• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
MASTER - специалист
Относно лакирането с ПУ лак - наистина е сложно

Доста капризен е към условията в помещението в което се нанася - при по висока влажност и при малко по висока температура се получават дефекти при съхнене.

Освен всичко -самото нанасяне е доста специфично - пистолета е с голяма дюза и нанасянето е буквално заливане.
Също така е доста трудоемко - доста ръце и доста междинни шлайфания. За да се получи добър ефект - разходната норма става с пъти по голяма от посочената от производителя.

Много трудно се намират хора, които да умеят да лакират.

Преди десет години експериментирах с лакиране на врати - в целия град имаше само един човек, за когото нямаше тайни в тази дейност, и още един който долу горе можеше да се справя с малко намигване.

Въпреки че ръцете ми не са наврени отзад, и бях съпортван успях да постигна задоволителен резултат чак на шести-седми опит. Лакирането на фурнировани плоскости с безцветен ПУ лак е малко по лесно - някои дефекти са незабележими, но с бялото нещата изобщо не стоят така - там и най малкия дефект изглежда като въшка на чело.(някой по горе е писал че няма бял ПУ лак, а само безцветен - не е истина, има бял ПУ лак в всички варианти - гланц,мат сатен)

След 25 врати и около сто кила лак реших за себе си, че няма как да се вземе адекватна цена за вложения труд.

А относно "реномираните" фирми - единствено маркетинга им е реномиран.

С течение на времето лакираните с безцветен лак изглеждаха безупречно - все едно са заляти с стъкло, докато белите - лееееееко изжълтяха - нямам идея на какво се дължи - дали на самия лак, дали нещо от условията на експлоатация.

бтв - имам някакъв спомен че в Сф някъде би трябвало да има инсталация за заливане с ПУ лакове, но не знам никакви подробности

За первазите - аз лично предпочитам закрепването им с плоски дибли (вафли) - така по видимата част няма нищо дразнещо.
ribnikolaevi - майстор
Поръчах си вратите от Роллпласт, предстои монтажа ...
Видяха ми се най-читавите от многото обиколки. Имаше такива смешки, например лошо монтирани мостри, первазите се разминават, ама яко. И като ги питаш така ли ще монтират и моите врати, отговарят - ааа, не, те тук монтажниците са бързали, че идват за по един ден в София.
Въобще най-добре дизайнерите (да не им споменавам форума), като харесват толкова много белите врати (наистина стоят добре прри доста интериори) и ги цъкат навсякъде с мишката, да вземат да пробутат тая гилдия малко напред или поне да са запознати с минусите на прозвоството и монтажа на белите врати и да не изилат автоматично белия цвят, защото не конфликтува с нищо. Белия цват не кофликтува, но белите врати са проблемни!!!

Оклоних се от темата, но много ве е яд на тия така наречени дизайнери. Писах по форума им и ме нападнаха, как съм могъл да съм толкова ... не си спомням етитетите вече. Ами толкова съм, че и повече. Нали от тях се очаква да са запознати с мателиали и технологии. Не само да правят 3Д картинки, това и баба знае.
ivanabrashev - напреднал
Като ги монтират, кажи как са. И аз се насочих към бели врати от Ролпласт, защото във Варна е още по-зле положението с избора на врати. Класен имат прилични бели врати, но дистрибутора им Карпетмакс със своето нежелание да продава, може да те откаже отвсякъде (40 работни дни срок за доставка, незнание какво продават и т.н.). На Ролпласт много ми харесаха като изработка, а и това са май единствените фалцови врати които видях, на които фалца да е заоблен, а не отсечен с теслата. Цената е малко висока, но дано да си заслужава.
ribnikolaevi - майстор
За Софя съм изключително доволен от монтажниците им. На база това, което знаех за Ролпласт, очаквах големи ядове. Но май са избрали читави монтажници и са ги пренасочили от дограмата към "дървените" врати.
Самите врати (белите) са много собра система. Материалът е еквивалент на ПДЧ. Покритието - ще видим, демонстрираха ми как реагира на гасене на цигара в него. Пораженията бяха минимални.
Сглобките са си по система, която гарантира минимум човешка грешка. Така первазите, особено белите, при които разминаването на профилите дразни особено, си пасват добре.
  • 1
  • 2

Тема "Врати, боядисани с полиуретанов лак" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: