Вече е готов и другия климатик и в момента работи само той. Като имам време ще направя снимки и ще пусна повече информация. Работи доста добре като цяло, а циркулационната помпа съм я спуснал максимално близо до водата и няма проблеми за сега.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivan_v
- специалист
654 мнения в "Термопомпи-консултации"
filmatoplo
- майстор
Интересува ме
-термопомпа въздух-вода , обаче външното тяло да е в мазето -а сега де. 
filmatoplo
- майстор
Чаро
- Акълия
Къв е смисъла?
Вентилаторите на такава машина ще са по-мощни. Повече вложена енергия.
Почти всяка марка предлага такъв модел.

Ако е абсолютно невъзможно монтажа навън е вариант. Инак си е чист мазохизъм.
То за мазохизма има схеми и с въздуховоди закопани в земята. Да се топлел въздуха.
Милиони хора мислят как да ебнат дявола въздушно
Вентилаторите на такава машина ще са по-мощни. Повече вложена енергия.
Почти всяка марка предлага такъв модел.
Ако е абсолютно невъзможно монтажа навън е вариант. Инак си е чист мазохизъм.
То за мазохизма има схеми и с въздуховоди закопани в земята. Да се топлел въздуха.
Милиони хора мислят как да ебнат дявола въздушно
2v6
- майстор
filmatoplo написа:Интересува ме-термопомпа въздух-вода , обаче външното тяло да е в мазето -а сега де.
http://www.viessmann.at/de/ein-_zweifam ... 350-A.html
Прикачен файл
vitoal350a.JPG (13.02 KиБ) Видяна 4487 пъти
Прикачен файл
heat_pumps_vmazeto.JPG (46.66 KиБ) Видяна 4487 пъти
ivan_v
- специалист
filmatoplo написа:Интересува меВ къщата на тъщата монтирахме външното тяло на климатика( FUJI 9UA-конвенционален) в избата, обаче....-термопомпа въздух-вода , обаче външното тяло да е в мазето -а сега де.
Избата е повече от 50 кв.м. , а стаята е 15 кв.м. със страхотна изолация ( вътрешна на всички стени, тавана пода, К-стъкло..). Температурата в избата почти не се влияе от работата на климатика и варира от 12 гр. до 8 гр. за цялата зима.
За отопление на цяла къща обаче може не само компотите, а и виното да замръзне
mindless
- специалист
Здравейте,
Не съм убеден, точно за тук ли е мнението ми, но не ми се иска да пускам нова тема.
От известно време и аз съм на тема отопление на къща, както всеки, доста се рових и четох за опциите за отопление на къща. В крайна сметка сведох избора само до 2 варианта:
-термопомпа
-котел за пелети
Ще споделя тук моите терзания за всеки един от вариантите и ще съм благодарен на всички включили се след това с препоръки или просто мнения.
Темопомпа:
Основното предимство на термопомпата е нейната ефективност. Не е едно мястото из интернет, където тя е обявена за най-добрата система за отопление. Както се знае има 4 основни вида термопомпи: въздух/въздух, въздух/вода, земя/вода и вода/вода. След направените от мен проучвания и поради факта, че не ми харесва отопление тип климатик се отказах тотално от вариантите с източник на топлина въздух. Особено сериозен аргумет в полза на това за мен е, че при температури от -10°C, ефективноста на тези термопомпи спада понякога над 2 пъти с СОР около и под 2.
При термопомпата с източник вода, която е представят за най-добрата термопомпа изобщо има друг съществен проблем. Законодателството ни все още е такова, че ако искаш да ползваш законно такава помпа ти трябва разрешително за водовземане и се налага да плащаш по 0.06лв/m³ изпомпана вода. Това в моя случай, би добавило още около 0.30лв/час разход, който от своя страна е 2kW ток и релано обезмисля цялата термопомпена система.
Поради гореизложените факти, едиствения смислен според мен вариант на термопомпа оствата земя/вода, но конкретно в моя случай имам проблем с мястото т.е нямам достатъчно за разполагане на земна серпентина, което води до варианти сондаж или т.нар. Helix сонди на Rehau, това от своя страна допълнително натоварва системата в разхохдната и част и по моите лаишки изчисления отива към нерентабилност т.е първоначалната инвестиция е доста голяма, а спестените като разходи пари, поради ефективноста на термопомпата са недостатъчни, за да има икономическа логика.
Котел на пелети:
Тук основното предимство е относителната автоматизация, която може да се постигне и по-ниската цена за изграждане на подобна система.
Недостатъците са, че от събраната от мен информация по форумите явно има доста видове пелети, от които голяма част са с лошо качество. Като цяло този вид отопление също не е особено евтин, но най-големия недостатък за мен си остава нуждата от периодично обслужване. Дори и добър котел със самопочистваща се горелка и голям бункер има нужда от периодична поддръжка.
Това в общи линии са ми разсъжденията, ако някой вижда грешки в доводите ми или просто има друго виждане за нещата, моля да го сподели. Отворен съм за всякакви идеи и мнения.
P.S. Не съм споменал нищо за газово котле, въпреки че в района има газификация. Основната причина е цената на газа. В някой сайтове попаднах на таблици с изчисления на базата около 500лв/1000m³, което след справка от вчера е тотално невярно. В момента цената на газа за битови потребители е 978лв/1000m³, това прави около 1лв/m³ или около 0.11лв на киловат (някъде срещнах, че в 1m³ газ има около 9кВ енергия).
Не съм убеден, точно за тук ли е мнението ми, но не ми се иска да пускам нова тема.
От известно време и аз съм на тема отопление на къща, както всеки, доста се рових и четох за опциите за отопление на къща. В крайна сметка сведох избора само до 2 варианта:
-термопомпа
-котел за пелети
Ще споделя тук моите терзания за всеки един от вариантите и ще съм благодарен на всички включили се след това с препоръки или просто мнения.
Темопомпа:
Основното предимство на термопомпата е нейната ефективност. Не е едно мястото из интернет, където тя е обявена за най-добрата система за отопление. Както се знае има 4 основни вида термопомпи: въздух/въздух, въздух/вода, земя/вода и вода/вода. След направените от мен проучвания и поради факта, че не ми харесва отопление тип климатик се отказах тотално от вариантите с източник на топлина въздух. Особено сериозен аргумет в полза на това за мен е, че при температури от -10°C, ефективноста на тези термопомпи спада понякога над 2 пъти с СОР около и под 2.
При термопомпата с източник вода, която е представят за най-добрата термопомпа изобщо има друг съществен проблем. Законодателството ни все още е такова, че ако искаш да ползваш законно такава помпа ти трябва разрешително за водовземане и се налага да плащаш по 0.06лв/m³ изпомпана вода. Това в моя случай, би добавило още около 0.30лв/час разход, който от своя страна е 2kW ток и релано обезмисля цялата термопомпена система.
Поради гореизложените факти, едиствения смислен според мен вариант на термопомпа оствата земя/вода, но конкретно в моя случай имам проблем с мястото т.е нямам достатъчно за разполагане на земна серпентина, което води до варианти сондаж или т.нар. Helix сонди на Rehau, това от своя страна допълнително натоварва системата в разхохдната и част и по моите лаишки изчисления отива към нерентабилност т.е първоначалната инвестиция е доста голяма, а спестените като разходи пари, поради ефективноста на термопомпата са недостатъчни, за да има икономическа логика.
Котел на пелети:
Тук основното предимство е относителната автоматизация, която може да се постигне и по-ниската цена за изграждане на подобна система.
Недостатъците са, че от събраната от мен информация по форумите явно има доста видове пелети, от които голяма част са с лошо качество. Като цяло този вид отопление също не е особено евтин, но най-големия недостатък за мен си остава нуждата от периодично обслужване. Дори и добър котел със самопочистваща се горелка и голям бункер има нужда от периодична поддръжка.
Това в общи линии са ми разсъжденията, ако някой вижда грешки в доводите ми или просто има друго виждане за нещата, моля да го сподели. Отворен съм за всякакви идеи и мнения.
P.S. Не съм споменал нищо за газово котле, въпреки че в района има газификация. Основната причина е цената на газа. В някой сайтове попаднах на таблици с изчисления на базата около 500лв/1000m³, което след справка от вчера е тотално невярно. В момента цената на газа за битови потребители е 978лв/1000m³, това прави около 1лв/m³ или около 0.11лв на киловат (някъде срещнах, че в 1m³ газ има около 9кВ енергия).
2v6
- майстор
mindless написа:Здравейте,Би ли обяснил защо те притеснява факта, че COP-а на термопомпа въздух-вода спада до 2 при температури под -10 градуса?
-термопомпа
-котел за пелети...
Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература