Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentin112 - специалист
според мен доста дебел ама като квадрати нямам никаква идея. за теб пуснах оня линк на Филкаб
moimoimoi - майстор
mili4uk написа:
ами не казвам, защото реално незнам. Трафопоста с големия електромер е на около 300-400 метра от блока. Кабела е трижилен... черен и според мен доста дебел ама като квадрати нямам никаква идея. По въздуха на стълбове е ако има някакво значение това
според мен е доста разтоянието от 300-400 метра и голяма част от разликата е възможно да се получава загуби по трасето,все пак 20 апартамента са цял жилищен вход
vk - специалист
И на мен ми се струва че има нещо нередно в обясненията на човека, а не дай боже в таблото да са напраскали трифазни ел-мери. Строителя (който сигурно е свършил парите) да монтира много по-скъпи трифазни електромери- изглежда странно.
Три фази си идват в това да го наречем ГРТ (главно разпр.табло). Оттам си тръгват Еднофазни, двойнотарифни ел-мери. 30 апарт. се разпределят условно по 10 апарт. на фаза. Жиците, предполагам са пуснати, надяваме се с нужното сечение.
Оттук нататък организацията е на домсъвета - като плащане за чистачка - трябва всички да внесат и да се плати по общия ел-мер.
Но не мисля че големия проблем е в грешки на електромерите, по скоро някой да не сее закачил в суматохата. на Чез не им пука, защото за тях собствеността преминава след техния ел.мер.

Eто цени на електромери на Елмарк
Изображение
kotyo - специалист
На доста сгради вече апартаментите са с трифазно захранване. Особено, където не се очертава централно парно и са предвидени ел. котлета за отопление. Само сред най-близките ми приятели знам 2 такива апартамента.
vk - специалист
Е как така, нали говорим за енергоспестяване - да се строят нови сгради, отоплявани изцяло на ток? Не е ли безобрано (особено в голям град където имаш отоплителни алтернативи - газ, парно, локален котел за сграда)
Вярно, че ел.енергията остана относително на ниска цена - може би затова се вземат такива решения.
Но и парното е пред фалит (особено в София), газта която ни продава Овъргаз(чрез своите дружества по градовете) е също скъпа.
stanimir62 - специалист
С трифазно напрежение до апартамента е много по-добре.По независим си от съседите и напрежението е по стабилно.

Тема "Електронни трифазни електромери" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: