Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
vk - специалист
Mного ми прилича релето (РВМ) да е свързано с контактор (над релето има 2 сиви неща). Левия(от двете) ми се вижда свързан с релето. В днешно време е напълно смешно и нелепо да включваш няколко лампи с контактор. С контактор се превключват тежки(мощни) товари.
kirofabv - специалист
Да, свързани са. Основния въпрос е при натиснат ключ в нечии апартамент какво е решението? Може ли да се направи така, че въпреки, че ключа в 1 от апартаментите е постоянно натиснат системата пак да работи нормално - т.е. да включва и изключва през коридорните ключове.
И може ли да се разбере къде се окъсява веригата в момента?
vk - специалист
Решението е да се открие този ключ
Подхода е следния - вземи 1 бр. стълб.автомат ACE-5 на "Импулс" Габрово (в Практикер или Mr Bricolage)
Последователно се откачва половината от стълбището и се вижда в коя половина е повредата. На тази половина - пак се разкачва половината - вижда се в коя част е повредата. Така се стига до етажа, съответно апартамента. Подменя се бутона.
Друг подход е да се откачат всички вътрешни бутони (в апартаментите). И да се остане само на стълбищните бутони.
kirofabv - специалист
vk написа:
Подхода е следния - вземи 1 бр. стълб.автомат ACE-5 на "Импулс" Габрово (в Практикер или Mr Bricolage)
Последователно се откачва половината от стълбището и се вижда в коя половина е повредата. На тази половина - пак се разкачва половината - вижда се в коя част е повредата. Така се стига до етажа, съответно апартамента. Подменя се бутона.
Чудесно! Ето това е нещото, от което имам нужда, просто не знаех дали може да стане практически и как. :prayer: :prayer: :prayer:
п.п. Историята на блока помни съседи, които си включвали печки към стълбищното захранване през бутона в апартамента. Добре, че не съм живял по това време тук, че... :axe:
preslav - майстор
kirofabv написа:
vk написа:
Чудесно! Ето това е нещото, от което имам нужда, просто не знаех дали може да стане практически и как. :prayer: :prayer: :prayer:
п.п. Историята на блока помни съседи, които си включвали печки към стълбищното захранване през бутона в апартамента. Добре, че не съм живял по това време тук, че... :axe:
Още по-просто е изобщо да не се търси дефектния ключ, а направо да се изолират всички ключове в апартаментите и да останат само тези на стълбището. Достатъчно е да се разкачи едната жичка на ключа, а самия ключ да остане като капак (говоря за тези в апартаментите). Ключовете по стълбището могат да се подменят с хубави, а и винаги и по всяко време след това могат да бъдат проверявани и ремонтирани. Следващата стъпка е да се смени стълбищния автомат (в кутията на всеки един има схема на свързване - не е сложно). При хубав автомат може да не се ползва контактора, но при по-евтин си е направо задължително. Ако минете на варианта включване вечер и изключване сутрин, при крушки от порядъка на 60 вата за един месец сметката за ток ще е колкото цената на хубав стълбищен автомат.
kirofabv - специалист
Да, preslav, това ще е крайната мярка и то не от апартаментите, а от кутиите на етажа направо понеже докато ги открия всички във всички апартаменти, че да им откача кабелчето от ключа и да разчитам да не го закачат... ехее :)

Само не разбирам защо трябва да се сменя стълбищния автомат? С времето стария крие ли някакви рискове или ... вероятно има основателна причина щом всички го препоръчват, ако може да ме светнете каква е... :?:
vk - специалист
Днешните стълб.автомати не позволяват да се черпи ток от бутона в апартамента. Там не се подава такова напрежение, че да захрани консуматор.
kirofabv - специалист
Разбирам, благодаря. Значи ще има нов автомат.
kirofabv - специалист
Голямо благодаря на колегата vk.
Свършихме работата за 0 бройки и вече си имаме стълбищно осветление Изображение
preslav - майстор
kirofabv написа:
Голямо благодаря на колегата vk.
Свършихме работата за 0 бройки и вече си имаме стълбищно осветление Изображение
Ха честито!
Ама не само "колегата VK пие ракия.

Тема "Осветление на стълбище на блок." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: