• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 45
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
Определено е с много възможности. Аз не го ползвам в момента, защото условията ми са такива, че не мога да имам локална мрежа и затова всичко е на един компютър с Уиндоус. Ползвам Мах3. Искам да навляза и усвоя добре машинните операции и конфигурирането на управлението за да знам после какво да преследвам като цел и с ЕМС. Мах3 също има възможност за писане на макроси и плъг-ини на ВБ.
След малко отивам да боря закръглението на ъгли при работа на по-висока линейна скорост в режим на Constant Velocity, което доста зависи и от възможностите на механиката, но може да се оптимизира за максимално добри резултати. При гравиране на дребни букви от ТТ шрифтове, някои от стълбчетата на буквите стават леко скосени по хоризонталата. Надписът изглежда добре и ако човек не знае, ще си го хареса. Но аз искам да постигна максимално добра възпроизводимост.
В момента кирилизирам и един шрифт специално за гравиране, където буквите не се запълват с повече от един ход на върха на фрезера, а се гравират с един ход, т.е. дебелината им да е физическата дебелина на фрезера. Като го завърша и го пробвам, ще го споделя тук, както го е направил и авторът му. Аз го попитах дали може да го модифицирам и да добавя кирилица и той прие.
sstefanov - майстор
Мисля си, че от Live CD-то може да се виждат файловите системи на Windows и така ще можеш да си записваш настройките и др. файлове там.
MrMurdjo - майстор
Проблемът не е в това, вече и с NTFS няма проблеми за четене и писане, а заради останалия софтуер, който ползвам. Особено САМ програмата, която евентуално ще има и порт за Линукс, но засега се развива и тества под Уиндоус, а с емулаторите не върви съвсем добре. Тук също предпочитам да ползвам само една програма и да си изградя достатъчно стабилни познания и умения.
А ми се налага постоянно да превключвам между двете и да прегенерирам Г-кода, пробвайки едно или друго нещо. И веднага да го пусна към машината. Мястото, където работя, е направо примитивно, но просто нямам избор в момента.
MrMurdjo - майстор
Ето ви един шрифт от колега от английски форум с доработка от мен и добавена кирилица, за фино гравиране. Шрифтът е ТруТайп за да могат да го ползват стандартни уиндоуски и линукски приложения, контурите на буквите са затворени криви, но само на хилядни един от друг така, че инструментът да минава практически само по една траектория. Т.е. дебелината на буквите е еднаква и се определя от диаметъра на инструмента, независимо колко са големи буквите.
В Корел например, ако са зададе окантовка с дебелината на фрезера, се получава видима имитация на реалния изглед.

Прикачен файл

1CamBam_Stick_0C.zip
(17.79 KиБ) Свален 370 пъти
shulio - специалист
С обикновен шрифт и задание в кам програмата инструмента да минава в средата между двата вектора образуващи буквата не се ли получава същия ефект
velsi - Почетен майстор
В АртКам има много добри инструменти за работа с шрифтове и гравиране на обемни надписи.
MrMurdjo - майстор
От двете горни мнения не ми стана ясно какво точно се казва. Оставам с впечатлението, че искате да кажете, че подобен шрифт не е нужен. Така ли е или нещо бъркам?
velsi - Почетен майстор
Сигурно би помогнал, но по принцип не е нужен. Всъщност зависи и каква е крайната цел.
MrMurdjo - майстор
Крайната цел е да се получи красив гравиран надпис (вдълбан) с малки по размери букви.
Можеш ли да ми даде примерен G-код за гравиране на този текст www.domain.com, където височината на 'w' е 3.2 мм, с използване на стандартен шрифт от типа Ариел (Хелветика). И с какъв диаметър трябва да е фрезерът.
Любопитно ми е, защото не познавам другите САМ програми и техните възможности.
shulio - специалист
Коя програма ползваш за задвижване за да знаем как да се опитаме да генерираме Г кода
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 45

Тема "CNC софтуер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: