Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Имаш си термоглави, те си поддържат температурите в стаите, но дори и при затворени термоглави помпата си работи и водата изстива по тръбите и горелката пак включва. Ако имаш стаен термостат - той ще изключи горелката и няма да и разрешава да тръгне докато не спадне стайната температура. Освен това може да си програмираш по-ниски температури в помещенията през нощта, което също води до икономии.
filmatoplo - майстор
Логистиката на работа трябва да се премисли :? :) -защото няма да е само тази зима , говоря по принцип ,ако ви излезе отоплението 2-3000 лв -сигурен съм че -много горелки ще излязат за продан. :wink:
gogomil - напреднал
filmatoplo написа:
Логистиката на работа трябва да се премисли :? :) -защото няма да е само тази зима , говоря по принцип ,ако ви излезе отоплението 2-3000 лв -сигурен съм че -много горелки ще излязат за продан. :wink:
Едва ли ще ми е по-евтино, но на дърва не се връщам. Каква алтернатива има???
filmatoplo - майстор
За инсталацията ти специално споделих по горе -пелети но с оптимизация :) .покажи снимки на сегашния вид .Атмос дс 18 , конструктивно не е пригоден за работа на пелетна горелка ,сега че някой се е сетил да я монтира е друг въпрос -КПД то съвсем не е същото :wink: , после ако разбират монтажниците ще регулират или затворят всички клапи за въздух ,въздуха трябва да постъпва само от горелката в случая , вентилатора на котела също трябва да е спрян.Не можах да разбера -каква термоглава имаш на втория кръг нагласена на 53 градуса , с колко помпи си :? .Един обикновен стоманен триходов котел ,ще работил по добре с горелката -но това много трудно мога да ти го внуша.Това е по скоро като алтернатива , ако искаш да повишиш кпд .
valqk - специалист
syncho написа:
valqk конденза не зависи от котела, а от температурите и от влажността на въздуха в помещението. То си има цяла наука как да се сметне точката на оросяване на база температурната разлика и влажността на въздуха в околната среда.
Искаш да ми кажеш, че ако принудително изсушавам въздуха, който постъпва в котела (или и в помещението), водата в котела може да е на 30-35 градуса и да нямам конденз в/у топлобменника (респ. да не се получава нагар и сажди заради ниската темп)? :)
Принудителното изсушаване може да се направи с http://www.vlagabg.com/BG-producti-products-DH_720.html примерно (първия линк, който намерих) :)
Не за друго, ами ако тази схема работи цената на едно такова у-во е в пъти по-малка от буфер 500-1000л+трипътник.
:-)
п.п. извинявам се за спама, просто ми стана интересно.
gogomil - напреднал
filmatoplo написа:
За инсталацията ти специално споделих по горе -пелети но с оптимизация :) .покажи снимки на сегашния вид .Атмос дс 18 , конструктивно не е пригоден за работа на пелетна горелка ,сега че някой се е сетил да я монтира е друг въпрос -КПД то съвсем не е същото :wink: , после ако разбират монтажниците ще регулират или затворят всички клапи за въздух ,въздуха трябва да постъпва само от горелката в случая , вентилатора на котела също трябва да е спрян.Не можах да разбера -каква термоглава имаш на втория кръг нагласена на 53 градуса , с колко помпи си :? .Един обикновен стоманен триходов котел ,ще работил по добре с горелката -но това много трудно мога да ти го внуша.Това е по скоро като алтернатива , ако искаш да повишиш кпд .
Привет,
Малко ще се забавя със снимките ,че заминавам за 2 дни. Сигурно неправилно съм обяснил- има 1 помпа грундфос, а тази термоглава почва да пуска към радиаторите след като се достигне зададената температура.
filmatoplo - майстор
Валяк ти къде отиде , ясно че не знаеш буфера и трипътния за какво служат , отделно -ти изсушавай си въздуха в помещението-пък гори дърва с влажност над18- 20% и не осигурявай връщаща вода в котела , и чакай да няма нагар и конденз.Влажността на въздуха ако имаш желание може да си я отнемаш , но мисля пак до определени параметри които не знам в цифри :? .
syncho - майстор
valqk написа:
Искаш да ми кажеш, че ако принудително изсушавам въздуха, който постъпва в котела (или и в помещението), водата в котела може да е на 30-35 градуса и да нямам конденз в/у топлобменника (респ. да не се получава нагар и сажди заради ниската темп)? :)
Принудителното изсушаване може да се направи с http://www.vlagabg.com/BG-producti-products-DH_720.html примерно (първия линк, който намерих) :)
Не за друго, ами ако тази схема работи цената на едно такова у-во е в пъти по-малка от буфер 500-1000л+трипътник.
:-)
п.п. извинявам се за спама, просто ми стана интересно.
На теория ми звучи възможно, освен ако не пропускам нещо, но не знам дали някой би се навил да експериментира. Предполагам, че все ще се появят някакви пречки, които или ще са прекалено скъпи за премахване или практически неизпълними.

п.п. филма е писал докато и аз... та ето той потвърждава думите ми...
filmatoplo - майстор
Казах че ако суши въздуха ще има резултат , но няма как да му разбере резултата ако гори дърва с влага и не осигурява котела.Ако в някоя лаборатория е свързан котел на който му е постигнато горното , и допълнително му подават сух въздух -може да се разбере резултата -който може да се окаже минимален .Колко мислиш че ти е влажността на въздуха в котелното -50-60 % или повече :? и колко мислиш че ще го свалиш при положение че непрекъснато постъпва нов влажен въздух -ти котелното не може да го херметизираш по време на сушене :wink:
syncho - майстор
filma точно всичките тия неща ми минаха през главата и за това написах "теоретично". Да си призная ме домързя да ги описвам така :)

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: