Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
kirofabv - специалист
Не знам къде да питам, нито се сещам за друг подобен форум, където се въдят толкова знаещи и можещи майстори.
Трябва ми майстор за да оправи стълбищната инсталация. Преди ако бъде оставен заял ключ в някой от апартаментите за стълбищното осветление то то е светело постоянно - така е било преди да заживея тук. Някой обаче, който се е изнесъл преди няколко години (естествено по ЗВГ), го е подобрил и като залепне някой ключ в нечии апартамент стълбищното осветление няма включване и така си седи със седмици. Та въпроса е някой сеща ли се как може да е направено това и дали с нищожните си знания по електричество мога да го поправя. Целта е да се върне в предишното си състояние.
Ако се върне в предишното състояние все пак и свети примерно по 15 дни в месеца нон стоп ще ни се стъжни ли от сметките за тока за общи части?

Друга идея е да сложа на всеки етаж датчик за движение и само където има мърдане да се светва - без бутони.

Какво е най-правилното решение според вас?

Моля, ако някой се занимава с инсталации да ми пише на ЛС все пак, че тоя вход мам*та си таковал... :toimonster:

*ЗВГ - закона за всеобщата гадост
vk - специалист
Първо кажи в кой район си? Какъв е блока - колко етажа и апартамента има?
Има различни решения, с които се намалява разхода за ток - например часовник (който ограничава светването през деня), ако е много етажен блока-поставяне на 2 или 3 броя стълбищни автомати.
Първо виж откъде тръгват нещата - къде и какъв е стълбищния автомат, захранването му, има ли някакво друго реле при него, къде вървят жиците ? Направи снимки да погледнем.
kirofabv - специалист
9 етажен е блока.
Ще снимам каквото мога довечера, че нали сме без светло... :sad:
vk - специалист
9- eтажен, но с колко апартамента на етаж ?
Следва поне 2 броя стълбищни автомати да има- един за 1-4 етаж и един за 5-9 етаж.
Освен, че се прави икономия наполовина - и по-лесно се констатират повреди (като залепналия бутон).Веднага ще се види в коя половина се намира този бутон.
А може разделянето да се направи и на 1-3, 4-6, 7-9 етаж. Един стълб.автомат от най-популярните - на фирма "Импулс"-Габрово е около 12-15 лв
kirofabv - специалист
Здравейте. По 3 апартамента на етаж - 9 етажа.
Наснимах таблото във входа предполагам това са релетата за стълбището?
Имам и други снимки ако не е това или ви интересува друго.
Изображение

Серизно искам да го оправя понеже тва не е човешко егати.
А иначе не знам дали е разделено на 2 понеже като светна на партера и на моя етаж свети, а съм на един от последните.
vk - специалист
Ами това което си снимал е Реле за Време Моторно (РВМ-6), старо, не се знае откога е.
Ето една снимка на подобно
Изображение

Виж колко кабела излизат от него и сложи още 1-2 снимки
Три от Тези кабели които излизат от Релето трябва да вървят и нагоре по етажите и да се разклоняват към съответните бутони- на етажа и в апартаментите.
Трябва да има достъп до етажни кутии, където преминават тези 3 кабела.
Ще трябва да се вземе едно или 2 релета по-нови, не са скъпи. Ако ще се разделят етажите, ще трябва и малко кабел (2*1мм-мек кабел) - с дължина от таблото до средата- например 4 етаж.
kirofabv - специалист
Ясно, благодаря. Идеята ми беше дали може да се види това "преправяне", което е направено за да блокира цялото стълбище при "залепнал" ключ в нечии апартамент. Далеч съм от мисълта да ровя в кутийте по етажите понеже ще ме намерят препариран на някой от тях :)
Снимката при клик върху нея става по-голяма, след това пак и става още по-голяма, нарочно съм я качил в оригинален размер но явно не е достатъчно от добър ъгъл за да се види. Тези релета новите горе-долу към каква цифра клонят? Явно не е направено на 2 или 3 зони както се предполагаше в началото? Какво решение на проблема ще бъде най-удачно според вас така, че да не оставаме на тъмно като няко си тресне разваления ключ в апартамента.
kirofabv - специалист
Качих още една снимка :?
Изображение
vk - специалист
Не се виждат други устройства, които да препятстват светенето (сложи снимка по-обща, на която се вижда цялото табло). По-скоро нещо е изгоряло.
За релета има всякакви -български с цени около 15 лв и хубави на шнайдер електрик - около 35 лв. (въпрос на пари на входа)
Изображение
Ако искаш бързо да пуснеш осветление - отвии бушона на стълбищното осветление и махни това старо реле. След това пускаш лампите да светят постоянно (ще ги гасиш сутрин отвивайки бушона и вечер ги пускаш оттам), няколко дни, докато се купят нещата и се оправи.
kirofabv - специалист
Не съм сигурен дали е изгоряло нещо. По-скоро не е защото това става за по 7-10 дни и след това се оправя за 2-3-4 дни и пак. Написах какво обяснява една съседка защо се получавало така - заради залепнал ключ в някой апартамент. Същата спомена, че като идвал някакъв майстор от време на време го оправял като отвивал бушона и релето се връщало и пак - можело да се светва. Тя не е много наясно тъй, че може и да не е точно така а и аз не се сетух като бях долу за да пробвам да отвия бушона.

Качил съм още малко снимки. На най-горния ред предпазител под 4 и 5 от дясно на ляво пише осветление.
Снимките пак са в оригинален размер.

Изображение Изображение Изображение Изображение

Тема "Осветление на стълбище на блок." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: