Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
ТриФАЗни и триТАРИФни са различни понятия.
abc и т.н
Какво искаш да кажеш? :idea: Тройнотарифен електомер за битов абонат ?!?!
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
fikata написа:
ТриФАЗни и триТАРИФни са различни понятия.
abc и т.н
Какво искаш да кажеш? :idea: Тройнотарифен електомер за битов абонат ?!?!
И аз се чудя за какви тритарифни говори автора на темата - може би се е объркал.
mili4uk - напреднал
Колеги, ние реално не сме битови абонати. Партидата на блока се води на фирма. Плащаме само по електромера който е трифазен, тритарифен в трафопоста. Останалите 30 електромера на апартаментите са в таблото на блока и нямат нищо общо с чез. Всички те са трифазни . Всички са различни като модели, дати на производство и т.н. Ние събираме показанията на електромерите (30-те) + 10% да кажем загуба... и се получава пак голяма разлика между общия трифазен, тритарифен електромер и сбора на тези 30 електромера.
Най-чистия вариант е да се сменят всички за да няма недоволни. Всички са и съгласни с това.
С тази стъпка ще разрешим няколко проблема - съмненията между съседите, всеки ще си плаща това което е изразходил, при всички положения ще има много по-малка разлика и т.н.
Въпроса е че намерих но са по 200 лв един електромер, което май няма да се приеме.
Затова сега ще предложа да вземем просто нови трифазни, макар не и електронни електромери с три тарифи за да можем максимално точно да съвпаднат показанията на външния и вътрешните.
preslav - майстор
mili4uk написа:
Колеги, ние реално не сме битови абонати. Партидата на блока се води на фирма. Плащаме само по електромера който е трифазен, тритарифен в трафопоста. Останалите 30 електромера на апартаментите са в таблото на блока и нямат нищо общо с чез. Всички те са трифазни . Всички са различни като модели, дати на производство и т.н. Ние събираме показанията на електромерите (30-те) + 10% да кажем загуба... и се получава пак голяма разлика между общия трифазен, тритарифен електромер и сбора на тези 30 електромера.
Най-чистия вариант е да се сменят всички за да няма недоволни. Всички са и съгласни с това.
С тази стъпка ще разрешим няколко проблема - съмненията между съседите, всеки ще си плаща това което е изразходил, при всички положения ще има много по-малка разлика и т.н.
Въпроса е че намерих но са по 200 лв един електромер, което май няма да се приеме.
Затова сега ще предложа да вземем просто нови трифазни, макар не и електронни електромери с три тарифи за да можем максимално точно да съвпаднат показанията на външния и вътрешните.
Нека започна с това - не давам съвети, а идеи - който иска да ги приеме!
Направете си таблото с монофазни елктромери, така както би било и след придобиването на акт 16. Отчитайте си елктромерите както биха се отчитали и след това. Предполагам пак ще има разлики в отчета на трифазния и сумата на монофазните, но би трябвало да е в пъти по-малка, а и няма да има съмнения в коректността на показанията на 30 годишния електромер в сравнение с 2 годишния.
Нали енергото засича само онзи (трифазния) в трафопоста, той се води на фирма - тях не ги интересува вие как ще си разпределите сметката?
John - специалист
Сигурен ли си че,се отчитат и 3те тарифи на електромера?И колко /средно /е сметка на 4 членно семейство?
fox_vt - майстор
mili4uk написа:
Колега в тоя ред на мисли откъде знаете дали общия е точен може от него да е разликата.Викнете чез да го проверят щом само него отчитат това им е в задълженията .И лично аз не разбрах идва ли до всеки апартамент трифазен ток?
mili4uk - напреднал
Колега в тоя ред на мисли откъде знаете дали общия е точен може от него да е разликата.Викнете чез да го проверят щом само него отчитат това им е в задълженията .И лично аз не разбрах идва ли до всеки апартамент трифазен ток?[/quote]
Колега, ако видиш в реална обстановка за какво става въпрос, надали ще ти мине през главата да се съмняваш в електромера поставен от чез и електромерите поставени в общото табло. Отделно, имахме втори електромер поставен в междинно табло преди да влезне в блока, който отчиташе същите показания както и първия.
Един вид - трафопост с партида в него - електромер. От там на 200 метра някъде - второ табло с друг електромер.От там с общото табло с общите електромери.
Аз бих заложил на неправилни показания в общотото табло.
И да - във всеки апартамент влиза 3-фазен ток.
preslav - майстор
mili4uk написа:
Звучи страховито - би ли постнал някоя снимка на твоето (апартаментско) табло? Само не казвай, че и такова нямате и кабелите само са прихванати по стените.
mariayn - специалист
Щом няма акт 16 няма какво да сменяте и да правите .Строитела е длъжен да си направи таблото с електромерите според БДС .
mili4uk - напреднал
preslav написа:
mili4uk написа:
Звучи страховито - би ли постнал някоя снимка на твоето (апартаментско) табло? Само не казвай, че и такова нямате и кабелите само са прихванати по стените.
ами няма проблем. Ще снимам тези дни общото табло, и ще снимам и моето в апартамента.
Нещото което ми прави впечатление е че всички са на мнение че до апартаментите трябва да идва монофазен ток, и вътре в таблото всички електромери да са монофазни.
Поне в моя апартамент в таблото са разделени фазите на къргове ако така се казва - едната фаза храни ел котлето, и парната баня и бойлера, другата е за конаткити третата е за светлините (или нещо подобно)

Това 100% сигурно ли е, защото според мен по ел проекта на блока (без да съм го виждал) си е превдидено точно така - трифазен ток до апартаментите ?

Тема "Електронни трифазни електромери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: