силиконово лепило тип Sikaflex, аз лично само с него съм си хванал корниза за тавана. А сега най-лесният и най-сигурен вариант, АКО профилите на окачения таван са перпендикулярни на прозореца, респективно и на корниза - рапидки 3,5/45 или 3,5/55 и директен монтаж на корниза. Обикновенно даже се оставя необшито, за да изглежда корниза като вграден в тавана ;)
Благодаря за мненията! За съжаление не знам къде се падат профилите, защото не бях вкъщи по време на монтажа. :sad:

Реших да опитам с едни дюбели за гипсокартон 8x19 мм Koelner Bigips, които намерих в Бриколаж:

Изображение

Не съм много сигурен дали ще издържат теглото на корниза и пердетата, макар че и двете са доста леки и опростени. Ще пиша за резултата :)
Pooh - майстор
Такива дюбели носят по 30-ина килограма всеки, ако сложиш 4 на един корниз + лепилото за което писах по-горе, ще можеш и люлка да си окачиш ;)
svetlifen - напреднал
Здравейте, искам да попитам дали е възможно да се залепи корниз пластмасов, дълъг около 1.5 за шпаклован таван. Питам, защото явно в плочата на тавана има много арматура и като пробивах дупките за корнизите в другата стая строших 3 бургии и хвърчаха искри! Дали ще издържи с монтажно лепило, пердето, което ще е на корниза не е дълго и тежко.
jekasus - майстор
Няма да стане, с какъв инструмент пробива - ударна дрелка или перфоратор?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Корниз за пердета - избор, монтаж, въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: