• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Pablo - специалист
Налага се да прокарам 6 кв .мм кабел вертикално 6 етажа през тесни пластмасови тръби. Има ревизия на всеки етаж. Чудех се с кой модел кабел се работи най-лесно. Освен всичко се чудя дали да е многожилен или не.

Уточнявам - става дума за меден кабел , 220 волта.
Spokoiniq - майстор
Mногожилен не се използва за захранване на апартаментни табла, нямаш особен избор ;) Зависи кой още се е набутал в дядовата ръкавичка :-D
fikata - майстор
А ти за кабел или за проводник питаш ?
Pablo - специалист
fikata написа:
А ти за кабел или за проводник питаш ?
Проводник :)
Ники274 - специалист
Spokoiniq написа:
Mногожилен не се използва за захранване на апартаментни табла, нямаш особен избор ;) Зависи кой още се е набутал в дядовата ръкавичка :-D
Това защо/>?
valentino76bs - майстор
Pablo написа:
Налага се да прокарам 6 кв .мм кабел вертикално 6 етажа през тесни пластмасови тръби. Има ревизия на всеки етаж. Чудех се с кой модел кабел се работи най-лесно. Освен всичко се чудя дали да е многожилен или не.

Уточнявам - става дума за меден кабел , 220 волта.
СВТ ИЛИ ПВА 1,който ти е по лесен ....
Pablo - специалист
valentino76bs написа:

Мерси , това търсех !

Между другото и аз да попитам , защо многожилен не се ползва за свързване на табло ?
PCL82 - майстор
Като прокарваш проводника, спазвай правилото:
в една тръба не бива да има проводници от една и съща фаза, защитени с различни предпазители/ако са на общ предпазител може/. Затова обикновено има по една тръба за всеки етаж, и отделните апартаменти на етажа са на различни фази. Най-лесно е ако апартаментите са три.

Ако апартаментите са по два на етаж допускам, че може в една тръба да вървят по три фази, като две се разделят на един етаж, а третата на друг, за да има запълване на тръбите.

В отделни тръби вървят: захранването на асансьора и стълбищното осветление-там нямаш работа и не бира да добавяш нови проводници.

Не бива да прокарваш проводник и през тръбата на общата магистрална нула, ако има такава.

Така остават тръбите с проводниците на апартаментите /най вече на твоя/ и резервните тръби ако има такива.

В правите тръби може би ще успееш да вкараш проводника направо, но може и да трябва да го издърпаш със парче стоманизирана тел с ухо, която влиза по-лесно. Възелчето към телта се прави с прегъране на кука на заголения проводник и се омотава с изолирбанд.
c5pro - специалист
Pablo написа:
valentino76bs написа:

Мерси , това търсех !

Между другото и аз да попитам , защо многожилен не се ползва за свързване на табло ?
Колега ползвай си многожилен ПВА А2,даже е за предпочитане пред едножилния.Издържа на по голям товар спрямо квадратурата си.Изолацията му е достатъчна да издържи напрежение от 400 волта.
Ники274 - специалист
Pablo написа:
valentino76bs написа:

Мерси , това търсех !

Споко ползва се

Пп колегата c5pro е отговорил по подробно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Препоръчайте модел кабел 6кв.мм лесен за прокарване в канал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: