Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
prascho - майстор
здравейте, какво разклонително устройство и кабел ми трябват за да прекарам интернет до втория ми компютър. Имам два компютъра, но само единия е с интернет. Евентуално искам да свързвам и лаптоп към втория изход. Единствен ли е варианта двата компютъра да са свързани в мрежа или има подобно разклонително устройство и евентуално с кабел да се достигне до втория? Ако трябва да ги свързвам в мрежа какви кабели са ми необходими?
romanpm - майстор
Рутер , сюич с кабел или антена . :)
hameleon - специалист
модем+рутер CANYON CN-BR1 /около 45 лв/

Прикачен файл

modem router.JPG
modem router.JPG (6.34 KиБ) Видяна 10076 пъти
prascho - майстор
кой е най-ефективния и евтин начин. Има ли switch-ве с по-малко на брой гнезда за даизлезе рентабилно.
jordanil - специалист
може и с две лан карти на единия комп.. :lol:
d3v1ous - специалист
jordanil написа:
може и с две лан карти на единия комп.. :lol:
Две лан карти баце , ама човека иска да има и инетрнет не само лан с лаптопа си , така че с двете лан карти другия компютър ( не лаптопа ) трябва да бъде постоянно включен и да изълнява ролята на рутер. Което ще ти излезе евтино като самото закопуване на лан-картите 10лв, но пък после не можеш да си платиш тока само на този компютър да ти рутира нета, а и какъв е смисала като искаш да си работиш на лаптопа да ти работи задължително и другия компютър???

Другия вариянт е рутерче да си вземеш някакво 30-тина лева мисля че по евтини няма - но ще те излъжа, не сам сигурен, така ще имаш интернет + лан на двата компютъра независимо един от друг ( стига инет доставчика да не ти е ограничил ТТЛ за 1 компютър ).

Във такъв случай се прибягва до закопуването на стара машина ( компютър ) ако имаш такава още по - добре , инсталираш му едно фриско или някакъв линукс и си решаваш проблем ( играе ролята на рутър )

Надявам се да съм бил максимално изчерпателен. Благодаря.
prascho - майстор
имам стар компютър, дай повече разяснения за програмата фриско и как точно изпълнява рутираща функция и какви кабели са ми необходими. И как мога да проверя дали интернет доставчика ми е сложил ограничение за 1 компютър?
d3v1ous - специалист
http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl? ... id=advices

1 обърнат кабел, UTP или FTP, ако не знаеш как се крипват RJ-ки има го като статия във форума

Що се касае до ТТЛ-а обърни се към инет доставчика ти, или си виж договора, ако не е описано изрично че могат да се включват само 1 компютър инсталирай фриското и успех ;)
prascho - майстор
здравей, реших да се спра на варианта с две лан карти, тъй като от стария компютър свалих лан картата и имам sftp кабел, който го ползвах за удължение при преместването на компютъра от мойта стая в хола. Та сега това, което трябва да се направи е да махна единия накрайник на кабела и да го обърна, т.е cross connect връзка. Може ли някой запознат да ми копне една схема на обърната връзка и да ми каже каква програма ми е необходима за да препратя интернета от първата лан карта на втората в компютъра????Колко е цената на едни клещи за поставяне на накрайници??
prascho - майстор
ам като се замисля, консумацията на компютъра ми е 300 вата, предполагам това е на час, та ми се вижда действително много. Та влезнах в сайта на жар компютър и поразгледах рутери и суичове. Ще ви копирам няколко линка за да ми покажете предимствата и недостатъците на тези които горе долу ме устроиват като вариант.
http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=1520; с консимация едва 7.5 вата!!
http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=1486; с консумация 6 вата!!
http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=1500; неизвестна консумация!!

Устройствата предполагам вървят с преобразувателите. Интересуваме и още едно нещо. Трябва ли да се свързвам с интернет доставчика си за да разпознае рутера или суича. Мисълта ми е да не ме нахендри с по-висока такса, което според мен е недопустимо, но в България всичко очаквам.

Тема "прекарване на интернет до втори компютър/лаптоп/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: