• 1
  • 2
ivanpetrov - специалист
Моля,знаещите в този форум да помогнат "качил" съм схема за пояснение.А, имено кога се прилага този метод на работа с делатационна фуга?И какъв е този профил по средата на CD-тата,прави ми впечатление,че няма види или каквито и да било крепежни елементи за които се захваща?
Не ,че ми трябва сега,но искам да си разширя познанията в сухото строителство,а вярвам,че не само аз незам за предназначението на на този метод на работа.
Предварително благодаря.

Прикачен файл

knauf1.JPG
knauf1.JPG (19.56 KиБ) Видяна 6084 пъти
Pooh - майстор
Дилатационна (деформационна) фуга, задължително се оформя, при дължини, по-големи от 12м.
Показаният детайл е на фабрична деформационна фуга, но аз поне не съм ги виждал в България. По тази причина, тук се изпълнява с припокриване на листовете гипсокартон/гипсофазер.
ivanpetrov - специалист
Pooh,сигурно имаш това предвид което е на скицата по доло.А,малкото разстояние което е означено с "а" запълва ли се с шпакловка или остава така "кухо"?И при положение,че имаме една преградна стена с дължина примерно 15 метра,тази делатационна фуга на 12-тия метър от нея ли се прави или две през еднакво разстояние?

Прикачен файл

W111-BFU1.JPG
W111-BFU1.JPG (24.4 KиБ) Видяна 6043 пъти
ivanpetrov - специалист
Този пост е от друга тема,но пак се отнася за тази:

Поста пак е на "POOH"

Сега за дилатационната фуга - дори и да няма такава конструктивно (през стоманобетонените елементи), пак трябва да се оставя на гипсокартона. Хората са сметнали, че максималната дължина за гипсокартон е 10 метра. Обяснявам малко по-подробно - ако имаме помещение 10/10 метра, можем фугите да ги направим по стените (когато става въпрос за окачен таван). Иначе казано - изпълняваме плъзгаща връзка към стените и тя върши работа на дилатационна фуга.
Приемам да доверие тази информация, както и растерите при различните конструкции. Щом го казват производителите, значи има защо и са правили изпитвания. Със сигурност линейното разширение на металната конструкция е в пъти по-голямо от стоманобетона. Според "умните глави" Г, П и Т образни помещения също било хубаво да се разделят с деформационни/дилатационни фуги ...
Pooh - майстор
Отговарям подред:
Растоянието a, не се запълва, оформят се само ръбовете с едностранен ъгъл или със завършващ профил.
Фугата се прави където си решиш, стига полето да е с по-малка дължина от максималната позволена (12 метра).
добавкаПри 15 метрова стена е по-добре да се изпълни плъзгаща връзка към стените, отколкото да има фуга някъде по средата.
В по-старият пост, който копираш просто закръглих 12-те метра на 10 :wink: Макар че имам чуството, че и точно като 10 метра допустима максимална дължина съм го срещал в някои спецификации.
ivanpetrov - специалист
Pooh написа:
Отговарям подред:
добавкаПри 15 метрова стена е по-добре да се изпълни плъзгаща връзка към стените, отколкото да има фуга някъде по средата.

Тук сега качвам и други две схеми:
- плъзгаща връзка на префрадна стена към друга стена;
- плъзгаща връзка на окачен таван към преградна стена;
На преградната стена на "земята " не се прави плъзгаща връзка, защото и без това не е до доло гипсокартона, а е на около 8-10 мм. от пода,нали?

Прикачен файл

22.JPG
22.JPG (28.5 KиБ) Видяна 5987 пъти

Прикачен файл

11.JPG
11.JPG (24.63 KиБ) Видяна 5987 пъти

Прикачен файл

d112-a5.JPG
d112-a5.JPG (25.73 KиБ) Видяна 5987 пъти

Прикачен файл

W111V03.JPG
W111V03.JPG (46.78 KиБ) Видяна 5987 пъти
stivemaster - майстор
Колега ,за дилатационна фуга остави варианта BFU2 ,щото такива профили тука няма ,както профила лайсна отвън така и укрепващия между CW -тата, ползвай BFU1 или модификация .
ivanpetrov - специалист
Благодаря,искрено на "Pooh",че ме "светна" по въпроса за делатационната фуга. :prayer: :prayer: :prayer:

stivemaster:
Да,това каза и Pooh,да се ползва BFU1.Но следващия въпрос беще за стена/таван и стена/стена връзка.Това
където съм го правил на paint-та.Но явно Pooh има много работа и не ми е отговорил.
Pooh - майстор
Давам набързо копирани схеми на Плъзгащи връзки. Нека всеки, на когото темата му е любопитна се замисли върху името и да обърне внимание кое и къде се "плъзга". За това и казах, че могат да са донкъде заместител на Деформационата фуга. Друг е въпроса, че трябва всички подобни елементи да са предписани от проектант ... ама то нали е като латекса - всеки го може.
Добър е въпроса, по коя страна се прави въпросната връзка. По късата :wink: В даденият случай - вертикално в двата края. Това е когато заместваме Деформационната фуга, която пък има за цел да раздели едно голямо поле на по-малки. Плаваща връзка отгоре се прави основно за пожарозащита и при дървени конструкции, които имат сериозни движения сравнени със стоманобетонените такива.

Прикачен файл

Pl_vruzka.jpg
Плъзгащи връзки при таван и стена
Pl_vruzka.jpg (83.26 KиБ) Видяна 5921 пъти
ivanpetrov - специалист
Pooh
Много благодаря,за изклучително цената информация,а тези схеми на връзките и аз ги имам.
А,по въпроса за проектантите, ако ми се отдаде възможност за нещо голямо ,ще видим дали и къде са означили плъзгащите връзки.
И отново искам да ти благодаря,дано си помогнал и на други хора с тази тема. =D> =D> =D>
  • 1
  • 2

Тема "Делатационна фуга с профил, W111-BFU2 ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: