• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
marian1 - майстор
Здравейте майстори, искам да попитам по-често използващите бургии за бетон - тип СДС+ - ползвате ли от тези с отделен връх (тип коронка ) , и пада ли ви често върха? Вече на 4 бургия ми се отлепва върхът и бургията става неизползваема - 3 Хилти и един турбо Бош - едва ли машината да ми е толкова силна - един dewalt 25303 - a пък уж били голяма работа, дори в една от рекламите - минавали през арматура безпроблемно и не заклинявали - демек пазят къртачев :-D а съм направил по около 100-200 дупки с тях - като коронката е била преглеждана редовно и не е била много захабена.
А, забравих да спомена, ползвам ги най-често ( в 75 % от случаите ) за монтаж на УД - профили - като монтирам директно през тях .... някой с наблюдения?
Тани - модератор
Определено в тебе трябва да е проблема. Вече 15-20 свредла 6мм, използвани по същото предназначение съм сменил защото се износват и им намалява диаметъра на твърдосплавната пластина , но само на 2 от тях им е падала . Едното беше евтино , а другото си беше оригинално, но и двете имаха по няколкостотин отвора зад гърба си. Виж по-големи диаметри съм чупил по средата, въпреки че перфоратора има предпазен съединител и аз не мога да си обясня защо се чупят. Хем са си оригинални и по-рядко ги ползвам. Обикновено пластината се отлепва от прегряване. Ако натискаш повече и не оставяш време на свредлото да се охлади между отворите ще го прегрееш и даже може да посинее. Ако не натискаш прекалено , а оставяш свредлото само да напредва , а ти само да го догонваш, праха които се предвижва по спираловидния канал има възможност да излезе и едновременно с това охлажда свредлото. Като ти падне на ръката се усеща колко е горещ!
jekasus - майстор
puh4 написа:
бетона е як.
Не е бетона, в ръцете е як или казано на руски - "Сила есть, ума не надо" :lol:
Kumay - майстор
При големи размери /ф35-ф40/ е имало случаи на падане на пластини от "подпиране" на машината :lol: Демек дупката е пробита до някъде,машината се държи, без да се натиска да потъва свредлото и се получават "почуквания"!
При малки размери е нелогично да се получи!

П.П. Гореописаното ми е разказвано от клиенти, не ми се е случвало на мен :roll:
pet.kan - специалист
твърдосплавните пластини се запояват с високотемпературен припой, бронз и подобни
при прегряване се разпояват и падат :sad:
затова и при заточване на твърдославни се внимава за прегряване и не се охлаждат с вода - пука се спойката
preslav - майстор
Тани написа:
Определено в тебе трябва да е проблема. Вече 15-20 свредла 6мм, използвани по същото предназначение съм сменил защото се износват и им намалява диаметъра на твърдосплавната пластина , но само на 2 от тях им е падала . Едното беше евтино , а другото си беше оригинално, но и двете имаха по няколкостотин отвора зад гърба си. Виж по-големи диаметри съм чупил по средата, въпреки че перфоратора има предпазен съединител и аз не мога да си обясня защо се чупят. Хем са си оригинални и по-рядко ги ползвам. Обикновено пластината се отлепва от прегряване. Ако натискаш повече и не оставяш време на свредлото да се охлади между отворите ще го прегрееш и даже може да посинее. Ако не натискаш прекалено , а оставяш свредлото само да напредва , а ти само да го догонваш, праха които се предвижва по спираловидния канал има възможност да излезе и едновременно с това охлажда свредлото. Като ти падне на ръката се усеща колко е горещ!
Ще кажа, че с това мнение съм съгласен - излишно е да се повтаряме!
marian1 - майстор
:) Благодаря колеги, сега като се замисля, не натискам толкова много, даже се дразня когато някой изнасилва машините - по вероятно е че работя по скоростно, и припряно - явно от там идва проблема... както и да е, вече реших за себе си, само с врязана видия свредла - рекорда ми е със кейл - явно такива ще търся за в бъдеще ...
schuldiner - майстор
На мен това ми се е случвало само с калпав перфоратор. Като му е кофти ударът, налага се да му помагаш с натискане и стават бели. Ако не натискаш, не върви...
Не казвам, че въпросният деволт е лош, ама ако пробваш с друга машина, ще усетиш дали има разлика в усилието.
filmatoplo - майстор
Ползвам Бош -4 ,сдс плюс захват , вече 15 години го имам , свредлата ми се броят на пръсти от по големите ,малки съм сменям доста но не повече от 20 броя .Искам да кажа че не съм имал проблеми - въпреки че винаги свредлото среща арматура в бетона , не спирам - пробива и нея .Гледам да си купувам -свредла с четвъртита видия , само с двойка -ще ти счупи ръцете при зачекване с арматурата.Свредлата ми се износват назад -изтънява се винта който вади прахоляка , това се получава при пробиване на пресен бетон , и свредлото започва да затяга .Най често ползвам фи-8 и фи-10 , от големите фи-18 .За какви коронки говорите -поне снимка да има -да не си купувам от тях- щом се чупят :) .
  • 1
  • 2

Тема "Аз ли греша нещо? чупя вече 4 бургия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: