• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
2v6 - майстор
HANTER написа:
идеята ми е да се сложи по един четирипътен на двете тръби които отиват в топлообменника.В нормално положение фреона си циркулира в топлообменника,а когато климатика обарне да размрази вкл. бобините на 4пътните едновременно и фреона минава през вътрешното тяло на климатика.така топлообменника остава винаги топъл
Става, но вътрешното тяло трябва да е топло :!:
От какво ще се затопля :?:
HANTER - помощник
няма да се затопля,образувалият се лед по време на размразяването ще се разтапя и отвежда с конденза!а ледът ще се разтапя от температурата в стаята /мокро помещение или килер/и без затопляне!
2v6 - майстор
HANTER написа:
няма да се затопля,образувалият се лед по време на размразяването ще се разтапя и отвежда с конденза!а ледът ще се разтапя от температурата в стаята /мокро помещение или килер/и без затопляне!
Ледът ще се разстопи само ако бъде затоплен :idea:
Значи стаята в която ще бъде това тяло ще бъде охлаждана, което е същото като да се охлажда топлообменника :wink:
HANTER - помощник
А някой ще даде ли разход/действителен/ на тези термопомпи за час!В нормални условия!
2v6 - майстор
HANTER написа:
А някой ще даде ли разход/действителен/ на тези термопомпи за час!В нормални условия!
Предишната ми харчеше 2 kW:
http://2v6.hit.bg/tp/tp01_2010_01_17_16_23.html
HANTER - помощник
ако не ти е проблем кажи колко кв. топлеше каква температура поддържаше,каква ти е помпата и топлообменника и с радиатори ли си?Питам защото в момента съм с 4 климатика среден разход от2-4кw на час и е много добре!И когато навън стане по студено /-10-15/моите климатици не спират а чета ,че помпите омаляват!Тогава с какво се топлите?Единствения минус на климатиците ми е ,че създават едно течение макар и топло,а като запаля парното обувам хавайките/без да ми настръхват зърната/.Има ли смисъл от термопомпите при положение ,че като стане студено пак се налага алтернативен начин на отопление!?И пак се налага да слизам в мазето с противогаза!
2v6 - майстор
HANTER написа:
ако не ти е проблем кажи колко кв. топлеше каква температура поддържаше,каква ти е помпата и топлообменника и с радиатори ли си?Питам защото в момента съм с 4 климатика среден разход от2-4кw на час и е много добре!И когато навън стане по студено /-10-15/моите климатици не спират а чета ,че помпите омаляват!Тогава с какво се топлите?Единствения минус на климатиците ми е ,че създават едно течение макар и топло,а като запаля парното обувам хавайките/без да ми настръхват зърната/.Има ли смисъл от термопомпите при положение ,че като стане студено пак се налага алтернативен начин на отопление!?И пак се налага да слизам в мазето с противогаза!
Системата съм я описвал в тази тема:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 10&t=21525

Термопомпата въздух-вода има едно основно предимство пред климатика - може да грее подово и радиатори, съответно няма шум и течение :idea:
Като показатели е също като климатик, но може много лесно да се добавят външни нагреватели (електрически, газови, котлета...).
tqnata84 - напреднал
Ванко моели някъв тел на лично да ми пратиш
kuuuuuul - майстор
Още един дето го мързи да чете :-D ,виж линка който съм дал малко по нагоре да разбереш кой е Ванко :partyman:
idakieff - специалист
Здравейте, искам да използвам тази отворена тема за термопомпи за да задам няколко въпроса.Решил съм на вилата да сложа и термопомпа въздух вода или по точно преработен климатик, как ще го преработя още не знам но надявам се с помощ от приятел и четене да успея :) но преработката в момента не е на дневен ред
Сега съм на етап подово и замазки
Та първия ми въпрос е , какви и колко кабели и тръби да сложа в замазката от външното тяло на климатика до пластинчатия топлообменик
И да ли трябва да се спазва стриктно размера на тръбите излизащи от вътрешното тяло или са възможни малки интерпретации тъй като имам налични тръби 6, 8,10 мм. а тези който излизат от питата май са малко по различен размер
Климатика който ще се преработва е марка Метеор 18ка не е инверторен
Предварително благодаря за отговорите
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "термопомпа въздух-вода от стар климатик + ел.котле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: