• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MASTER - специалист
Първо да поясня, че от ток разбирам колкото ескимос от хладилници.

Имам намерение да си уплътня времето, като си направя едно приспособление за рязане на EPS.

С направата на механичната част нямам проблеми, но електрическата ми е пълна мъгла.

Практически ми трябва един реотан с дължина около 1,20 м и всичко останало което е необходимо след него, за да се включи в контакта. Най добрия вариант за мен е да могат да се ползват някакви готови компоненти, които да мога да съединя посредством проводници и отверка и да избегна навивания на намотки и други непривични за мен операции. :?

Идеята е при натискане на копче реотана да загрява почти мигновено.

Предварително моля без шеги по темата, защото познанията ми по електриките са такива, че няма да разбера че става дума за шега :-D

Ще се радвам ако обясненията са като за дете-идиотче, за да мога да възприема по добре :wink:
fikata - майстор
Знаеш ли какъв точно реотан ти трябва - с какъв диаметър.Смущава ме голямата му дължина -1.2м.
Като се намери реотан, трябва да му се измери съпротивлението за да се определи мощността на понижаващият трансформатор,който ще включиш в контакта.
Иначе при малка дължина на реотана,до около 20см става и със звънчев трансформатор.
MASTER - специалист
Реотана е тънък, няколко десети от милиметъра.

Трябва ми такава дължина, тъй като плочите EPS са с размери метър на петдесет сантиметра, а има и плочи XPS с размери метър и двадесет на шестдесет.

Идеята ми е плочата да е неподвижна, а да се движи режещия инструмент - реотана. Доста по елегантно и ергономично решение е, отколкото реотана да е неподвижен, а да се бута плочата. Затова ми трябва такава дължина реотан.

В тази връзка - явно първия ми въпрос трябва да бъде - от къде да снабдя с реотан ?
fikata - майстор
От ателие за ремонт и направа на електронагреватели.Предполагам,че няма да ти откажат такава дължина кантал.Даже и съвети практически ще ти дадат.
inspo - майстор
Абе колега на теб, ако ти дадат една вафла- на дълго ли ще я лапнеш или на широко? :-D
Можеш да режеш от малката страна на плоскостта - в твоя случай на 60 см.
Значи с реотан 61-62см трябва да стане работата.
kuger - майстор
Реотан с дебелина няколко десети от милиметъра и тази дължина /1,2 м./ няма да стане. Наистина ще загрява почти на момента, но помисли каква компенсация на линейното удължаване ще е нужно да направиш. Това първо. Второ, толкова тънък нагревател ще изстива в материала, ако го засилиш до червено ще изгори много бързо. Мсля си, че няма да може да реже и точно, ще криви.
Нужен ти е минимум 0,8 мм, понижаващ трансформатор /задължително/ 220/24 или 12V и ток около 10А и регулиращо устройство за напасване степента на загряване. Примерно димер за индуктивен товар или ЛАТР /регулируем автотрансформатор/,включен преди трансформатора и не на последно място цензура за включване.
taxi855 - специалист
inspo написа:
Абе колега на теб, ако ти дадат една вафла- на дълго ли ще я лапнеш или на широко? :-D
Хипотетичен въпрос: Ако му трябва парче 0,95м - 0,20м как да се отреже с реотан 60см? :-D
друмчо - специалист
taxi855 написа:
inspo написа:
Хипотетичен въпрос: Ако му трябва парче 0,95м - 0,20м как да се отреже с реотан 60см? :-D
Аз използвах парче тел от пчеларската/зависи от диаметъра й и от специфичното й съпротивление/ро// и токоизправител/зарядно/ за автомобилен акумулатор.Регулирам тока с лампа/крушка от фар/,за да не прегори EPS. Правя нещо като банциг с подръчни материали и инструменти /от дървесина/.
kuger - майстор
kuger написа:
Реотан с дебелина няколко десети от милиметъра и тази дължина /1,2 м./ няма да стане. Наистина ще загрява почти на момента, но помисли каква компенсация на линейното удължаване ще е нужно да направиш. Това първо. Второ, толкова тънък нагревател ще изстива в материала, ако го засилиш до червено ще изгори много бързо. Мсля си, че няма да може да реже и точно, ще криви.
Нужен ти е минимум 0,8 мм, понижаващ трансформатор /задължително/ 220/24 или 12V и ток около 10А и регулиращо устройство за напасване степента на загряване. Примерно димер за индуктивен товар или ЛАТР /регулируем автотрансформатор/,включен преди трансформатора и не на последно място цензура за включване.
Някой се гъбарка, май? Каква е тази цензура? Писах пед*л. Да не би да е автоцензура?
jordanvass - майстор
kuger написа:
Някой се гъбарка, май? Каква е тази цензура? Писах пед*л. Да не би да е автоцензура?
Автоматично цензуриране е. Следващия път напиши педaл с "е" или "а" на латиница и ще заобиколиш цензурата. :wink: Друг е въпросът дали в технически форум думата педaл, която се употребява доста активно с основното си предназначение, трябва да бъде цензурирана.

А по въпроса за дебелината на реотана - и аз смятам, че трябва да е по-дебел, за да има по-голям топлинен обем и да не се влияе от скоростта на рязане. При това положение ще работи при по-постоянна температура и всички проблеми с обтягането му ще се решават по-лесно.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за трансформатор и най вероятно още нещо :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: