Напишете въпрос свързан със санирането.
blondster - специалист
Здравейте на всички !
Прочетох няколко теми , но не открих точния отговор на моя проблем - реших да залепя 5см фибран / доста твърд / 0.6 / 2.5 м на пода на "свободния" таван . Взех една полиурет. пяна на Церезит за лепене на топлоизолация . До тук добре , но - в краищата на плочата към стените навсякъде има кривотии и фибрана се навдига и след като стегна пяната взех да се разходя малко отгоре и видях , че пружинира на места . Какво ще ме посъветвате да направя ? Мисля си - да започна да лепя с лепило , но ако го правя на гребен пак ще остава незалепено място / навдигнато / . Може пък след като ги залепя да дюбелирам на местата , където пружинира . Става дума за 50кв. - засега . След това мисля да правя замазка около 5 см с армираща мрежа - дали тя няма да ме спаси ако оставя така да си пружинира ? На тези места , на които пружинира в момента мисля да взема още една пяна ако не реша да продължавам с пяна и да "инжектирам" на мястото , което пружинира .

Забравих да попитам и още нещо - тъй като е под все пак и с течение на времето се е наслоил доста прах . Колкото и да се мете все си има - мислех си да пръскам по-малко вода да изчакам да се "просмуче" така да се каже и докато е още влажно да действам ?

Мерси !
EDI - майстор
Първо, изчисти много добре праха с прахосмукачка.Прежалваш една за 20-30 лева от някой ТЕХНО...Продължавай с пяната.С нея се работи точно така, в кухите места се инжектира пяна, като направо пробиваш плостостите с пистолета.Това и е предимството, че можеш да впръскваш, където не е хванала и навсякъде става бетон, като стегне след час, два.С лепилото такива корекции не могат да се правят.Нали говориш за СТ84.
vlad0 - специалист
Привет колега, и аз наскоро правих същото упражнение и от опит мога да ти кажа, че най добрия начин да залепиш XPS и да го няма тоя ефект на хлътване, пукане и пружиниране е следния: Правиш разтвор като за замаска 3:1 пясък:цимент, може да добавиш и по малко теракол /по желание :-D /, но правиш разтвора доста рядък, така че като натиснеш фибрана отгоре да се разтече и да затълни всички кухини, тоест да легне плътно. Така направено ти гарантирам че няма да мръдне. И Аз го ядох тоя с пяната, едно че е доста по скъпа а и крайния резултат е коренно различен. Аз даже на тавана сложих не фибран а 5 см. стереопор, защото не смятам да го използвам за нищо освен склад за вехтурии и с 5 см. армирана замаска отгоре работата заспа.
blondster - специалист
Здравейте , а при мен мислите ли , че ако продължа с пяната ако пропусна някое местенце да не инжектирам пяна след това с 5 см замазка би трябвало да няма проблем . Аз също тавана го ползвам за вехтории и в месеца се качвам 3-4 пъти .

Мерси !
Малкия - специалист
здравейте

и аз съм опрял до същата процедура, решил съм да изпозлвам EPS и там където хлътва да инжектирам пяна, мисля че и дори да се пропусне някъде няма да е голяма трагедия предвид това . че не се позлва ежедневно помещението
това което обмислям и което се различава от до тук написаното е, че върху топлоизолацията ще положа гипсокартон, колкото като стъпвам по изолацията да не я сплесквам, вие какво мислите за този вариант?
nihonjin - специалист
Малкия написа:
здравейте

и аз съм опрял до същата процедура, решил съм да изпозлвам EPS и там където хлътва да инжектирам пяна, мисля че и дори да се пропусне някъде няма да е голяма трагедия предвид това . че не се позлва ежедневно помещението
това което обмислям и което се различава от до тук написаното е, че върху топлоизолацията ще положа гипсокартон, колкото като стъпвам по изолацията да не я сплесквам, вие какво мислите за този вариант?
Гипсокартона не е подходящ за ходене върху него. Сложи OSB плоскости от най-тънките; мисля че бяха 9 мм дебели.
preslav - майстор
За таван на който се ходи рядко и е само за вехтории не бих си правил труда да лепя XPSа - идеята за OSB плоскости върху изолацията е най-работещата и най-евтина. При огромно желание за солидност OSBто може да се хване към плочата с подходящи дюбели и с това да се приключи въпроса за полиуретановите пяни, замазки, мрежи и т.н.
Предвид обаче на възможната поява на гризачи, буболечки и т.н. аз бих използвал вата + OSB.
VLADO66 - майстор
Нe сe морeтe дa го лeпитe тоя фибрaн,Нaрeдeтe го хубaво ,отгорe aрмирaщaтa мрeжa и минимум 5см, зaмaскa-товa сe нaричa плaвaщ под и нe сe пукa.Прaвил съм го с поцинковaнa прaвоъгълнa мрeжa 6/10см.
preslav - майстор
Ако прсвилно са ме научили да смятам 5 см. замазка на 50 кв.метра са 2.5 куб.метра - според някои източници в интернет циментовата змазка е 2200 кг./куб.метър т.е. искаш да качиш на тавана си 5500 кг и всичките тези 5-6 тона ще минат през ръцете ти кофа по кофа? Точно каква е целта на мероприятието - таван за вехтории?
Фло - специалист
Няма особен смисъл да се слага изолация върху таванната плоча,да не кажа никакъв!Така или иначе таванната плоча е един голям топлообменник през който излиза 30% от топлото на стаята и този топлообменник е свързан с термомостове с конструкцията и зидарията.По-логично е мястото на изолацията е да е отдолу на плочата т.е. на тавана на стаята.

Тема "Полагане на фибран върху плоча / таван ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: