Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Христо Христов - напреднал
Голяяяма тема съм пуснал, над 1100 мнения.Следя я с интерес, много полезна информация се събра. :)
Цената на царевичното зърно в момента е 300 лв. тона.Някой знае ли каква е калоричността му при изгаряне и едно сравнение с пелетите?
syncho - майстор
Христо колкото и да е в момента, ако всички почнат да го горят цената му ще скочи поне с 50%.
Здравейте ,
гледам много се е изписало по темата , но не срещнах никъде (или съм пропуснал ) нищо за това как се снабдявате с суровина .Тука в София положението е плачевно , на всякъде където съм питал , цените са обийствени !
Ако някои колега знае от къде могат да се вземат по-йовтинки пелети или орехови черупки , мулч или чипс !

Предварително Благодаря
nnikbg - специалист
filmatoplo написа:
Това с талаша е хитро -глей ко става сега -вдигане на процентите :wink: , то в криза не е хубаво ама -разни трици ,ечемици и царевици (ако цената позволява) също горят. :wink:
Да си призная честно аз започнах с доста по висок процент от 30%. Лошото на талаша е, че е лек и не пада към шнека. Горелката остава без гориво и гасне. 30% май е оптимално.
sensi - специалист
И аз съм го пробвал номера с талаш-а, но както каза колегата редовно остава без гориво заради лекотата. Но ме е страх да няма някоя по едра треска да прецака шнека. А за цената на пелетите, в София има много представители на производители. Един колега беше приложил един сайт с таблица на производители. Прозвънил съм ги всичките в околностите на София. Комбинираме с приятели и взимаме по 5-6 палета и тогава може да се спазариш да ти свалят от цената или поне превоза за тяхна сметка.
sian - специалист
Молба, към колегите които са се отоплявали на въглища и са преминали на пелети да споделят колко се оскъпява отоплението. Условно казано средния разход на въглища при мен е 1 тон на месец, за същия отопляем обем колко ще е разхода на пелети. Благодаря.
gogomil - напреднал
Привет,
С интерес прочетох писаното във форума, тъй като и аз минах на пелетна горелка Ерато GP 20+ ,монтирана на вратичката
на пиролизния ми DC 18кв. За съжаление технически съм доста неграмотен и не всичко разбрах :cry:
Отоплявам 120 кв.м. топлоизолиран етаж от къща и 200л бойлер (чешки- дражице). С 2 кръга съм ,термоглави, 1 помпа.
Температурата на стаите е около 22 градуса , бойлерът поддържа 65 . Потенциометърът на output powera на горелката e в зелената зона, а термостатът на котела е на около 65 градуса. Горелката се включва на 60 градуса в котела, изключва на 75. Термоглавата на големият кръг е на 52 -3 градуса. В този режим горелката работи почти нон-стоп (ала Лазар Ганев).
Разходът с пелети от с. Скравена беше около 35-40 кг на 24 часа, но пепелникът беше пълен всеки ден.
Сега, от зор с доставката , минах на румънско-австрийските (450 лв/66 чувала) - никаква пепел по 4-5 дни (не смея да пробвам и по дълго), но разходът се вдигна на 3 чувала /24 ч.(45 кг). Къде греша? ? Хората отопляват двойна площ с толкова гориво...Да викна майстор да регулира температурата на бойлера на 50гр. ? От София съм , за съжаление виждам ,че повечето експерти са по морето... :)
syncho - майстор
gogomil защо не се обърнеш към Ерато и да ги питаш кой е добър техен техник за София за тези горелки и директно с него да се разбереш? Те би трябвало най-добре да си познават продуктите. Доста са индивидуални нещата за всеки с горелка. Аз следя форума от доста отдавна и не съм видял двама човека с едно и също решение на проблема.
gogomil - напреднал
Ерато ми продадоха и монтираха пиролизното котле и отоплителната система.
Не останах доволен от обслужването и не искам да ги търся повече. Колкото пъти ги виках
по различни поводи- все бяха много заети или идваха със седмично закъснение . Горелката ми я монтира
друг майстор , но и на него трудно се разчита - от миналата година е заидвал да ми мери с газов анализатор...

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: