Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Инсталацията е мощна, но котелът го ограничавам спрямо нуждите към момента (топлозгубите) Така той си работи почти постоянно. Ако му дам пълна мощност помещенията ще прегреят, термостатите на конвекторите ще изключват и котелът ще прегрее и ще угасне. После пак ще пали и така цък-цък
bobi72 написа:
Какво печелите или какво спестявате от инсталация само с една помпа?Къде е смисъла?
Опростена система. А какво губим?
Последна промяна от LazarGanev на нед ное 27, 2011 1:02 pm, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Ерато продава котли -и всеки е свободен да импровизира с монтажа :-D .Понеже ме изпревари -сега изглежда че ти коментирам поста-по принцип говоря :) .Сега за поста-ако температурата е 50 гр, то значи че няма термовентил :?
Не Филма, аз говоря, че котелът никога не гасне и съответно няма нужда от термостат на помпата. Работи си 6-7 месеца в годината нон стоп :)
bobi72 - напреднал
Ерато в инструкцията за монтаж на Пелетерм са дали една препоръчителна схема.Тя не е ли съобразена с котела?
filmatoplo - майстор
Съобразена е , но кой ще я спази :wink: Ерато няма как да те задължът да я приложиш -защото ти ще се откажеш да купиш котела -който е предмет на бизнеса :) .
akachev - помощник
Привет, за 7 денонощия нон-стоп,при 15 квт настройка на Пелетерма разходът на пелети е 33 чувалчета х 15 кг или общо 495 кг. Нека ги сметнем 500 кг х 0.38 лв е равно на 190 лв на седмица. Това значи близо 800 лв на месец. Пелетите, които сега ползвам са от Разлог на Техноуудс. Изгарят напълно,като сутрин и вечер с ръжена дръпвам по 2-3 бучки сгурия. Имам въпрос: Моля за мнение и коментарии за пелети от слънчогледови люспи, ф=8, производство на фирма от Враца. Обявата им от 10.11 е за 260 лв с ДДС от склад във Враца, което при сегашното 380 лв си е голяма разлика, дори и с включен транспорт Враца-Варна.
bobi72 написа:
Ерато в инструкцията за монтаж на Пелетерм са дали една препоръчителна схема.Тя не е ли съобразена с котела?
Да, има схема, която е копирана от пиролизния котел Ерато Пиротерм, за чийто паспорт пък е копирана от Атмос и т.н. Истината е че според стандарта, който е споменат в ръководството
БДС EN 303-5
, Проблемът е, че този стандарт е толкова стар, че когато е писан за пелети и за пелетни котли не се е чувало. Вместо да тръгнат да доказват пелетния котел дали трябва да се сравнява с пиролизния или с нафтения и газовия, на Ерато и на други производители им по-лесно да сложат схемата на котел с твърдо гориво, пък да не я изискват :wink: . Буферът сам по себе си би бил потребен в 2 случая:
1) При преоразмерен котел - да поема топлината, която радиаторите не могат да излъчат в дадения момент
2) При недооразмерен котел - котелът работи по-дълго време за да вкаратоплина в буфера, която по-късно се ползва за по-кратко време
Ако котелът произвежда топлина, а радиаторите я излъчват същото количество, полза от буфер почти няма. От друга страна пък почти всяка домашна инсталация вклюва бойлер 200-300л, 100л вода в тръби и радиатори, 100л вода в котела и още поне 200-300-500 кила желязо и други метали под формата на котел, тръби, радиатори и ей къде ти е 1 тон буфер :) . Когато наистина има нужда от буфер - проектанта трябва да го предвиди, а не просто така - задължително буфер, според мощността на котела :)
syncho - майстор
Това излиза към 3кг/ч, което зависи от къщата, която топли може да е много или малко. 3кг/ч са към 13-15кВ/ч в зависимост от калоричността на пелетите. Това означава, че почти не е модулирала горелката, ако е настроена на максимално 15кв/ч, което ме кара да се замисля, че тази мощност най-вероятно не е достатъчна за стоплянето на къщата.
akachev - помощник
Така,къщата е общо 350 кв.м.от които реално се отопляват не повече от 200. тоест в непрекъснат режим на работа са 3 бр лири за баня, 2 средни конвектора и два малки. Настройките на конвекторите са: голям отопляващ помещение от 47 кв.м- 21 градуса, голям отопляващ помещение от 30 кв.м - 20 градуса, малък отопляващ 25 кв.м.-23 градуса, малък за стая от 15 кв.м - 21 градуса /не работи постоянно/, лирите и радиатора са с термоглави поставени на позиция 4. Временно понякога се включва и една батарея от 24 ребра х 37 см.
syncho - майстор
Важното е дали ти е топло. На мен лично ми се струва малко пресилено котела да работи 24ч постоянно. Ако сега ти е добре, то като стане по-студено сигурно ще трябва да вдигнеш мощността. С тези температури на жена ти не и ли е студено? Питам, защото на мен би ми било добре, но всички знаем, че дамите са малко по-топлолюбиви.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: