• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Мисля най малките помпи (дебит 40 л/м ) започват от 380 вата и вече нагоре .
tgv - специалист
mindless, има решение.
При ТП вода- вода имаш няколко опции.
1. Да ползваш топлообменник въздух- вода /конвектор външен/ при температури над 5градуса по Целзйи.
2. Да ползваш соларна енергия /слънчеви колектори/ през деня.
3. Да ползваш водни акумулатори заровени, на ниво обтичане от подпочвени води, които в твоя случай са плитки.
За сведение, 10куб.м. вода отдават 11.6kW/h при температурна разлика от 1гр.
В твоя случай 150kW/h на денонощие ще са предостатъчни, дори и в най студените дни. Тука предимството е, че не си свързан с водни права. И още едно предимство: Точки 1,2 и 3 могат да бъдат взаимно свързани. Помисли!
П.П. Има и други опции, който поради високата си цена, за сега не са интересни, но все пак са актуални.
Споделям тези си идеи, защото целта е COP 7-9.
radius - майстор
Точка 2 не ми се вижда от икономически оправданите варианти. Колко колектора ще сложиш за да има ефект? За 20 бона колектори кога ще се изплатят?
Май най-изгодното и сигурно е вата отвън, вата отвътреи после с наполовина енергия да се топли.
tgv - специалист
RADIUS, все пак Форума е НАПРАВИ САМ а не КУПИ САМ.
Мога да дам решение как да се интегрират т-ка 1и 2, на доста приемлива цена.
mindless - специалист
На мен най-интересна ми стана т. 3, какво точно имаш предвид под воден акумулатор? Изолиран резервоар, който е пълен с вода и се загрява до определена температура?
Обтичането на подпочвени води, около него ще спомага за неговото затопляне ли? Кое ще затопля водата в акумулатора?

Иначе колектори 90% ще бъдат добавени и ще има възможност в проекта на системата, да могат да се добавят слънчеви колектори, но те ще имат допълваща роля и може и на по-късен етап да се сложат.
2v6 - майстор
mindless написа:
На мен най-интересна ми стана т. 3, какво точно имаш предвид под воден акумулатор? Изолиран резервоар, който е пълен с вода и се загрява до определена температура?
Обтичането на подпочвени води, около него ще спомага за неговото затопляне ли? Кое ще затопля водата в акумулатора?
Първо сметни колко ще струва да заровиш 1000 м серпентина на 2 метра под земята плюс антифриза вътре.
После умножи цифрата по десет и ще се ориентираш за какъв воден акумулатор става на въпрос :idea:
radius - майстор
tgv написа:
RADIUS, все пак Форума е НАПРАВИ САМ а не КУПИ САМ.
.
Това в каква връзка - може би си навиваш сам и ротора на помпата. Форума е направи си сам, но това не означава винаги с подръчни материали.
tgv - специалист
RADIUS, просто 20 бона ми се видяха прекалено много за сл. колектори. Има доста по евтин вариант. За справка разгледай сл. колектори от кенове. Ако замениш кеновете с алуминиева ламарина, направата им става детска игра.
mindless, правилно си ме разбрал. Във въпросите ти са и отговорите. Преди време гледах на Околовръстното, полиетиленови резервоари с вместимост до 10 кубика, на съвсем поносими цени. Разбира се ако са от неръждавейка ще е доста по добре. Въпрос на сметки. Ако имаш дренаж може и него да ползваш като източник на геотермална енергия.
kuuuuuul - майстор
Открих малко данни как се променя КОП-а и мощноста на една много качествена ТП/работи и при -30гр :shock: /
Auslasstemperatur 45 °C

Cop:

Außentemperatur 20°C Cop 6,8
Außentemperatur 15°C Cop 5,5
Außentemperatur 10°C Cop 5,0
Außentemperatur 5°C Cop 4,2
Außentemperatur 0°C Cop 3,8
Außentemperatur -5°C Cop 3,3
Außentemperatur -10°C Cop 3,2
Außentemperatur -15°C Cop 3,0
Außentemperatur -20°C Cop 2,2
Außentemperatur -25°C Cop 2,0

Heizkapazität:

Außentemperatur 20°C Heizkapazität 21,8 KW
Außentemperatur 15°C Heizkapazität 19,6 KW
Außentemperatur 10°C Heizkapazität 17,1 KW
Außentemperatur 5°C Heizkapazität 15,1 KW
Außentemperatur 0°C Heizkapazität 13,3 KW
Außentemperatur -5°C Heizkapazität 11,1 KW
Außentemperatur -10°C Heizkapazität 10,1 KW
Außentemperatur -15°C Heizkapazität 9,1 KW
Außentemperatur -20°C Heizkapazität 8,1 KW
Außentemperatur -25°C Heizkapazität 7,3 KW

http://www.ebay.de/itm/320796288476?ssP ... 1423.l2649
а ето и готово решение за ТП и сл.колектори
http://www.ebay.de/itm/270856012671?ssP ... 1423.l2649
ето и една евтина ТП
http://www.ebay.de/itm/330566125782?ssP ... 1423.l2649
http://www.ebay.de/itm/370561108026?ssP ... 1423.l2649
svetliopi44 - Чирак...
При термо помпа със слънчев колектор се ползват 2 топлообменика или как?
Някой може ли да ми даде примерна схема на свързване. Ориенитрвъчна.
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: