• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessi2026 - специалист
Аз познавам един човек със страшно много тежки машини, включително багери. Мисля, че багерът му е към 220 лева на ден, но естествено трябва да си говориш с него.
Ако искаш, ми пиши на ПМ и ще ти дам телефона му.
Levee - специалист
Точно тоя багер не ти го препоръчвам:-) Това е първия строител, който наех и който след като копна за основи избяга да строи в Чехия май. Заряза ме най-позорно с изкопа :x
Съседа ми обаче наскоро си купи прилично багерче с всякакви лопати. Знам че взима по 30 кинта на час.
Съветвам те обаче да търсиш багер от там, където ще строиш. Иначе излиза скъпо да го караш да идва от 50 км. примерно.
Къщата ми е в с. Кладница, на около 25 км. от София.
dimenen - напреднал
Здравейте,аз също изкам помощ от препатили за да не се лутам в голямата бюрокрация.Имам парцел край Пловдив,взех скица Виза,сега тябва да ходя при архитект и т.н.Може ли някой да ми обясни как стоят нещата по нататък,като почнем от колчетата за маркиране на парцела та да построяването?Имам предвид фирми за всичко,които знаете за всички тези дейности или нещо мога свърша и сам.А, и още нещо къде трябва да отида да потам за ток и вода и какви са процедурите?Много са ми въпросите,но се надявам някой да ми обърне внимание и да ми помогне в тая лудница :? :? :? Благоря!!!
prascho - майстор
izvinqvam se 4e pisha na latinica, no nqma kak. Nie stroihme prez 96 w sofia i moga da kaja, 4e powe4eto firmi sa golqmi iznudvachi i she vi izleze masa pari. Nai-dobre e ako si naemete nqkoq sywestna brigada, preporychanawi ot poznati samo za grubiq stroej. Damata e prawa, che trqbwa da se nau4ite da razbirate ot wsichko. Tozi sait i forum she sa wi mnogo polezni. Gledaite snimki, idei, wajno e da naprawite proekta po wash wkus. Nie naprawihme edinstweno edna golqma greshka. tqsno stylbishte, no taka e kato ne si naqsno.
Gandalf - специалист
XS09 написа:
Eвалата Levee!
И аз съм в твоята ситуация, само че в началото.
Стара къща за ремонт да купувам само за да не я узаконявам няма да стане.
Тия стари къщи са масово някакви мухлясали съборетини на земята дето се вика - ни дренажи, ни фундамент, ни нищо, една плоча, 10-12 см макс върху почвата и толкова.
С узаконяването не знам как ще се разберем, защото по 15евро на квадрат за 2 часа игра на аутокад на някой инжинер с типов проект няма да платя каквото и ще да стане.
Тоя багер колко му е машиносмяната и имаш ли някави контакти ако му е под 250?
Мисля си, че изобщо нямаш представа колко труд е да се проектира една къща. В никакъв случай не са 2-3 часа. И тия 15Е, ако някой ти ги е поискал само за проект част "Конструкции" на мен лично ми се струват много, защото горе-долу толкова върви проектирането за всички специалности.
Не се заяждам, но се пише инжЕнер.
Стефан - майстор
Gandalf написа:

Мисля си, че изобщо нямаш представа колко труд е да се проектира една къща. В никакъв случай не са 2-3 часа. И тия 15Е, ако някой ти ги е поискал само за проект част "Конструкции" на мен лично ми се струват много, защото горе-долу толкова върви проектирането за всички специалности.
Не се заяждам, но се пише инжЕнер.
Айде, бе! Сериозно ли го казваш? Със сигурност си архитект, нали?
Казвам го това, защото точно в този момент съм на същата вълна. И просто ме хваща ужас, и съм бесен, каква мафия е едно такова строителство - всичко е верига. Започва се от архитекта - той дърпа всички конци!!! Той е свързан с геодезиста, с ВиК, с Енергото, с Общината, със Строителния надзор, със Строителните фирми, и т.н. МАФИЯ!!!!!!!!
И за всичко плаща КЛИЕНТА!!!
НЯКОИ хора си мислят, че след като си започнал строеж, си пълен с пари!?!? И трябва да ти ги вземат, преди още да си започнал? А, че си спестявал, лишавал си семейството си, теглил си заем, ТЯХ не Ги интересува!

Вчера при мен беше геодезист - за да направи заснемане на парцела. По изисквания, и препоръка на архитекта. Едва ли ще послужи за нещо това заснемане, но за половин час ми взе 350 лв. Такива били тарифите!!! През цялото време се оплакваше колко бил беден, завалията! Каква наглост, и каква гавра???
А това е само началото! Какво ли още ме очаква?
dimenen - напреднал
Здрасти на всички!Аз мога да ви кажа,че геодезията и арнитекта са бял кахър в цялата работа.От там насетне си е.......... ма.........та,като разбрах и ми се изправи косата,до колкото я имам?
Gandalf - специалист
Не. Строителен инженер съм.
Всеки си изкарва парите и си ги харчи както намери за добре.
Не може да ме убедиш, че имаш пари за място, къща, за майстори, за плочки и т.н., а нямаш пари да си платиш проекта.
dimenen - напреднал
Извинявай,ако съм те обидил,ама не си ме разбрал правилно.Имах предвид точно обратното,че проекта не е толкова голям проблем,ами всичко останало.Sorry!!!
Стефан - майстор
Упрека беше към мен. Но явно колегата е пропуснал да прочете това:
Стефан написа:
И за всичко плаща КЛИЕНТА!!!
НЯКОИ хора си мислят, че след като си започнал строеж, си пълен с пари!?!? И трябва да ти ги вземат, преди още да си започнал? А, че си спестявал, лишавал си семейството си, теглил си заем, ТЯХ не Ги интересува!
А, че проектирането е няколко часа работа на аутокад, си е от ясно по-ясно. Даже и един ден да отнеме, все тая.
Някои хора си мислят, че трябва да оскубят всички спестени пари на хората. Колко са пенсиите на пенсионерите за месец, колко е средната работна заплата на месец в България? А тия хайдуци за един ден изкарват 10 средни месечни заплати, и поне 30 средни пенсии!!!
Сбъркана държава :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 18

Тема "Строителство на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: